Szobakulcsként használhatunk iPhone-okat az iOS 12 új NFC funkciójával hotelekben

Almás Pletykák   |   2018.05.26 - 11:30   |   Írta: Máté Gergő   |   5082
26. máj Szobakulcsként használhatunk iPhone-okat az iOS 12 új NFC funkciójával hotelekben

Az iOS 12 rendszer nagy újdonsága, hogy az Apple több fejlesztőnek is engedélyezte az iPhone 6 készülékkel debütált NFC chiphez való teljes hozzáférést.

A The Information értesülése szerint az almás vállalat szeretné elérni, hogy az NFC kapcsolatot az Apple Pay fizetési szolgáltatáson túlmenően használhassuk például hotel szobakulcsként, vagy virtuális utazási kártyaként különböző közlekedési szolgáltatásokhoz. Mindehhez az Apple már korábban megnyitotta a kapukat az iOS 11-ben a CoreNFC framework bevezetésével. Ez a keretrendszer lehetővé teszi az alkalmazások számára, hogy az NFC chipet RFID címkék olvasására használják. De sajnos csak nagyon korlátozott módon. Az iOS 12 rendszerrel viszont végre sokoldalú felhasználási mód állhat a felhasználók rendelkezésére. A kiforrottabb technológia lehetővé fogja tenni, hogy egy hotelszobában kulcsként használhassuk az iPhone készülékünket mindössze egyetlen leolvasással.

Ez pontosan megegyezik az Apple Pay működésével. Semmilyen speciális applikációra nincs szükségünk, az iPhone automatikusan észleli, ha egy terminálhoz tartjuk. A The Information szerint az Apple Park épületében a vállalat alkalmazottai már most ezt a technológiát használják (melyet a HID Global fejlesztőivel sikerült megalkotniuk). Néhány hotelban már most is használhatunk érintés nélküli kapcsolatot, de nem NFC chip alapú, hanem Bluetooth protokoll segítségével. Ez azonban kevésbé biztonságos, mint az NFC kapcsolat. Az ajtónyitó funkció mellett a The Information szerint az Apple a tömegközlekedésben használt elektronikus utazási kártyák helyett is szeretne alternatívát nyújtani. Az Egyesült Királyságban már most is használnak iPhone készülékeket a metró hálózatoknál érintés nélküli terminálok segítségével. Hasonló módon tudják használni az iPhone 7 készülékeket a FeliCa chip segítségével Japánban. Mindkét terminál a szokásos Apple Pay protokollok feletti vékony rétegekre támaszkodik.

Az iOS 12 további izgalmas funkciójával a WWDC rendezvényen ismerkedhetünk meg. Egyelőre nem tudjuk, hogy az Apple minden fejlesztő számára biztosítani fogja a hozzáférést az NFC chiphez, vagy csak bizonyos fejlesztők számára lesz elérhető.

Forrás: AppleRider/9to5Mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése