Vigyázat, a kiberbűnözők mindig naprakészek

Tech Hírek   |   2018.02.21 - 12:00   |   Írta: L Ferenc   |   1762
21. feb Vigyázat, a kiberbűnözők mindig naprakészek

Nem árt felkészülni arra, hogy a spam- és adathalász támadások fő témája mostanság a foci vb és a Bitcoin.

A Kaspersky Lab legfrissebb spam- és phishing jelentése szerint a kiberbűnözők nagyon is figyelemmel kísérik a világ eseményeit. Ők ugyanis olyan népszerű témák, mint a 2018-as labdarugó világbajnokság és a Bitcoin megemlítésével csapták be a felhasználókat és lopták el pénzüket vagy személyes adataikat az elmúlt 12 hónapban.

Míg 2017-ben a világ bizonyos részein már intenzíven készültek a 2018-as FIFA világbajnokságra, addig a spammerek lelkesen terjesztették az ezzel kapcsolatos emaileket. A hivatalos logóval ellátott csaló üzenetek tartalmazták a szervezők és támogatók adatait valamint különböző nyereményekről és ingyen jegyekről értesítették a felhasználókat.

Egy másik népszerű spam- és phishing téma a kriptovaluták voltak, mivel a Bitcoin értéke 2017-ben drasztikusan megnőtt. A kutatók már korábban is felfigyeltek a blockchain-témájú trükkök elterjedésére és az év végéig spammer módszerek egész fegyvertárát gyűjtötték össze.

Az elmúlt hónapokban a legtöbb spamet az USA-ból küldték (13,21 %), amit Kína (11,25 %) és Vietnam (9,85 %) követ a sorban. A top 10-be került még India, Németország, Oroszország, Brazília, Franciaország és Olaszország. A legtöbb spamet Németországba küldték (16,25 %), ami után Kína, Oroszország, Japán, az Egyesült Királyság, Olaszország, Brazília, Vietnam, Franciaország és az Egyesült Arab Emírségek következik.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése