Az Apple-nek nem tetszik az Altconf

Tech Hírek   |   2015.06.05 - 10:23   |   Írta: Pausch Rita   |   912

Az Altconfot évek óta az Apple fejlesztői konferenciájával (WWDC) azonos időben tartják. Az Altconf lényege, hogy mindazok a fejlesztők, akik nem kaptak jegyet vagy meghívást a WWDC-re, az Altconfon megtekinthető Apple élő közvetítés révén mégis részt vehetnek valamilyen formában a „nagy eseményen”, ahova egyébként nem jutottak be.

altconf

Még tovább fordítom mit is jelent ez: egy csapat fejlesztő, akik odavannak az Apple-ért, de nincs lehetőségük a nagy Apple eseményen részt venni, saját maguk szerveznek egy rendezvényt, hogy az imádott platformot és annak változásait közösen ünnepelhessék… Szóval azt hihetnénk, ez így szép és jó. Elvégre miért ne? Duzzogó, kirekesztett fejlesztők helyett, lelkes fejlesztők. Nyerő-nyerő szituáció.

Nos, az Apple eléggé más véleménnyel van az ügyről. Szerintük nincs ez így jól, ezért még a 2015-ös WWDC-t megelőzően ügyvédeik dörgedelmes levele útján megtiltották az AltConf szervezőinek, hogy bármilyen Apple tartalmat is közvetítsenek a rendezvényükön. Ez viszont elég nagy kavarodást okozott az AltConfnak, hiszen a rendezvény fő mozzanata évek óta a WWDC keynote közvetítés megtekintése…

Mivel WWDC-re csak limitált számban juthatnak be a résztvevők (5000 fő) és az érdeklődés abszolút nagyobbnak tűnik, így a kimaradt és ezáltal majdnem lemaradt, fejlesztők számára az AltConf jelentette a nagyjából második legnagyobb lehetőséget, hogy megvitassák az iOS-szel és az OS X-szel kapcsolatos dolgokat.   

A külföldi Apple oldalak is döbbenten állnak az ügy fölött, ahogy az épeszű emberek is úgy általában. Mert senki sem érti, hogy ez miért is jó az Apple-nek. Illetve azt sem egészen értik, hogy mennyiben más az Apple közvetítéseket valakinek a nappalijából nézni, mint mondjuk egy csapat baráttal nyilvánosan.
Bizonyos vélemények szerint a probléma oka, hogy az AltConfra idén először árultak belépőjegyeket, de azért tegyük ehhez hozzá, hogy egy ilyen eseményt megszervezni is valószínűleg költségekkel jár. A jegyek ára 300 dollárba kerül, ami a kinti viszonyoknak megfelelően azért nem számít elviselhetetlen összegnek.

Az AltConf szervezők még egyeztetnek az Apple-lel és az eseményt is mindenképpen megtartják, de azért jobban örülnének, ha teljes értékű lehetne.   


Kommentek megjelenítése