Jönnek az Apple új szuperchipjei

Almás Pletykák   |   2023.05.16 - 08:19   |   Írta: L Ferenc   |   17983
16. máj Jönnek az Apple új szuperchipjei

Az új processzorok minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel kecsegtetnek.

Az Apple ügyekben mindig kiválóan értesült elemző, Mark Gurman úgy tudja, hogy az Apple-nél már javában zajliuk a vadonatúj M3-as chip tesztelése. A legfrissebb kiszivárgott tesztadatokból az derült ki, hogy az amerikai vállalat egyik új tesztplatformja konkrétan egy 12 magos CPU-s, 18 magos GPU-s és 36 GB RAM-os rendszerre épül.

Az Apple M3 tizenkét processzormagja közül hat nagy teljesítményű, hat pedig nagy hatékonyságú mag. A legmodernebb 3 nanométeres csíkszélességű gyártási technológiák segítségével készülő chipre épülő új Mac számítógépek, így például a felfrissített 13 colos MacBook Air és az új 24 colos iMac várhatóan 2023 végén, 2024 elején érkezik majd meg a kereskedésekbe. 

Az M3 előreláthatólag körülbelül annyival lesz gyorsabb az M2-nél, mint amennyivel utóbbi fürgébb az M1-nél. Az Apple számára kiemelten fontos, hogy az M3 chip és a rá épülő új termékek sikeresek legyenek, ugyanis a Mac üzletág az elmúlt negyedévet több, mint 31 százalékos visszaeséssel zárta.

A magasabb kategóriában versenyző M3 Pro és M3 Max esetében is hasonló sebességnövekedésre lehet számítani. Az M3 Max az előzetes híradások szerint 14 magos CPU-t és 40 magos GPU-t fog felvonultatni, az M3 Ultra pedig elvileg mindenre rádupláz, így elvileg akár 80 GPU-t is hadrendbe állíthat. 

Az M3-as chipekkel kapcsolatban egyelőre még sok a kérdőjel, de jó esély van arra, hogy a júniusi WWDC rendezvényen többek közt ezen processzorokkal kapcsolatban is hallunk majd hivatalos híreket. 

Iparági források szerint a legnagyobb chipgyártók között jegyzett TSMC idei 3 nanométeres gyártási kapacitásának mintegy 90 százalékát le fogja foglalni az Apple, vagyis a Qualcommnak, a Samsungnak és a MediaTeknek a fennmaradó mindössze 10 százalékon kell majd osztozkodnia.

3 nanométeres technológiával készül majd nemcsak az M3, hanem az A17 is. A jelenleg kapható iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max 4 nanométeres csíkszélességű A16-os chipjéhez képest várhatóan 15 százalékos sebességnövekedést, illetve 35 százalékkal jobb hatékonyságot hoz majd az A17. Utóbbival elsőként az ősszel debütáló iPhone 15 Próban és iPhone 15 Pro Maxban találkozhatunk majd. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése