Sign in with Apple - Minden amit érdemes tudni róla

Tech Hírek   |   2019.06.15 - 22:18   |   Írta: H.A   |   3478
15. jún Sign in with Apple - Minden amit érdemes tudni róla

Az iOS 13-mal érkezik az Apple új szolgáltatása, a Sign in with Apple

Feltelepítettél egy új alkalmazást és most be kell jelentkezned.Regisztrálhatsz emaillel és jelszóval, vagy használhatod a Facebook és a Google bejelentkezést, amivel pedig a lelked is eladod az ördögnek. Eddig csak ezek lehetőségek voltak, de idén ősszel érkezik a Sign in with Apple, ami egy kényelmes és biztonságos bejelentkezést hoz majd.

Az iOS 13 egyik újítása lesz a Sign in with Apple, de szerencsére nem csak iOS eszközeiden használhatod majd. Nézzük meg, hogy mit lehet tudni egyelőre erről az új szolgáltatásról!

Az Apple az utóbbi években nagyon figyel az adatvédelemre, így nem meglepő, hogy a Sign in with Apple kapcsán is kulcsfontosságú volt a felhasználók adatainak biztonsága.

Alapértelmezésben csak egy egyedi azonosítót kap az alkalmazás, de dönthetsz úgy, hogy hozzáférést adsz az Apple ID-nál megadott névhez és az e-mail címhez.

Utóbbi esetben két lehetőséged van: megadod az adott alkalmazásnak a valódi email címed, vagy megkéred az Apple-t, hogy generáljon egy véletlenszerű címet. Ha a generálást választod, akkor az alkalmazás soha nem fogja megtudni a valódi címed, az Apple pedig majd intézi az e-mailek továbbítását a valódi címedre.

Ami pedig a legjobb része a dolognak, az az, hogy ezeket a véletlenszerű email címeket menedzselni is lehet majd. Egyelőre az Apple nem fedte fel, hogy ez hogy fog történni, de nem nehéz elképzelni egy táblázatot a Beállítások alkalmazásban vagy az iCloud honlapján.

Ennek köszönhetően pedig, ha később úgy döntesz, hogy nem szeretnél többé e-maileket kapni az adott alkalmazás kapcsán, egyszerűen felszámolhatod az Apple által generált címet.

A Sign in with Apple által az alkalmazásnak adott egyedi azonosító az iCloud fiókhoz kapcsolódik, így más eszközeiden is használhatod majd ugyanazt a felhasználói fiókot, legyen az egy másik Apple készülék vagy valami egyéb kütyü.

Ha valami egyéb kütyüről van szó, akkor a “Sign in with Apple JS” segít majd, ahol a JS természetesen a JavaScript rövidítése, és a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár egy androidos telefonon is működni fog ez a szolgáltatás, hisz a kérdéses alkalmazásnak csak egy böngésző ablakot kell tudnia felhozni.

Ráadásul ha már van meglévő fiókod, amit korábban máshogy hoztál létre, de eltároltad az adatokat az iCloud Kulcskarikádon, akkor az Apple megpróbálja majd azt a fiókodat használni a bejelentkezésre.

A cég eléggé magabiztos a Sign in with Apple szolgáltatás kapcsán, és szeretnék, hogy minél jobban elterjedjen idén ősszel, amikor megjelenik az iOS 13. Két dolgot tesznek ezért:

  • kötelezővé teszik a Sign in with Apple opciót is minden olyan alkalmazásban, ami külső szolgáltatással történő bejelentkezést is kínál
  • javasolják a fejlesztőknek, hogy a Sign in with Apple gombot tegyék legfelső lehetőségnek

Előbbi miatt a Sign in with Apple gombok ősztől egyre gyakoribbak lesznek, de utóbbi csak javaslat, így nem hiszem, hogy sokan hallgatnának az Apple-re a gombok átrendezésével.

Szerintem hosszútávon az egyszerűbb, kényelmesebb és biztonságosabb bejelentkezéseknek csak örülhetünk majd, ráadásul az Apple nem veszi el a már meglévő Facebook/Google opciókat se, csak ajánl egy jobb alternatívát.

Te várod már a Sign in with Apple-t?

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése