Az Alma egyre zöldebb

Tech Hírek   |   2015.04.20 - 20:24   |   Írta: Pausch Rita   |   1858
20. ápr Az Alma egyre zöldebb

Az Apple évről évre elkötelezettebb a környezetvédelem mellett.

Az almás cég 2015-ös jelentése a környezetvédelmi felelősségvállalásról, ma reggel látott napvilágot egy videó társaságában. 

Komoly kijelentéseket tartalmat az idei jelentés. Azt írják, nem értekezni akarnak a klímaváltozásról, hanem meg akarják állítani.

„Jobb helyként akarjuk itt hagyni a földet, mint ahogyan találtuk.”  – ilyen és ehhez hasonló hitvallás jellemzi az Apple új törekvéseit.

A cég sokat törődik a környezetre gyakorolt hatásával: szerintük teljes irányítás alatt tartják az irodáikban, a boltjaikban és a termékeiket illetően is. Valamint elég jó ütemben haladnak a környezetvédelmi célkitűzéseikkel, hiszen mindet megtesznek a célért, hogy egyre inkább csak megújuló energiaforrásokat használjanak a működésükhöz. Az Egyesült Államokban már 100%-os a siker, globálisan pedig mostanra 87%-ban használnak megújuló energiát.

 

 

Új épületeket terveznek (Campus 2), a régieket pedig átalakítják, hogy minél kevesebb elektromosságot használjanak. Ezen kívül a termékeikben lecsökkentették a káros anyagok használatát, ami kedvez az összeszerelést végző munkásoknak, a környezetnek, a felhasználóknak és akár az újrahasznosításban is kedvező.  

A másik kiemelt pontja a jelentésnek a klímaváltozás elleni küzdelem mellett az új törekvésük, vagyis, hogy drasztikusan csökkentsék a az ártalmas papírfelhasználást. Együttműködnek ez ügyben a Conservation Fund elnevezésű természetvédelmi szervezettel, hogy még a termékeik csomagolásának az alapanyagát is kizárólag ellenőrzött, ilyen célra szánt fakitermelésekből szerezzék be. 2014-ben már az Apple termékek csomagolásához használt fa 80 %-a ilyen helyekről származott, 2015-re pedig megcélozzák a 100 %-ot.

A feljebb említett alapítvánnyal történő együttműködést múlt héten jelentették be. Közösen vásároltak mintegy 36 000 hektárnyi területen, amivel egy úgynevezett „dolgozó erdő” projektet valósítanak meg. Ez annyi tesz, hogy a Conservation Fund a terület gondozását végzi, az Apple pedig biztosítja ehhez az erőforrásokat, cserébe viszont innen nyeri a csomagolásaihoz az alapanyagot. Mivel óriási területről van szó, így fenntartható a folyamatos megújulás, vagyis teljesen ellenőrzött módon folyik a fakitermelés, illetve a visszaültetések. 
Lisa Jackson, az Apple környezetvédelmi igazgatója, szerint ez a megközelítés jó mintául szolgálhat a világ papíripara számára.     

Bár mindez igazán szép és sok világviszonylatban is óriási céghez képest már most mindenképpen figyelemreméltó, de az Apple még nem elégedett. Szerintük még sok dolguk van a szénlábnyomukkal és a beszállítóik "zöldítésével".  Többek között ezt is a saját felelősségüknek érzik és a jövőbeli célkitűzéseik egyike ezen a téren is változtatni.

Szép munka, Apple! 

Bővebben az Apple környezetvédelmi törekvéseiről itt: Apple Environment


Kommentek megjelenítése