Így alakítja át gamer PC-vé az Nvidia akár a Te Maced is!

Tesztek   |   2018.09.06 - 16:15   |   Írta: SzavaRicsi   |   3255
06. szept Így alakítja át gamer PC-vé az Nvidia akár a Te Maced is!

Itt a megoldás, ha néha kicsit játszanál is.

Macet használsz, de néhanapján azért még elcsábítanak a számítógépes játékok? Az nehéz helyzet, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az Apple-ös számítógépeken finoman szólva is nehéz a gamerek helyzete. Ezen a területen gyenge hardverek, kényes illesztőprogramok és gyakori optimalizálatlanság nehezítheti meg a helyzeted. Az Nvidia szerint azonban van megoldás.

A filmes és sorozatos streaming szolgáltatásokat manapság már nem kell bemutatni. A GeForce Now talán a gamerek Netflixe, vagyis egy streaming szolgáltatás, amellyel egy virtuális gépen futtathatunk játékokat, terhermentesítve a saját masinánkat. Egyből elfelejthetjük a külső videókártyákat, és belemerülhetünk a játékokba bárhol, bámikor, szinte bármilyen gépről.

A hozzá hasonló szolgáltatásokat tekintve talán csak annyiban tér el az Nvidia programja, hogy ezúttal nem kipróbálhatjuk a játékokat, hanem meg kell vennünk őket, hogy úgy futhassanak, mintha tényleg a saját gépünkün játszanánk. Persze abba dugjuk az egeret, azon nyomjuk a gombokat, azon jön a kép, de a munka oroszlánrészét egy bivalyerős PC végzi, valahol az Nvidia szerverfarmjában.

Többnyire az összes manapság jól csengő címmel találkozunk a szoftver vezérlőpultján, amely alól talán egyedül az Origin platformon elérhető játékok képeznek kivételt. Bármi azonnal indítható, és egy percen belül már fejest is ugorhatunk az élményekbe.

A Fortnite-ban való küzdelmek közepette kiderült, hogy egy nagy sávszélességű, kábeles interneten keresztül egyáltalán nem vészes a válaszidő, pedig ettől rettegtünk a legjobban. Alig néhány milliszekundom az, amit észrevehetünk. Körülbelül mintha nem egy monitorba, hanem a TV-re kötnénk a gamer PC-t. Nem vészes. Streaming szolgáltatáshoz mérten a képminőség rendben van, de ha bármivel probléma adódik, akkor kedvünkre finomhangolhatjuk a beállításokat. Maximálisan 50 megabites bitrátát engedélyez a GeForce Now, amit ha tehetjük, érdemes a maximumra állítanunk.

Apróbb hibák még vannak, és valójában a tesztelések során azt vettük észre, hogy játékról játékra változik a minőség. Van ahol alig veszünk észre késést a karakterünk mozgásában, míg máshol azért érződik a távoli számítógép adta csúszás. Apróbb akadások is becsúsznak néhol, továbbá a kapcsolat kisebb kimaradásait is könnyen észrevesszük, egy-két tesztnél pedig a képminőség nem volt az igazi. Összességében az igazi kompetitív élményekhez ez még nem elég, de egy könnyedebb játékra már jó a GeForce Now. Egyjátékos kikapcsolódáshoz a gyakorlatban tökéletes, de az online csatatéren hendikeppel indulunk.

A szolgáltatás egyelőre csak bétaként fut, így aki igényelt kódot, az ingyen nyúzhatja az Nvidia gépeit. Az eddigi hírek alapján a teljes változatot havi 20-25 dollár fejében vehetjük majd igénybe, ami drága, de ne feledjük, egy hasonló kvalitású gamer PC fenntartása sem filléres dolog.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése