Extrém összegért kelt el az Apple ritkaság

Tech Hírek   |   2016.08.26 - 15:35   |   Írta: Pausch Rita   |   2862
26. aug Extrém összegért kelt el az Apple ritkaság

Egy különleges Apple I talált gazdára a CharityBuzz árverésen.

Nemrég zárult a CharityBuzz árverése, ahol egy igazi ritkaság, egy „Celebration” Apple I képezte a licit tárgyát.

A végén 815 000 dollárért talált gazdára a ritka készülék, noha még az utolsó pillanatokban is volt rá egy 1,2 milliós dolláros tét, amit aztán mégis visszavontak. A végső eladási ár így tehát mégsem döntötte meg a 2014-es New York-i Bonhams aukción elért eddigi legmagasabb Apple I eladási árat, azaz 905 000 dollárt.

 

Ez a példány ugyan nincs üzemképes állapotban, mégis 1 millió dollár körül saccolták a végső árat, mert egy igencsak különleges darabról van szó. Egyrészt az Apple I-ből eleve csak 200 darab készült, összesen 175-öt adtak el belőle, mostanra pedig nagyjából 60-70 darab maradhatott fent a világon. Ezeknek ez a példány az egyike.

Másrészt a számítógép történész, Apple szakértő, Corey Cohen szerint, olyan elemekből áll, ami különbözik a többitől, amiket eddig látott. Valamint ez a gép olyan üres „zöld” NYÁK-kal (PCB) készült, amit Wozniak szerint sohasem értékesítettek a nagyközönségnek, sőt az eddig ismert gyártásnak sem képezte részét. Ezért Cohen szerint könnyen lehet, hogy ez az a darab (vagy darabok egyike), amit még Wozniak és Jobs mintának bütyköltek.

„Az Apple I nem csak egy technológiai darab, hanem egy művészi tárgy.”

A kalapács alá került 1976-os darabot eredeti tulajdonosa egy állítólagos Apple alkalmazott, 1977-ben vásárolta meg, majd annak, aki most bocsájtotta aukcióra a szerkezetet, 2000-ben adta el. A laphoz eredeti Apple I ACI (Apple kazetta interfész) csatlakozó kártya is dukál, 2 kazetta, köztük egy Daniel Kottke által címkézett és hitelesített Apple I BASIC kazettával, valamint marketing anyagok és használati leírások is.    

Az aukciós bevétel 10 százalékával a CharityBuzz a Leukémia és Limfóma Társaságot támogatja.

 

 

Forrás: CharityBuzz, Macrumors

Kapcsolódó cikk:
905 000 dollárért adtak el egy működő Apple 1 gépet
Szemétbe dobta a 200.000 dollárt érő Apple-I-es gépet
Apple 1 eladva: 671,400$ !

 

Galéria képek


Kommentek megjelenítése