Hol van az 5K Thunderbolt Display?

Almás Pletykák   |   2016.01.18 - 04:26   |   Írta: Zoltan C   |   2324
18. jan Hol van az 5K Thunderbolt Display?

Lassan öt éve annak, hogy kijött a Thunderbolt Display kijelző , így a kérdés adja magát: vajon mikor jön a frissítés, ha egyáltalán jön?

2013-ban lett volna már lehetőség a frissítésre mondjuk USB 3.0-val, Thunderbolt 2-vel és egy ráncfelvarrt iMac-szerű dizájnnal. Na ez az, ami nem történt meg. Találgatások helyett érdemes viszont a beszállítói lánc apró hírmorzsáiban és a kompatibilitás/csatlakoztathatóság vonatkozásában elmerülni.

Sokan ésszerűnek láthatták egy 4K Thunderbolt Display piacradobását, hiszen a 2013 végén frissített Mac-ek legalább egy 4K kijelzőre csatlakoztathatóak voltak. De - tipikus módon - a különálló Apple kijelzők az iMac-ek kijelzőivel egyeztek meg végül. Miután az Apple szépen átugrotta a 27 inches 4K iMac-et, ki kellett volna adni egy új, különálló kijelzőt, hogy legyen 4K Thunderbolt Display - de ez már az Apple-nek is túlságosan réteg termék lett volna.

Mindeközben idén elterjedhet a Thunderbolt 3, így esélytelen egy frissített nem 4K Thunderbolt Display megjelenése. Egy szó mint száz, ahogy haladunk előre az időben, egyre biztosabb, hogy a frissített Thunderbolt Display már 5K lesz!

Az 5K kijelzők hihetetlenül éles, tiszta képminőségükről és 14,7 millió pixelükről ismeretesek. No meg a nem alacsony árukról. Dell és HP fémjelezte darabok 1700-2000 dollár környékén mozognak, az Apple 5K iMac "mindenegybene" 1800 dollár környékéről indul, viszont nem használható target display módban - azaz nem nyomhatom ki rá mondjuk egy másik gépem képét, nem használható csak monitorként.

Jelenleg is kapható egyébként 27 inches Retina 5K iMac, ami szolgálhat egy 5K Thunderbolt Display alapjául. Egy ilyen almás monitor tudhatná az 5120x2880-as felbontást, USB C portot a Thunderbolt 3 perifériákhoz, mindezt ultravékony új iMac dizájnnal. Ugyanakkor egy mai Mac sem lenne képes meghajtani ilyet egyetlen kábellel. Ehhez az Intel Skylake chipjei és Thunderbolt 3 támogtás kellene, ami az idei év végéig aligha lesz meg. Na egy ilyen erőgép már tudná kezelni egy kábellel, 60 hertzen az 5K kijelzőt.

Mégis, jó oka van az Apple-nek legalább 2017-ig eltolni az 5k Thunderbolt Displayt! Nagyon leegyszerűsítve a dolgot, a processzorgyártásnak kicsit még bele kell rázódnia, amikor egy külső 5K kijelzőt kell meghajtania..A Canon Lake chipset lesz az első - 2017 közepénél előbb ne számítsunk rá - amely SST 5K (single-strean transport) támogatást ígér, így az MST (multi-stream transport) révén felmerülő teljesítménybeli problémák megoldódhatnak.

Persze a fentebbi fejtegetés erősen kérdőjeles. A külső kijelzők piaca nagyon-nagyon marginális az Apple számára, nem kizárt tehát, sosem jön már a frissítés a vonalon.

 

Forrás: macrumors.com


Kommentek megjelenítése