Apróhirdetéses csalás terjed – a rendőrség fokozott óvatosságot kér!

Tech Hírek   |   2017.07.06 - 17:51   |   Írta: B Ádam   |   5215
06. júl Apróhirdetéses csalás terjed – a rendőrség fokozott óvatosságot kér!

A Magyar Rendőrség hivatalos oldalán megtalálható közlemény szerint apróhirdetésekkel kapcsolatos csalás terjed az interneten, emiatt arra kérik a hirdetőket, ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása nem érkezik meg, vagy a pénzt meg nem kapták.

A rendőrség által kiadott közleményt változtatás nélkül közöljük:

„Apróhirdetésekkel kapcsolatos csalás terjed az interneten, a rendőrség fokozott óvatosságra kéri a lakosságot. A feltehetően külföldi elkövetők magyar apróhirdetési oldalak hirdetéseire jelentkeznek emailben, mint lehetséges vásárlók. Rövid levelezést folytatnak angol nyelven az eladásra szánt tárgyról, valamint annak eladási áráról, majd jelzik a vételi szándékot. A fizetés vonatkozásában rendszerint a PayPal rendszert jelölik meg. Amennyiben az eladó nem rendelkezik PayPal fiókkal, arra kérik, hogy regisztráljon. A fizetéshez szükséges PayPal adatokat elkérik, majd rövid időn belül emailt küldenek arról, hogy a vételi árat kifizették, sőt a postaköltséggel összegével, azaz néhány száz euroval többet is, de az eladó azt előre kell kifizesse Western Union utalással a szállítmányozónak egy megadott címre. Ezzel párhuzamosan az eladó egy PayPal címzéssel ellátott álüzenetet is kap, amelyben azt az érzetet keltik, mintha a PayPal jelzése lenne arról, hogy a befizetés valóban megtörtént, és az ténylegesen csak akkor lesz végleges, ha az eladó a posta költséget a megadott címre Western Union utalással kifizeti. A posta költsége változó, általában 200-300 euro körüli összeg. Amennyiben az eladó a szállítási díjat kifizeti, vagy a tárgyat elpostázza, az ellenértéket nem kapja meg, így bűncselekmény áldozatává válik.

A rendőrség arra kéri az interneten hirdetőket, hogy ne postázzanak csomagot addig, amíg a fizetés valódi visszaigazolása nem érkezik meg, vagy a pénzt meg nem kapták. Figyelem, a PayPal soha nem hivatkozik konkurens vállalatra (pl. Western Union). A készpénz befizetését igazoló, de a szállítás összegének kifizetésére felszólító email nem valós, ilyet a PayPal soha nem küld ügyfeleinek. A befizetés addig nem történt meg, amíg az a PayPal számlán nem látható. Ha a vásárló befizetésre hivatkozik, ellenőrizze a számlája forgalmát. Valós befizetés hiányában soha ne postázzák a csomagot.

Az álvevő által megjelölt 200-300 euro szállítási díj irreálisan magas, európai viszonylatban egy csomag külföldre postázás díja általában ennek a töredéke. Kérjük soha ne kössenek olyan üzletet, amelynek részletei a fizetés és a szállítás vonatkozásában nem tisztázottak. Saját személyes adataikat, belépési azonosítóikat soha ne adják meg senkinek, a számlájukhoz tartozó fiókba emailben küldött üzenetből ne próbáljanak meg belépni. Minden esetben nyissanak új oldalt és így keressék fel a netbank felületét. 

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, kérjük tegyen feljelentést a lakóhelye szerint illetékes rendőrkapitányságon, vagy hívja a 112-es segélyhívót.”

Frissítve 2017.07.09.:  Nálunk az oldalon kizárólag bejelentkezett tagok látják az e-mailcímet. Regisztrálni csak Magyarországról lehet az oldalra, így most újabban SMS-ben próbálkoznak a csalók egy központi magyar 20, 30 vagy 70-es számról. Semmiképpen ne válaszoljatok az általában angol nyelvű üzenetre és ne adjatok nekik e-mail címet ahol szeretné kmajd folytatni a bájcsevegést!

Forrás: police.hu


Kommentek megjelenítése