14 milliárd dollár értékben vásárolta vissza az Apple saját részvényeit

Tech Hírek   |   2014.02.07 - 19:34   |   Írta: Máté Gergő   |   900

A Wall Street Journalnak adott interjúban Tim Cook vezérigazgató felfedte, hogy az Apple egy nagy részvény visszavásárlási projektet vitt véghez az elmúlt hetekben. Pontosan 14 milliárd dollárnyi AAPL került vissza az almás céghez, ami rekord mennyiségű visszavásárlásnak számít.

Cook elmondta, hogy mennyire meglepte a részvények árának 8%-os csökkenése az utolsó negyedéves jelentések után, ezért úgy határozott, hogy véget vet a visszaesésnek.

Apple-Money-Logo2

Ez a lépés rámutat arra, hogy az Apple mennyire bizakodó a tőzsdei lehetőségekkel kapcsolatban, talán még jobban is, mint a Wall Street. A 14 milliárd dollárról Cook a következőt mondta: „Agresszív és opportunista lépés”.

„Az Apple melletti kiállásunkat jelképezi. Azt jelenti, hogy pontosan tudjuk mit teszünk és mit tervezünk. Nem a levegőbe beszélünk. Meghozzuk a szükséges lépéseket.”

Tim Cook a felvásárlásokba is adott némi betekintést. Az Apple 21 vállalatot vásárolt meg az elmúlt 15 hónapban, méghozzá úgy, hogy egyik sem került többe 1 milliárd dollárnál. Ezzel szemben a Google nemrég 3.2 millió dollárért vásárolta meg a Nest-et. Cook nem ellenzi az ilyen jellegű felvásárlást sem, feltéve, hogy az megfelelő előnyökkel jár a cég számára.

„Felmértük a nagyobb cégek helyzetét. Nem beszélhetünk a hajlandóság hiányáról egy ilyen vállalat vásárlásának esetében. Abszolút elképzelhetőnek tartjuk, amint megfelelő partnert találunk erre.”


Kommentek megjelenítése