Nem túl jó hírek MagSafe fronton

Tech Hírek   |   2020.11.19 - 09:17   |   Írta: L Ferenc   |   2570
19. nov Nem túl jó hírek MagSafe fronton

Az Apple duplatöltős MagSafe kiegészítőjének akad néhány hátránya.

Az Apple az október 13-án leleplezett iPhone 12 termékcsalád tagjaival egy időben leplezte le a készülékekre mágneses módon felcuppantható vezeték nélküli töltőmegoldását, a MagSafe töltőt. A 17 ezer forintba kerülő normál MagSafe egyszerre egy készüléket képes tölteni, ha egy időben két eszközt, vagyis például egy telefont és egy okosórát szeretnénk energiával táplálni, akkor az 55 ezer forintos MagSafe Duóra kell lecsapnunk.

Eddig nem lehetett tudni, most azonban fény derült arra, hogy míg a normál MagSafe 15 W-os töltési teljesítményre képes, addig a MagSafe Duo esetében be kell érnünk némileg szerényebb, konkrétan 14 W-os produkcióval. 

Nem túl jó hír továbbá, hogy a MagSafe Duo alapáron nem vonultat fel töltőfejet, a gyári alapdobozban csak egy USB-C/Lightning kábel található. Ilyen töltőfej ugyebár mostantól már az iPhone-ok mellett sincs a dobozban, és a 20 W-os egység 8 ezer forintos extra kiadást jelent. 

A rossz híreknek még mindig nincs vége, ugyanis ha egy 20 W-os töltőfejre csatlakoztatjuk a MagSafe Duót, akkor annak legnagyobb töltési teljesítménye mindössze 11 W. Ha ki szeretnénk sajtolni a legnagyobb, tehát 15 helyett 14 W-os teljesítményt, akkor egy 30 W-os MacBook töltőre van szükségünk. Ha nem rendelkezünk ilyennel, akkor ez a kiegészítő 20 ezer forintot kóstál. 

Könnyen kiszámolható, hogy ha egy MagSafe Duót maximális töltési sebességgel szeretnénk használni, akkor 75 ezer forintot kell szánnunk a 14 W-os teljesítménnyel kecsegtető projektre. Amennyiben beérjük a normál MagSafe töltővel, akkor 25 ezer forintból megúszható a dolog. 

A közelmúltban derült fény arra, hogy míg az iPhone 12, az iPhone 12 Pro és az iPhone 12 Pro Max ténylegesen 15 W-tal tölthető MagSafe-en keresztül, addig a szuperkompakt iPhone 12 mini esetében 12 W jelenti a plafont. Ráadásul amennyiben Lightning kiegészítő, így például fülhallgató van csatlakoztatva a telefonhoz, a töltési teljesítmény 7,5 W-ra esik vissza.

Az iparágban széles körben használatos Qi vezeték nélküli töltés használata esetén az új iPhone-ok maximum 7,5 W-tal tölthetők wireless módon. Akkor, amikor a rivális csúcsmobilok már jó ideje akár 40-50 W-os vezeték nélküli teljesítményt is támogatnak. A Huawei pár hónapja piacra dobott 40 W-os wireless töltője Magyarországon 20 ezer forintba kerül, és ebben az összegben egy 65 W-os töltőfej is benne foglaltatik.

A 12-es iPhone-ok 20 W-os vezetékes csúcsteljesítménye sem nevezhető nagynak, hiszen a konkurencia már bőven 50 W felett jár, viszont mivel az iPhone-okban lévő akkumulátorok relatíve szerény kapacitásúak, a töltési idő egész jól alakul.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése