Még szervizelhetők otthon a Macek, de ki tudja meddig

Tech Hírek   |   2018.10.07 - 17:00   |   Írta: SzavaRicsi   |   2169
07. okt Még szervizelhetők otthon a Macek, de ki tudja meddig

Az iFixit csapata tesztelte, hogy tényleg kicsinálta-e az Apple a független szervizeket.

Néhány napja írtunk róla, hogy az Apple valószínűleg elkezdte ellehetetleníteni az új MacBook Pro és iMac Pro modellek otthoni és független szervízben történő javítását. A következtetést egy belső Apple dokumentumból vontuk le, amiben arról írtak, hogy a főbb komponensek cseréje után csak akkor válnak újra használhatóvá a számítógépek, ha lefuttatnak rajta egy Apple által szolgáltatott szervizprogramot. A szoftvert pedig csak a hivatalos Apple boltok, illetve garanciális szervizek kapják meg.

Az iFixit csapata a hír hallatán azonnal leugrott a közeli Apple boltba, hogy beszerezzen egy 2018-as 13”-os Touch Bar MacBook Pro modellt. Egy ugyanolyat, mint amilyen már volt az ottani szervizükben. Ezután fogták, és kicserélték a két gép kijelzőjével. Meglepő módon a panelcsere után gond nélkül indultak a gépek. Ezután mindkét gépet frissítették a legfrisebb, macOS Mojave rendszerre, majd nekifutottak egy logic board cserének is. Az eredmény ugyanaz lett. A gépek gond nélkül indultak.

A tesztből kiderült, hogy az Apple új szervizes módszere egyelőre még nem lépett életbe, de az iFixit is tudja, hogy nagy rá az esély, hogy hamarosan beindítják a rendszert, amellyel egy hasonló akció után már „nem használható” státuszba lépnek az említett almás gépek. Az almás eszközök szervizelésével foglalkozó cég egyébként egy blogbejegyzésben reagált az Apple szervizeléssel kapcsolatos döntésére, amit egyenesen röhejesnek neveztek. Főként azok miatt a felhasználók miatt aggódnak, akik nem egy hivatalos Apple szervizpartner közelében laknak, hiszen nekik bármilyen javítás komoly problémát okozhat így a jövőben.

Attól is tartanak, hogy az Apple végül teljesen elzárja a felhasználót attól, hogy azt tegyen a számítógépével, amit akar. Ehhez sajnos tényleg egyre közelebb járunk, az iFixit szerint pedig ha ebbe az irányba folytatják, akkor teljesen úgy tűnik majd, mintha csak bérelnénk az Apple számítógépeit. Egy elég borsos „bérleti díjon”.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése