A legolcsóbb iPhone-ban erősebb processzor van, mint a legdrágább Androidos mobilokban

Tech Hírek   |   2020.04.28 - 20:11   |   Írta: ARPII   |   5504
28. ápr A legolcsóbb iPhone-ban erősebb processzor van, mint a legdrágább Androidos mobilokban

Szinte minden téren tarol az A13 Bionic.

Az Apple 2020-ra felfrissítette az iPhone SE-t és egy Androidos felhasználónak is be kell látnia, hogy remek mobil lett, főleg ennyi pénzért. Tulajdonképpen egy iPhone 8-ról beszélhetünk, csupán egyetlen de igen nagy különbséggel, hogy a legfrissebb Apple által gyártott processzor muzsikál a motorháztető alatt, ami nem más mint az A13 Bionic.

 

Egy ilyen mobilnál jogosan gondolnánk, hogy az alacsonyabb kijelzőfelbontás miatt a chipnek nem kell majd olyan komolyan dolgoznia. Ez persze igaz, de azt se felejtsük el, hogy az A13 hétköznapi használat közben minden téren erősebb mint a Snapdragon 865, ez már az iPhone 11-nél is kiderült. Egy téren azonban hiányt szenved, ez pedig nem más mint az 5G, ez viszont nem azért van mert az Apple ezt ne tudná megoldani, egyszerűen csak nem szeretnék, mivel még nem látják szükségét. Idén ősszel azonban az iPhone 12 már szinte biztos, hogy rendelkezni fog a Qualcomm 5G chipset-jével.

 

Az A13 olyan erős, hogy egy laptopnak is bőven elég lenne

Ha félretesszük az olyan kocka dolgokat, mint a CPU teljesítmény és társai, akkor is észre fogjuk venni hogy milyen jól teljesít az új iPhone SE. Egy modern okostelefonban szinte minden a processzoron múlik, kezdve a web böngészéssel, a kamerán át, egészen a kevésbé használt funkciókig mint például az AR (kiterjesztett valóság). Az új iPhone SE pedig ezeket mind gyorsabban tudja mint a nemrég megjelent OnePlus 8 Pro, vagy például a Galaxy S20+.

 

Elsőre talán furcsának hangozhat, hogy az Apple a legújabb processzorát használja egy „olcsó” mobilba, azonban ha jobban belegondolunk akkor igenis van mögötte ráció. Így ugyanis az Apple-nek csak egy chip-et kell megterveznie, gyártania, támogatnia, tárolnia és így tovább. Egy régebbi lapka, például az A11 költségei jelentősen kisebbek, azonban nem annyira, hogy megérje a cégnek, mivel így kevesebb ideig tudnák garantálni a szoftverfrissítéseket egy nagyonis népszerű mobilban.

 

Amikor az iOS 16 megjelenik, az iPhone SE az első napon meg fogja kapni, ahogyan a 17-et is

Gondoljunk csak bele, mennyire kecsegtető a felhasználók számára, hogy egy 180 000 Ft-os iPhone évekig fog még támogatást kapni a legfrissebb operációs rendszerre. A sokat hozzá hasonlított iPhone 8-at például évekkel fogja lekörözni az új lapka miatt. Tulajdonképpen, amit az iPhone 11 megkap, azt megkapja majd az új SE is.

Ezek miatt is törekszik a Google, hogy saját processzort tudjon gyártani, amit majd betehet a saját mobiljaiba. Mostanában röppent fel a hír, hogy a keresőóriás egy 5nm-es lapka kifejlesztésén dolgozik, aminek a gyártása hamarosan megindul és a 2021-es mobilokban már viszont is láthatjuk. Ez lehetővé tenné a cég számára, hogy annyi frissítést jelentessen meg, amennyit csak szeretne és létrehozzon egy házon belüli még hatékonyabb Androidot.

 

Az Apple ismét utat mutat a Google-nek

A saját processzor gyártásával számos előny jár és az Apple ezeket egytől-egyig kihasználja, a Google-nek pedig pont ezt kéne csinálnia, minél hamarabb. Természetesen a siker nem garantált, hiszen a Samsung sem arat töretlen sikereket az Exynos lapkáival, de a potenciál mindenképpen megvan.

 

Az iPhone SE talán nem jobb mobil mint a legújabb Pixel, Galaxy vagy OnePlus, hiszen rosszabb kijelzője, kevesebb kamerája van és oda vagyunk láncolva a lighting kábelhez, az univerzális USB-C helyett. Amikor viszont „jövőállóságról” és számítási kapacitásról van szó, akkor az SE nagy valószínűséggel köröket ver arra az Androidos mobilra, amit éppen a kezünkben tartunk.

 

Forrás: AndroidCentral

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése