Facebook, Instagram, Pokémon. Valós a veszély, de van megoldás!

Tech Hírek   |   2016.07.30 - 15:17   |   Írta: SzavaRicsi   |   4352
30. júl Facebook, Instagram, Pokémon. Valós a veszély, de van megoldás!

A Büro North rájött, hogyan óvja meg a smombie-kat a figyelmetlen úttestre való lépéstől.

Kezdjük a legelején. Hogy mi az a "smombie"? Az angol smartphone és zombie szavak összetételéből képzett kifejezés, amely nem mellesleg az év új szava lett a németeknél. A smombie-k azok az emberek, akik olyan magas szinten művelik az okostelefonozást, hogy képesek teljesen megfeledkezni a körülöttük zajló világról. Sajnos ez egyben azt is jelenti, hogy ezek az emberek veszélynek vannak kitéve az utcákon való sétáik során, mivel bizony egy úttesten való figyelmetlen átkelés gyakran egészen balul sülhet el.

De egy percig sem szabad félni! Egy ausztrál dizájnercsoport tudja a megoldást!

A Büro North néven ismert művészi társulás ugyanis kifejlesztette a szerinte tökéletes megoldást a smombie-k megóvására a figyelmetlen úttestre lépésektől. A projekt szlogenjébe még a legújabb okostelefonos szenzációt is bevonták:

„Facebook, Instagram, Pokémon. A figyelmetlenség terjed, és valós a veszély.”

Az ausztrálok ötlete egészen egyszerű, mégis zseniális. A gondolat abból indult, hogy a smombie-k általában lehajtott fejjel használják az okostelefonjaikat, ezért a Büro North úgy érezte, hogy a figyelemfelkeltésnek az emberek lába előtt a helye. A dizájnercsoport egy járdába szerelt ledes jelzőlámpával rukkolt elő, amely szerintük a tökéletes megoldás a figyelmetlen úttestre lépések ellen. Az adataik szerint az emberek a telefonjaik nyomkodása közben elveszítik látómezejük 95%-át, ezért fontos, hogy a jelzőlámpák a lehető legjobban a szem előtt legyenek.

Ez az ötlet persze csak azokat az eseteket tudja megakadályozni, amikor valaki figyelmen kívül hagyja az oszlopon lévő piros jelzőlámpát, és a tilos jelzés ellenére lép az úttestre, de az ötlet jó, méghozzá olyannyira, hogy több városban is alkalmaznak már hasonló megoldásokat.

Augsburgban már számos balesetet okoztak a smombie-k, így a közlekedési hatóság úgy döntött, hogy járdába olvasztott közlekedési lámpákkal látja el a villamossíneket keresztező gyalogátkelőket. Egyelőre csak két megállónál tesztelik az új jelzőlámpákat, és bár a balesetekre való tekintettel ez egy szükséges lépés a hatóságoktól, az újítás megosztja a közvéleményt.

Egy másik németországi újításról is megéri említést tenni, amely a „Watch Out!” (Vigyázz!) nevezetű app. Münchenben ugyanis a különösen veszélyes villamossíneken keresztülvágó gyalogátkelőket egy speciális jelkibocsátó eszközzel szerelték fel, amely jelzést küld a villamos közeledésekor. Persze csak azoknak, akik rendelkeznek az említett alkalmazással.

Az első megoldás a józanész szüleménye, a második pedig gyönyörű példa arra, amikor a technológiát hívják segítségül, hogy felvegyék a harcot a technológia okozta veszélyekkel.

Forrás: theguardian


Kommentek megjelenítése