Mac OS X 10.12 hírek, pletykák

Almás Pletykák   |   2016.05.23 - 13:59   |   Írta: B.Balázs   |   3400
23. máj Mac OS X 10.12 hírek, pletykák

Mikor jelenik meg? Mi lesz a neve? Mennyibe fog kerülni? Milyen új funkciók várhatóak?

Ahogy már megszokhattuk, idén ősszel is érkezik majd a szokásos OS X vérfrissítés. Sok információ és pletyka terjeng a ‘Fuji’ kódnéven futó operációs rendszerről, ám biztosat senki nem tud még. Nézzük, mi az amire számíthatunk...

Mikor jelenik meg az OS X 10.12?

A korábbi OS X frissítések alapján valószínűleg szeptember, október magasságában várható a hivatalos megjelenés, de a bemutatásra már közel sem kell ennyit várnunk. Az Apple rendszerűen a nyári WWDC alkalmával szereti megmutatni az új rendszert, mely idén június 13-án, hétfőn kerül megrendezésre San Franciscóban.

Az elmúlt években az Apple sok esetben lényegesen hamarabb - általában júliusban - elérhetővé tett béta változatokat a nagyközönség számára is. Ezeket a megjelenés előtt verziókat bárki letöltheti és kipróbálhatja, aki regisztrál a nyilvános béta programba. De csak óvatosan. Okosabb dolog egy olyan gépre telepíteni ezeket a változatokat, amit nem munkára használunk, hisz tele lehetnek hibával és várhatóan néhány szoftver nem is fog rajtuk működni.

Aki mindezek ellenére élne ezzel a lehetőséggel, az ITT regisztrálhat.

Mi lesz a neve?

Az előző néhány verziót az Apple különböző Kalifornia állam beli tájakról, helyekről nevezte el. A Mavericks egy szörfparadicsom, a Yosemite egy nemzeti park és az El Capitan pedig  ennek a parknak a jelképe, egy óriási sziklatömb. Ebből kiindulva valószínűleg ezt a vonalat követi majd az Apple és ismét a környék szépségei közül választ nevet. Érdekes, hogy jelen pillanatban ‘Fuji’ kódnéven fut a rendszer, amit nagy valószínűséggel lecserélnek a megjelenés előtt, hisz Fuji nevű látványosság nincs Kaliforniában. Persze érhetnek meglepetések, hiszen sok olyan információ is terjeng, hogy megszűnik az OS X név és igazodva a többi hardveren futó rendszerhez - iOS, watchOS, tvOS - macOS-re keresztelik.

Mennyibe fog kerülni?

Az elmúlt évek gyakorlatából kiindulva számíthatunk arra, hogy az El Capitan utódja teljesen ingyenes lesz a felhasználók számára. Az egyetlen probléma az lehet, hogy fut-e majd a jelenlegi gépeden.

Mik lesznek a rendszerkövetelmények?

Ezt egyelőre nem lehet tudni, de mivel az Apple nem változtatta rendszerkövetelményeit évek óta, ezért valószínűleg az alábbi gépeken lesz elérhető:

  • iMac (Mid-2007 vagy újabb) 
  • MacBook (13 colos alumínium, Late 2008), (13 colos, Early 2009 vagy újabb) 
  • MacBook Pro (13 colos, Mid-2009 vagy újabb), (15 colos, Mid / Late 2007 vagy újabb), (17 colos, Late 2007 vagy újabb) 
  • MacBook Air (Late 2008 vagy újabb) 
  • Mac Mini (Early 2009 vagy újabb) 
  • Mac Pro (Early 2008 vagy újabb) 
  • Xserve (Early 2009)

Milyen új funkciók várhatóak?

Erről is sok pletyka látott már napvilágot, de egyelőre biztosat nem lehet tudni. Mint arról már korábban is írtunk az iPhone, az iPad, az Apple watch és az Apple TV után valószínűleg az OS X felhasználók is megismerhetik Siri-t. Ez lenne a logikus lépés, hisz a Microsoft már bemutatta a Cortana-t és a Google is a Google Now-t az asztali PC-kre.

Kép: 9to5Mac

A napokban látott napvilágot egy másik pletyka, miszerint a Touch ID használatával fogunk tudni bejelentkezni gépünkbe. Erre egyébként már a tavaly megjelent MacID nevű app is képes és tapasztalatból mondom, hogy tökéletesen működik. 

Sok-sok újdonság várható még, amiről nem tudunk és reméljük az Apple tartogat jónéhány kellemes meglepetést a júniusi WWDC-re. Pontosan 3 hét és mindenre fény derül, mi pedig élőben tudósítunk benneteket. 

Most pedig mindenki mondja utánam: “Hey Siri, remind me to go on Használtalma’s website on the 13th of June at 7 PM.”  

Forrás: Macworld

Kapcsolódó cikk:
Hey Siri… Ősztől már nem csak a mobilodon

 


Kommentek megjelenítése