Első benyomások: iOS 10

Tesztek   |   2016.06.14 - 15:05   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   6360
14. jún Első benyomások: iOS 10

Első benyomások az iOS 10-ről a WWDC16 keynote után egy nappal.

Mint azt már gondolom sokan tudják, tegnap lezajlott a 2016-os WWDC-t megnyitó keynote. Az Apple bemutatta a legújabb szoftvereit, de a legnagyobb hangsúly mégis az iOS 10-en volt.

10 nagy újítást jelentettek be a szoftverrel kapcsoltban, de mi tudjuk, hogy ennél sokkal többről van szó. Mivel tegnap este elérhetővé tették a fejlesztők számára a bétákat, én is azonnal lecsaptam rájuk és neki is kezdtem a tesztelésnek. Most szeretném megosztani veletek az iOS 10-ről az első benyomásaimat. Vágjunk is bele!

Első blikkre, amikor bedobott a zárolt képernyőre, megakadt a szemem azon, hogy milyen baromi látványos az új felület, főleg a widgetek. A felemeléses feloldás is fantasztikusan működik, azt leszámítva, hogy amikor az ágyban fekszem, és vízszintesen emelem meg a készüléket, akkor nem reagál, kizárólag álló módban. Itt még az értesítések is szépek, míg az Értesítés központban elég csúnyán mutatnak.

  

Amikor beléptem a kezdőképernyőre az első szembetűnő változás az új ikonok voltak. Az egyik az Otthon, a másik a News. Az új Otthon alkalmazásba csak belekukkantottam, de nekem igazából teljesen felesleges, hiszen semmi okosotthon kiegészítőm nincs. A másik a News alkalmazás. Ez nálunk még mindig nem lesz elérhető, így lapoztam is tovább. Azonnal kiszúrtam, hogy valami hiányzik és később arra is rájöttem mi. Törölték a Game Center alkalmazást (nem tudom kinek fog hiányozni). Megérkezett a gyári alkalmazások törlése funkció, amit olyan sokan vártak. Ezeket, ha letöröljük, később az App Store-ból tudjuk majd újra letölteni.

Végignéztem az összes alapalkalmazást. Itt szeretném megemlíteni a Fotók alkalmazást. Nagyot ígértek vele kapcsolatba és ezúttal be is jött. Az arcfelismerés nagyon jól működik, a tárgyfelismerés még ennél is sokkal jobban! Tökéletesen felismeri, a tárgyakat. Persze van kivétel is, pl. a teknős szerintük gyík.

Az Üzenetek is nagy változáson esett át, ezt egyelőre még tesztelem, de nagyjából itt is működnek, amiket ígértek. Gondolok itt a szöveg emojikká átalakítására, vagy az animált üzenetekre. Nagyjából minden alkalmazásban van valami, ami változott, még ha elsőre nem is vesszük észre.

 

 

Ami szerintem különösen rosszul néz ki, az az új Zene alkalmazás. Egészen pontosan úgy tudnám leírni, mint amikor megszakad az internet és egy félig betöltött, formázás nélküli oldallal találkozunk a monitoron. Persze, aki szereti a minimált, annak kifejezetten pozitív lehet a véleménye erről, mint a szerkesztőségben mindenkinek rajtam kívül.

 

 

Összességében az iOS 10 szép, de nem túl sok újdonsággal bővült. Ami nagy durranás lehet az már a fejlesztőktől függ és attól, hogy mit és mennyire építenek be az alkalmazásaikba.

A jelenlegi béta iszonyú rosszul fut, állandóan kidob az alkalmazásokból, fagy és sokszor akadozik. Gyorsaságával nincs nagy gond, viszont Alacsony töltöttségű üzemmód nélkül túl gyorsan merül. Ezeket nyilván javítani fogják.

Nektek hogy tetszik az új iOS a bemutató és az elmondottak alapján?

Kapcsolódó cikkek:
iOS 10 béta első videó
WWDC 16: iOS10 vs iOS9 sebességteszt
iOS 10 újdonságok



Kommentek megjelenítése