Samsung Galaxy S7 vs. iPhone 6s

Tech Hírek   |   2016.03.06 - 12:20   |   Írta: Máté Gergő   |   16944
06. márc Samsung Galaxy S7 vs. iPhone 6s

Hiába telnek az évek, 2016-ban is ez a legizgalmasabb párharc.

Sokat változott az Apple és a Samsung csúcskészüléke, az elődökhöz viszonyítva bizony meglepő módosításokat hajtott végre a két gyártó. Azt viszont bizonyára mindenki érzékelte, hogy az almás vállalat és a dél-koreai gyártó még mindig lázba tudja hozni a világot újdonságaival. Ebben a cikkben összehasonlítjuk a két zászlóshajót az erősségek és hiányosságok alapján.

Méret

A Galaxy S7 készülék 4 százalékkal magasabb és 5 százalékkal szélesebb az iPhone 6s-nél. Emiatt az Apple-nek sikerült egy 10 százalékkal karcsúbb okos telefont kiadni, azonban mindkét mobil nehezebb lett az elődöknél. Természetesen mindkét készülékből létezik nagyobb változat, de ebben a tesztben a Galaxy S7 edge és az iPhone 6s Plus nem kerül bemutatásra.

Súly

Számosítva az iPhone 6s hat százalékkal könnyebb riválisánál.

Felépítés

Üveg és alumínium felépítést kapott a Samsung Galaxy S7 (ehhez csak a Nexus 6P és a HTC's One család készülékei mérhetőek). Az iPhone 6s szintén alumínium felépítésű, de a Samsung még csavart egyet a helyzeten: a Note 5 készülékhez hasonlóan az S7 is hajlított kijelzővel rendelkezik.

Színek

Mindenki feketét akar a statisztikák szerint, ugyanakkor mégis nagyon szeretjük, ha a gyártók több színben készítik el az eszközeiket. Az Apple pár éve belekóstolt a divat világába és lecsaptak a rózsaaranyra. Ez sokak szerint (elemzők, divatmogulok) a 2016-os év színe. Emellett választhatjuk az ezüst, arany és az asztroszürke színeket is. Nincs ekkora palettája a Galaxy S7-nek: fekete és arany közül választhatunk (az ezüst színű Samsung Galaxy S7 egyelőre nem várható, csak az Egyesült Államokban az S7 edge-ből). 

Képernyőméret

A legfőbb oka, hogy valaki Samsung Galaxy S7 készüléket választ iPhone 6s helyett a kijelző mérete lehet. Egy picivel több súlyért és méretért 18 százalékkal nagyobb kijelzőt kapunk.

Felbontás

A Samsung Galaxy S7 egy 77 százalékkal élesebb kijelzővel rendelkezik a magasabb pixelszámnak köszönhetően (2560 x 1440, 577 ppi.) Az iPhone 6s megjelenítése szintén éles, de a 4.7 hüvelykes kijelzőn az 1334 x 750 pixel (326 ppi) gyakorlatilag ugyanazt nyújtja, mint a 2010-ben megjelent iPhone 4

Kijelzőtípus

A gyártók nem változtattak a kijelzők típusán, így az Apple az IPS-nél, a Samsung pedig a Super AMOLED-nél maradt.

Always-on display technológia

A Samsung Always-on display technológiája idén jelent meg a Samsung Galaxy S7 készüléken. Segítségével mindig pontos (frissített) időt és értesítéseket kapunk a kijelző megérintése nélkül. 

Nyomás érzékeny kijelző

Az Apple 3D Touch technológiája új lehetőségeket kínál számunkra az applikációk kezelésében: az erősebb nyomás alternatív menüpontokat vagy műveleteket hajt végre. Játékok esetében nem hozott radikális változást, de a mindennapi használatot képes nagyon megkönnyíteni, ezért jár az Apple-nek a plusz.

Ujjlenyomat olvasó

Mindkét gyártó nagyszerű ujjlenyomat olvasó szenzorral rendelkezik, így nem ez fogja eldönteni a versenyt.

Mobil fizetési lehetőségek

A Samsung Pay és az Apple Pay mobil fizetési szolgáltatásai egyre jobban terjednek. A Samsung nagy előnye, hogy a rendszere képes együttműködni a legtöbb bankkártya terminállal, nem szükséges hozzá NFC olvasó (adapter), ami az Apple Pay elengedhetetlen kelléke.

Akkumulátor

Sokkal nagyobb akkumulátorral rendelkezik a Samsung Galaxy S7 (3.000 mAh kapacitás), mint a riválisa (1,715 mAh kapacitás), de végül egy akkumulátor teszt dönti majd el, hogy melyik a jobb.

Gyorstöltés

Manapság a legtöbb Androidos készülék rendelkezik gyorstöltési funkcióval, de az Apple-nek még ki kell dolgoznia egy ehhez hasonló eljárást.

Vezeték nélküli töltés

Egy 70 dolláros Samsung charging pad (töltő) gondoskodik arról, hogy vezetékek használata nélkül feltölthessük Galaxy S7 készülékünket.

Eltávolítható akkumulátor

Az iPhone 6s és a Samsung Galaxy S7 akkumulátora beépített, így azt nem cserélhetjük ki egy másik (akár teljesen feltöltött) akkumulátorra (mint az LG G5 esetében).

Liquid cooling (hűtés)

A dél-koreai gyártó egy extra hűtési technológiával rukkolt elő a Galaxy S7 készülékkel kapcsolatban. Jellemzően a játékok futtatása közben az okos készülékünk nagyon átmelegszik. Ez ellen terveztek a Samsung mérnökei egy úgynevezett "Liquid cooling" technológiát (ami azonban a pletykák szerint nem tartalmaz folyékony anyagot).

VR Headset (virtuális valóság szemüveg)

Jelenleg a Samsung Galaxy S7 megrendelésével kapunk egy ajándék Gear VR szemüveget, ami sokkal jobban passzol a készülékhez, mint a HTC Vive vagy az Oculus Rift (a Samsung virtuális valóság szemüvege 99 dollárba kerül). 

A legtöbb mobilokhoz készített VR szemüveg/sisak nagy valószínűleg képes együttműködni az új iPhone-nal, de az élmény nem lesz a Gear közelében. Egyrészt a 4.7 hüvelykes iPhone túl keskeny ahhoz, hogy jól futtassa a VR alkalmazásokat, másrészt ezekből a programokból egyébként is igen szerény a felhozatal az Oculus Store-hoz képest.

Kamera (felbontás)

Mindkét készülék kamerája lenyűgöző fotók készítésére alkalmas. A Samsung Galaxy S7 viszont a pletykák szerint jóval gyorsabban működik és kevesebb fényben is képes jó fotókat készíteni.

Kamera (lencse)

Ezt a versenyt a Galaxy S7 nyerte, hiszen a lencséi jóval kevesebb fényben is jól teljesítenek.

Fotózás gyorsindító

A Samsung Galaxy S7 Home gombjának dupla benyomásával azonnali képet készíthetünk. Az Apple iPhone 6s-el viszont elsőként fel kell oldanunk a billentyűzárat, meg kell keresnünk (és nyomnunk) a Kamera ikont és a megnyitással is másodperceket veszíthetünk.

OIS ( Optical Image Stabilization)

Csak a nagyobb méretű (5.5 hüvelykes) iPhone képes optikai képstabilizátor funkcióval. Ez a technológia segít a remegő kezekkel készített, vagy más módon elmosódott képek javításában.

Processzor tekintetében papíron a Samsung Galaxy S7 lenyomja az Apple iPhone 6s-t, de egy almás processzort sosem szabad az órajel és a magok száma alapján megítélni. Az A9 SoC egy valódi gyorsasági motoros, de az Egyesült Államokban és Japánban megjelent Snapdragon 820 is hasonlóan sebes (a világ többi részén nyolcmagos Samsung Exynos 8990-re számíthatunk).

Memória

Az iPhone 6s memóriája a fele a Samsung Galaxy S7 memóriájának, de az iOS legendásan jól bánik az erőforrásokkal.

Tárhely

Elsőként egy igazán jó hír: a Samsung Galaxy S7 újból kap microSD kártya foglalatot. A bővítés nélkül 32 GB lesz a belépőszintű Galaxy S7-es tárhelye, az iPhone 6s viszont 16 GB-tól startol.

Vízállóság

A vízállóság egy olyan funkció, amelyet szintén feltámasztott (a 2014-es modell óta nem volt jellemző) a Samsung Galaxy S7. A Galaxy S5-el ellentétben az új zászlóshajó nem igényli majd a külső portok fedését. Az iPhone 6s néhány nem hivatalos vízállósági teszten jól teljesített, de ez nem mérhető össze a Galaxy S7-el. 

Szoftver

A Galaxy S7 az Android Marshmallow-val és a Samsung TouchWiz UI-val startol, az iPhone pedig az iOS 9-el.  

Megjelenés, árazás:

Az Apple iPhone 6s 2015 szeptemberében debütált, a Samsung Galaxy S7 pedig március 11-én fog megjelenni (már előrendelhető). Az iPhone 6s ára 649 dollár, a Samsung Galaxy S7 pedig 670 dollárba kerül.

Forrás: gizmag.com


Kommentek megjelenítése