Bár a torta csökken, a legnagyobb szeletet még mindig az Apple vágja

Apple Hírek   |   2015.07.30 - 11:31   |   Írta: Pausch Rita   |   1320
30. júl Bár a torta csökken, a legnagyobb szeletet még mindig az Apple vágja

A tablet piac egésze visszaesést mutat, de még így is az iPad a piacvezető modell.

Az International Data Corporation (IDC) negyedéves adatokat közölt a tabletpiacról. Masszív 7 százalékos csökkenés figyelhető meg évről évre, ami 2015 második negyedévében 44,7 millió darabot jelentett.    

Az Apple az általa szállított 10,9 millió darab iPaddel a teljes piac 24,5 százalékát teszi ki. Ez a szám tavaly ilyenkor még 27,7 százalékot jelentett. A Samsung a második helyen áll 7,6 millió eladott tablettel, ez a teljes piac 17 százalékát jelenti a tavalyi 18 százalékhoz képest. Rajtuk kívül a Huawei, az LG és a Lenovo jóval kisebb piaci részesedéssel következnek. Ezek a cégek, bár még mindig diétás mennyiséget, de mégis a tavalyihoz képest nagyobb szeletkéket kanyarítanak a piacból. Az egyéb gyártók készülékei pedig jelenleg a piac 45,6 százalékát teszik ki.   

Noha az Apple éllovas, mostanra a hatalma a kezdetekhez képest bizony óriásit csökkent. Jelenleg 17,9 százalékos visszaesést mutat, ami azért sajnos elég tragikus. Tim Cook és a piaci elemzők is egyetértenek abban, hogy még nem temetik a tableteket és az Apple továbbra is piacvezető maradhat.

Az egyik szakértő szerint a visszaesés oka több faktorban is keresendő. A tablet esetében olyan termékről van szó, ami egyfelől tartós (tartósabb, mint pl. egy telefon), valamint komoly konkurenciát jelentenek számára a nagyobb kijelzővel rendelkező telefonok. A felhasználók a régebbi készülékeken használhatják az operációs rendszerek friss verzióit is és jelentősége van a laptopoknál megjelenő 2 az 1-ben gépeknek is a táblagépek visszaszorulásában. Mégis az elemzők szerint igenis felemelkedhet a tablet piac új fejlesztésekkel.

Az Apple sem úgy tűnik, hogy megijedt volna. Ahogy olvashattátok nálunk az a hír járja, hogy az Alma idén 3 új iPad modellel is előáll. Talán ez megnyomja majd az eladásokat is!

Forrás: CultofMac, Luke Dormehl
Kép forrása: Kép1 – Apple, Táblázat - IDC



Kommentek megjelenítése