Apple botrány van kitörőben: a BBC kikezdte az Apple-t

Tech Hírek   |   2014.12.19 - 16:21   |   Írta: Pausch Rita   |   2356

Egy majdnem 1 órás BBC dokumentumfilm került fel legálisan az YouTube-ra, amit a BBC Kínában forgatott. A film az Apple beszállítóknál dolgoztatott kínai munkások munkakörülményeit vizsgálja és, hát fogalmazzunk úgy, mindez nem túl kedvező képet fest az Almáról.

kinaimunkasok

A film azzal kezdődik, hogy bemutatja a munka közben szendergő gyári dolgozókat, majd pedig jön az iPhone 6 bemutató és az iPhone-ért örjöngő jóléti társadalom, illetve megvillan az Apple imázs. Megmutatják, hogy a cég előszeretettel hangoztatja, hogy nem csak a termékeikről híresek, hanem milyen egyedi és komplett az egész produkciós modelljük és milyen nagy gondot fordítanak a környezetvédelemre.

Majd a riporter, aki saját bevallása szerint ő maga is iPhone-t használ elindul Kínába. Beépített emberekkel filmezik a munkakörülményeket és sorra odaszúrják a fricskákat az Almának arról, hogy mi a cég saját protokollja és e szerint hogyan is kéne lennie a dolgoknak, illetve ennek ellenére hogyan is történik mindez a valóságban. Elképesztő, hogy csak a Pegatronnál 80 000 munkás dolgozik és tömegszállásokon laknak közvetlenül a gyár mellett, így szinte egy Apple-gyártó kisvárost alakítva ki ezzel.  

Pár szóban nehéz lenne összefoglalni a filmet, azt azonban kijelenthetjük, hogy bizony csöppet sem tűnteti fel jó színben az Almát és bizony nagyon elgondolkodtató, még akkor is, ha bizonyos dolgokat érezhetően túldramatizálták benne. A tény az tény, a felvételeken látható, hogy a munkások emberi méltósága bizony erősen csorbát szenved. 

Tim Cook már kiadott egy belső közleményt, amiben kijelenti, hogy  „mélyen sértve” érzi magát a vádaktól és attól, hogy a BBC elfogult dokumentumfilmet forgatott, ahelyett, hogy a teljes valóságot és az érem mindkét oldalát bemutatta volna.

Kérdéses, hogy a videó meddig marad fent a videómegosztón, úgyhogy azok számára, akik angolul beszélnek, érdemes minél előbb megnézni. Egyelőre elérhető a YouTube-on.

http://youtu.be/VLpgA7iw5sM

Kapcsolodo cikk: Az Apple és a Pegatron is megszólalt a BBC ügyben


Kommentek megjelenítése