Okosabb töltés érkezhet az iOS 13-mal

Tech Hírek   |   2019.06.09 - 16:56   |   Írta: H.A   |   5532

Az akkumulátor állapota az iPhone egyik kritikus pontja

Ha jelentősen gyengül a kapacitása, akkor az a készülék sebességén is meglátszik. Az Apple az iOS 13-ban egy olyan funkciót épített be, amely a töltés optimalizálásával megnöveli a az akkumulátor élettartamát.

A mobiltelefonokban lévő lítium-ion akkumulátorok a használat során a töltési ciklusok számától függően veszítenek kapacitásukból, elöregszenek. Ezeket az akkumulátorokat nem kell teljesen lemeríteni és utána 100%-ra feltölteni, célszerűbb akár naponta többször, rövidebb ideig tölteni, például 20%-ról 60%-ra. A batterygate botrány után az Apple beépített egy kapcsolót az operációs rendszerbe, mellyel egy váratlan kikapcsolás után eldönthetjük, hogy gyenge akksi és fokozott igénybevétel esetén inkább belassuljon a telefon vagy pedig lépjen ki az adott alkalmazás, illetve esetleg újrainduljon a készülék is.

A csepptöltést kifejezetten nem szeretik ezek az akkumulátorok. De mi az a csepptöltés? Este 10-kor felrakom tölteni a telefont, ami 3 óra alatt feltölt 100%-ra. Utána persze elkezd merülni. Merül 3%-ot, erre beindul újra a töltés 100%-ra. És ez így megy reggelig, amíg le nem veszem töltőről a telót. Na, ezt a problémát eszközöli az Apple az iOS 13-ban.

A keynote-on nem került szóba ez az új funkció, az optimalizált akkumulátortöltés, de az iOS 13-at bemutató oldalon az Apple leírja, mit is jelent ez az optimalizálás. E szerint a rendszer figyeli a töltési rutinunkat, tanul belőle és ennek megfelelően feltölti a készüléket 80%-ra, majd csak akkor tölti tovább, hogy éppen feltöltődjön addigra, mire szükségünk van a telefonra.

A fenti példát tovább gondolva, este 10-től két és fél óra alatt feltölt 80%-ra, majd leáll a töltés és hajnalban újra bekapcsol, hogy amikor reggel 6-kor felkelünk, már 100%-on legyen az akksi. Ezzel csökken az az idő, amíg 100%-on van a telefon, ami növeli az akkumulátor élettartamát.

Ez az funkció be- vagy kikapcsolható, és alapból egyébként be van kapcsolva. Úgy gondolom, ez egy hasznos dolog, az Apple olyasmit épített be a rendszerbe, ami sokak megelégedésére szolgálhat.

Az iOS 13 hivatalosan ősszel jelenik meg.

Forrás: Szifon.com

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése