Nagyon rákészül az Apple az iPhone 13 rajtjára

Almás Pletykák   |   2021.07.15 - 12:20   |   Írta: L Ferenc   |   4645
15. júl Nagyon rákészül az Apple az iPhone 13 rajtjára

Jelek szerint idén nem lesz hiány az új almás mobilokból.

Vásárlói szempontból nincs is annál bosszantóbb helyzet, mint amikor kedvenc gyártók kiad egy a mi szemszögünkből tekintve tökéletes telefont, és bár mi azonnal és nagy örömmel nyitnánk a pénztárcánkat, a hőn áhított terméket egyszerűen lehetetlen beszerezni. Legalábbis a forgalmazás kezdetekor. 

Ilyen és ehhez hasonló esetek az Apple háza táján is elő szoktak fordulni, így például a tavaly októberben debütált iPhone 12 széria egyes modelljeit is igen nehéz volt begyűjteni az első hetekben. Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy idén várhatóan máshogy alakulnak majd a dolgok.

Történt ugyanis, hogy a Bloomberg információi szerint az Apple minden korábbinál komolyabb előrendeléseket adott le gyártópartnerei részére, ami garancia lehet arra, hogy az iPhone 13-asok ne váljanak villámgyorsan hiánycikké. A hírügynökség úgy tudja, hogy az Apple raktárakban a piaci start pillanatában mintegy 90 millió új almás mobil várakozik majd, ami 20 százalékos előrelépést jelent a tavalyi helyzethez képest. 

Ez egyébként nem kis teljesítmény, főleg annak ismeretében, hogy mostanság nem egy iparágban igen komoly gondokat okoz a chiphiány, ami miatt komplett gyártósorok és üzemek állnak le kényszerűségből. Tűzhöz közeli források szerint a tajvani TSMC-nél minden rendben van, már ami az Apple-nek szánt chipeket illeti, vagyis semmi akadálya sem lehet annak, hogy az új iPhone-ok időben és kellő mennyiségben megérkezzenek a boltokba, illetve a vásárlókhoz.

A Bloomberg megerősíti azon korábbi pletykákat, melyek szerint az Apple idén végre meglépi a 60 Hz-ről 120 Hz-re történő váltást, vagyis duplájára emeli a telefonokba szerelt OLED érintőkijelzők frissítési sebességét, ami minden korábbinál gördülékenyebb felhasználói élménnyel kecsegtet. Némi üröm az örömben, hogy a 120 Hz-es panelek idén várhatóan még csak a drágább Pro készülékekbe érkeznek meg, a normál és mini iPhone-ok pedig előreláthatólag csak 2022-ben váltanak 120 Hz-re.

Jól értesült források szerint az LTPO (Low-Temperature Polycrystalline Oxide) OLED technológiára épülő újfajta kijelzők a duplájára emelt frissítési ráta ellenére sem növelik majd meg a fogyasztást, köszönhetően az adaptív kialakításnak. Ennek lényege, hogy a rendszer automatikusan állítja a frissítési sebességet, annak függvényében, hogy álló-, vagy mozgókép látható a kijelzőn. 

Jó hír továbbá, hogy a sokak által utált notch idéntől végre jelentősen kisebb méretű lesz. Kamera fronton egyelőre maradunk 12 megapixelnél, és bár a zoom sem igazán fog nőni, a nagylátószögű kamera végre autofókuszt kap majd. Érkezőben továbbá az A14-est váltó vadonatúj A15-ös chip, mely változatlanul 6 magos lesz, de egyrészt nagyobb teljesítményűnek, másrészt szerényebb fogyasztásúnak ígérkezik.

Míg tavaly a koronavírus-járvány miatt a megszokottnál egy hónappal később, csak októberben mutatták be az új iPhone-okat, idén várhatóan minden visszatér a régi kerékvágásba. Vagyis az iPhone 13 mini, az iPhone 13, az iPhone 13 Pro és az iPhone 13 Pro Max már szeptemberben meg fog érkezni. A várható árak egyelőre sajnos még ismeretlenek.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése