Tim Cook: az Apple nagy potenciált lát a metaverzumban

Almás Pletykák   |   2022.02.01 - 11:01   |   Írta: Nagy Bence   |   734
01. feb Tim Cook: az Apple nagy potenciált lát a metaverzumban

Az Apple vezérigazgatója egy interjúban mesélte el a vállalat jövőjével kapcsolatos terveit.

Az Apple csütörtökön közzétette a vállalat 2022-es első negyedévi eredményeit, majd az ezt követő konferencián Tim Cook, az Apple vezérigazgatója az elemzőkkel és befektetőkkel folytatott telefonbeszélgetés során kitért a metaverzumra és az ezzel kapcsolatos fejlesztésekre. A Morgan Stanley elemzője, Katy Huberty kérdésére válaszolva Cook kifejtette, hogy az Apple "sok lehetőséget lát ebben az irányban".

Cook elmondta, hogy 2022 januárjában az App Store-ban összesen 14 ezer AR (kiterjesztett valóság) alkalmazás érhető el, és a vezérigazgató szerint ez a szám a jövőben csak nőni fog. Ezek az alkalmazások "hihetetlen AR-élményeket nyújtanak már emberek millióinak" - mondta. 

Így fogalmazott Cook:

„Nos, ez egy bonyolult kérdés. Mi egy olyan vállalat vagyunk, amely az innovációval foglalkozik. Mindig újabb és újabb technológiákat kutatunk, és a metaverzum is egy olyan terület, amely nagyon érdekes lehet számunkra. Az App Store-ban 14 000 ARKit-alkalmazásunk van, amelyek ma már emberek millióinak nyújtanak hihetetlen AR-élményeket. Nagy potenciált látunk ebben a térben, és ennek megfelelően fektetünk bele.”

Néhány pillanattal később egy másik kérdésre válaszolva Cook kifejtette, hogy az Apple szeret olyan termékeken dolgozni, ahol a hardver, a szoftver és a szolgáltatások találkozására van szükség. Cook nem nevezett meg konkrétumokat, de elmondta, hogy vannak olyan területek, amelyek felkeltették az Apple érdeklődését. Továbbá azt is elmondta, hogy az Apple jelenlegi termékportfólióját tekintve még mindig vannak növekedési lehetőségei a cégnek.

„Úgy gondolom, hogy van néhány igazán jó lehetőségünk, és ha megnézzük a jelenlegi termékportfóliónkat, számos esetben még mindig viszonylag alacsony a részesedésünk a nagyon nagy piacokon. A kutatás-fejlesztéssel kapcsolatos befektetéseinket a korábbinál is jobban megnöveltük: sok pénzt fektetünk olyan dolgokba, amelyek jelenleg még nincsenek a piacon.”

Bár a vezérigazgató nem adott konkrétumokat, számos pletyka szerint az Apple egy elektromos önvezető járművön és valamilyen AR/VR headseten dolgozik. Mindkettő olyan jövőbeli termék, amely az Apple új piacokra való belépési szándékát jelzi.

Ezeket a pletykákat neves elemzők is alátámasztották, és számos előrejelzés szerint az Apple VR headsete akár már 2022-ben is megjelenhet. Ennek ellentmondanak azok a pletykák, amik szerint a prototípusok túlmelegedéssel, valamint kamera és szoftver problémákkal küzdenek, így elképzelhető, hogy csak az év végén vagy 2023 elején kapunk új Apple terméket ezen a területen. 

Egyes híresztelések szerint az Apple virtuális valóság terméke nem lesz olcsó, ugyanis a Bloomberg hírportál egy újságírója szerint az Apple 2000 dollár (körülbelül 640 ezer forint) feletti árakról tárgyalt.

A cupertinói vállalat VR headset részleteiről a HasználtAlmán a „Mire számíthatunk az Apple-től 2022-ben? - Apple AR/VR headset, Mac mini, iPad Pro és még sok más” című cikkben hosszabban írtunk.

Az Apple autója már teljesen más téma, kevesebb pletykát is hallunk róla. Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy még éveket kell várnunk a bemutatásra: valószínűleg 2025 előtt nem jelentenek be Apple Car-t. Az viszont valószínű, hogy az Apple egy teljesen önvezető autót tervez piacra dobni, amin még kormányt és pedálokat sem terveznek. Az autó kialakítását az „Így nézhet majd ki az Apple Car” című cikkben, az autóval kapcsolatos részleteket pedig „Apple Car: Minden, amit eddig tudunk” című cikksorozatban néztük meg.

 

Ti mit gondoltok, jó ötletnek tartjátok a metaverzum ötletét? 

 

Forrás: 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: ​




Kommentek megjelenítése