Az iPod atyja szerin itt az ideje, hogy az Apple kezdjen valamit az iPhone függőséggel

Tech Hírek   |   2018.04.19 - 16:50   |   Írta: Zoltan C   |   2891
19. ápr Az iPod atyja szerin itt az ideje, hogy az Apple kezdjen valamit az iPhone függőséggel

Tony Fadell (őt szokták az iPod atyjának hívni) úgy gondolja, az Apple-nek igenis nagy felelőssége van a tech függőség legyőzésében. A hírek szerint pedig az almás cég már dolgozik is az ügyön.

Napjainkban egyre többször kerül a figyelem középpontjába az okoseszközök mérhetetlen térhódítása és a fejlett világban igazi járványként terjedő mobiltelefon függőség. Számtalan orvosi tanulmány jelent már meg az elmúlt években arról, hogy miként programozzák át agyunkat saját okos eszközeink. Ennek súlyos következményei már most éreztetni kezdik hatásukat társadalmunkban. Egyre kevésbé tudunk odafigyelni a mindennapi teendőinkre, egyre silányul nyelvünk is, tulajdonképpen haszontalanul pazarlunk el rengeteg órát életünkből, amit már senki nem tud visszaadni nekünk. Még súlyosabb a helyzet a fiatalabb generációkban, ahol a tanulást, koncentrációt teszi szinte teljesen lehetetlenné a "csak gyorsan ránézek a mobilomra". Agyunkat becsapjuk az egyszerű jutalmakkal, mint például egy-egy lájk, vagy a hírek a folyamatos csekkolása. Félünk, hogy lemaradunk valamiről, valamint a lájkok, hozzászólások tömkelege pedig drogként hat ránk.

A hosszúra sikerült bevezető után pedig érdemes Tony Fadell gondolataira visszatérnünk. Véleménye szerint, kellene egyfajta "tápanyag táblázat" a digitális eszközökhöz - ezek közül is elsősorban az iPhone-hoz. Tisztában kell lennünk mi az a beviteli mennyiség, ami még nem káros.

Amikor a digitális "táplálékról" esik szó, fogalmunk sincs mi számit "zöldségnek", "fehérjének" vagy éppen "zsírnak". Ki a "túlsúlyos" és a "sovány"? Hogy néz ki valójában egy egészséges, visszafogott digitális élet? Úgy vélem, a gyártóknak és az applikáció fejlesztőknek felelősséget kell vállalniuk, mielőtt még a kormányok fogják kötelezni őket arra, hogy egyfajta tápértékmatricákkal lássák el a termékeiket.

Hiszem, hogy csak úgy maradhat sikeres az Apple és vonzhat be új felhasználókat, ha megoldja ezt a problémat, továbbá elősegíti annak megtanulását, hogyan kellene használni az eszközeiket. Első lépésként, minden eszközön kellene lenni egy beépített szolgáltatásnak, részleteiben mutatja digitális aktivitásunkat.

Továbbá Fadell üdvösnek tartaná, ha a felhasználók beállíthatnának maguknak napi limiteket az egészséges használat érdekében. Sőt, limitálni is lehetne mire lehet használni egy adott ideig a telefont.

Kellene lennie egy listen-only vagy egy read-only módnak. Így lehetne ténylegesen csak könyvolvasásra használni a készüléket, folyamatos idegesítő értesítések nélkül.

Azon talán lehet vitatkozni, hogy ez mennyire az Apple felelőssége, egy dolog viszont biztos: Fadellnek igaza van, kezdeni kell valamit a problémával. Egyébként, már most is nyomonkövethetjük, melyik appban hány percet töltöttünk. Ehhez csupán a beállítások, akkumulátor menüpontba kell lépnünk, ahol lejjebb görgetve rábökünk az óra ikonra. Hamarosan pedig érkezhetnek olyan újítások az iOS-be, mint a Digital Health. Ennek segítségével nyomkövethejük mennyi időt töltenek képernyő előtt gyermekeink. Az aggódó szülők megnyerése komoly üzleti siker lehet az Apple számára.

Jelenleg két említésre méltóbb app van a témában (mindkettő ingyenes is): Moment és Circle.

Forrás: 9to5mac.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése