Black Friday akció az Apple-nél: kecsegtető ajánlat vagy pofátlan készletkisöprés?

Tippek és trükkök   |   2018.11.24 - 20:00   |   Írta: H.A   |   3956
24. nov Black Friday akció az Apple-nél: kecsegtető ajánlat vagy pofátlan készletkisöprés?

Talán mégsem járunk olyan jól, mint elsőre hittük.

Itt van, megérkezett: november 23-án, pénteken hivatalosan is elszabadult a fogyasztói társadalom pokla, másik nevén a Black Friday. Szinte minden olyan üzlet mely bármiféle eladással is foglalkozik, egyből meghirdette a hatalmas akcióit, melyek keretein belül általában 50-60-70%-os leárazást is ajánlanak, ha csak ma, csak most gyorsan vásárolsz. Mindenki ismeri a jelenséggel járó hatalmas hűhót, hiszen a Black Friday nem csak a spórólásról szól: sajnos egyre inkább eggyé válik egy hatalmas szabadfogású birkózóversennyel, ráadásul a boltok átverései sem segítenek. Egy szó mint száz, az Apple is készült a vásárlóknak némi meglepetéssel péntektől hétfőig tartó időszakra: bár leárazást azért nem adnak, de bizonyos termékek mellé Apple Store ajándékkártyák járnak, akár 58 000 forint értékben. Ebből már fülhallgatókat, Apple Pencilt, sőt, akár egy Apple TV-t is lehet venni, szóval kecsegtető ajánlat. A hangsúly azonban a bizonyos termékeken van.

Ahogy azt gondolhattátok is, nem jár minden egyes Apple-cucc mellé kupon, csak a cég által kiválasztottakhoz. Már csak az a gond, hogy szinte semmilyen új eszközt sem lehet venni, csak a régebbi generációkat. iPhone 8-ak, régi iPad Prók, hármas szériás Apple Watch-ok - sehol egy XR, Series 4 vagy 2018-as MacBook Air. Így eléggé úgy tűnhet, hogy az Apple csak összeköti a kellemeset a hasznossal, és a szinte kötelező Black Friday leárazással együtt némi készletkisöprést is tartanak. Akiknek egy régebbi készülékre fájt a foguk, azok most örülhetnek, de gondolom sokan lettek volna, akik szívesen szállnának be az Apple-termékek legújabb generációjába - némi támogatás mellett. 

 

 

Az ajándékkártyák értéke is igencsak változó. Az említett 58 000-es ajándékot nem egy marék szotyiért adják: legalább a régi, 360 000-be kerülő MacBook Airt kell megvenni, hogy jóváírják ezt az összeget. Az is érdekes, hogy a kártyák értéke nem a vásárolt termék árával van egyenes arányosságban, hanem kategóriáktól függ. Ha Macet veszel, a fent említett Air mellé is jár az 58 000, viszont a majdnem kétmilliós induló árú (de akár ötmillióig konfigurálható) iMac Pro mellé is csak ennyit kaphatsz - ez pedig a termék árához képest édeskevés. Sőt, a mindössze 14 000-es ajándékkártya ugyanúgy jár a 180 000-es iPhone 7-hez, mint a 340 000-es iPhone 8 Plushoz, így felmerülhet az emberben a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme ezért vásárolni. 

Mindegy, nem akarok panaszkodni, láttunk már sokkal szemetebben kialakított Black Friday akciókat is. Csak annyi, hogy sokkal logikusabb lett volna az újabb termékek mellé is támogatást adni - ha már az idei iPhone-ok nem szuperálnak olyan jól. 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése