Megkezdődött az iPhone 13 indiai gyártása

Tech Hírek   |   2022.04.12 - 14:27   |   Írta: L Ferenc   |   700
12. ápr Megkezdődött az iPhone 13 indiai gyártása

Újabb népszerű okostelefon gyártása startolt el a dél-ázsiai országban.

Az indiai a világ második legnagyobb okostelefon piaca, így kiemelt fontossággal bír, hogy az Apple bejelentette: megkezdte az iPhone 13 indiai gyártását. Az amerikai gyártó tavaly ősszel debütált felsőkategóriás smartphone-ja a Foxconn Chennaiban található üzemében készül. 

Az Apple 2017-ben kezdte meg telefonjai Indiában történő gyártását, első körben az iPhone SE készült a cég helyi gyártósorain. A későbbiekben aztán a 2020-as iPhone SE, az iPhone 11 és az iPhone 12 is felkerült a repertoárba, melyeket most követett az iPhone 13, így elmondható, hogy immár az Apple összes olyan készüléke helyben készül, melyek az eladási listák élén találhatók. 

A felsőbb kategóriában versenyző, ennek megfelelően drágább Pro modellek egyelőre még nem helyben készülnek, azonban különböző források úgy tudják, hogy hamarosan az iPhone 13 Pro gyártása is megkezdődhet Indiában. 

Az Apple által Indiában eladott okostelefonoknak mintegy 70 százaléka helyben készül, amivel rengeteget tud spórolni a vállalat. Az Apple az indiai mobilpiac egyik legdinamikusabb növekvő márkája, mely 2021-ben 108 százalékos növekedést produkált. Tavaly mintegy 5 millió almás mobilt adtak el Indiában, ami körülbelül 4 százalékos piacrészt jelent. 

A 2022-es iPhone SE érkezésének köszönhetően idén várhatóan már 7 milliónál is több iPhone talál majd gazdára az 1,4 milliáros népességű hatalmas országban, az Apple piacrésze pedig ily módon 5,5 százalékra növekedhet. A vállalat számára ugyancsak pozitívum, hogy hamarosan a Pegatron is megkezdi az iPhone 12 helyi gyártását. 

A Counterpoint Research piackutató cég legfrissebb adatai szerint az Apple India vezető prémium okostelefon-gyártója, melynek azonban persze komoly a lemaradása az abszolút piacvezető Xiaomi mögött, mely jelenleg 24 százalékos piacrésszel bír. A képzeletbeli dobogó második fokára a 10 százalékon álló Oppo állhat fel. 

Egyes források úgy tudják, hogy az Apple a közeljövőben kínai gyártókapacitásának 20 százalékát át fogja helyezni Kínából Indiába. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése