Újabb robbanás előtt a mobilnet

Tech Hírek   |   2017.06.14 - 10:06   |   Írta: L Ferenc   |   2299
14. jún Újabb robbanás előtt a mobilnet

Az új mobil szélessávú előfizetések száma 2022-ig 2,6 milliárddal bővül - tarol a 4G, felkészül az 5G.

Az Ericsson szerint a következő hat évben csaknem 2,6 milliárd új előfizetővel bővülnek a mobil szélessávú hálózatok: ez elég lenne ahhoz, hogy naponta hússzor megtöltsenek egy az európa-bajnokságon használt futball stadiont (50 ezer férőhelyes). Illetve ennyien keresték fel a Times Square-t New Yorkban, hogy köszöntsék a 2017-es új esztendőt.

Az okostelefonok használata és a mobil internetes szolgáltatások egyszerű elérhetősége jelentős mértékben járul hozzá ezekhez a forgalmi adatokhoz. A 2022. év végére az okostelefonok teljes mobil adatforgalma a kilencszeresére növekedve eléri majd a havi 66 exabájtot (!).

2018-ban az LTE (4G) az előfizetések tekintetében a legnagyobb hozzáférési technológiaként maga mögé fogja utasítani a GSM-et. Ennek a technológiának a bevezetési és elfogadási üteme példa nélkül álló. Mindössze öt évre volt szükség ahhoz, hogy az LTE 2,5 milliárd emberhez eljusson, szemben a WCDMA/HSPA vagy a 3G nyolc évével. Egyedül ennek az évnek az első negyedévében a piac 250 millió új LTE előfizetéssel bővült.

Míg az LTE elterjedését a magasabb szintű felhasználói élmény és a gyorsabb hálózatok iránti igény serkentette, az 5G bevezetését a fejlett mobil szélessávú képességek, valamint a hatékonyságot és automatizálást célzó iparági megoldások iránti igény is előmozdítja. Az 5G lesz az a hálózat, amely különféle felhasználási eseteket támogat. A várakozás szerint 2022-re több, mint fél milliárd 5G előfizetést aktiválnak, nem számítva az IoT kapcsolatokat. Az 5G ekkor várhatóan a világ lakosságának 15 százalékát fogja lefedni.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése