Mit várunk a 2019-es WWDC-től?

AlmaBlogger   |   2019.05.21 - 21:30   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   2382
21. máj Mit várunk a 2019-es WWDC-től?

Ahogy azt már gondolom sokan tudják, a WWDC az Apple fejlesztői konferenciája, ahol főként szoftver fronton számíthatunk újdonságokra.

Dátumok és időpontok

A WWDC egy alapvetően fejlesztőknek szervezett, egész hetes konferencia, ahol rengeteg bemutatón, kurzuson és projektben vehetnek részt a látogatók, így ez június 3-ától egészen 7-éig eltart. Viszont ami számunkra igazán lényeges, az az első napon tartott nyitókonferencia, ami itthoni idő szerint este 7 órakor kezdődik. Itt rántja le az Apple a leplet az újdonságairól, amik főleg szoftveres jellegűek. 

 

Hogyan nézhetjük élőben?

Az Apple minden évben élőben streameli az eseményt, és ez várhatóan most sem lesz másképp. A streamet majd az oldalukon tudjuk megtekinteni. Ehhez mindössze valamilyen Apple eszköz kell, vagy a számítógépünkön egy Microsoft Edge böngésző. Más böngészőből PC-n sajnos nem megtekinthető az esemény. Ezen kívül YouTube-on is rengetegen közvetítik élőben, valamint nálunk is live blogon lesz követhető minden fontosabb pillanat!

 

Miket mutatnak majd be?

iOS 13

Az iOS legújabb frissítéséről egész biztosan szó fog esni. Ez az, amit már mindenki türelmetlenül vár, köztük mi is. Az iOS 12-nél remélhetőleg nagyobb újdonságokat fog hozni, ugyanis az inkább a stabilitásra és teljesítmény fokozására ment rá.

Az utóbbi időben egyre több pletykát hallhattunk arról, hogy milyen újdonságok fognak bemutatkozni, köztük a várva várt Dark Mode, egér támogatás iPad-hez, újragondolt alkalmazások és még sok más. Kíváncsian várjuk, hogy ezek közül mennyi fog beigazolódni. 

 

 

macOS 10.15

Természetesen a Macek lelkét jelentő operációs rendszerhez is számíthatunk egy nagy frissítésre. Arról, hogy mi lesz a verzió neve, még egyelőre nem sok mindent tudunk, valószínűleg most is valami californiai helyszín vagy látványosság után lesz elkeresztelve. 

Vélhetően folytatódik majd az alkalmazások összekapcsolása Mac és iOS között, hogy azok hasonlítsanak is egymásra, valamint könnyen átjárhatóak legyenek. Persze az Apple már a múltban is leszögezte, hogy nem áll szándékukban a két rendszer összeolvasztása. Egyszerűen csak arról van szó, hogy a fejlesztők dolgát könnyítik meg azzal, hogy sokkal könnyebb lesz átportolni egy alkalmazást iOS-ról almás számítógépeinkre. 

 

 

watchOS 6

Ez az operációs rendszer az Apple Watch-okat hajtja, és minden évben érdekes újdonságokat hoz, főként az egészségünkre koncentrálva. Ez vélhetően most sem lesz másképp, így sokan az alváselemzésre számítanak, mint új funkció. Én ezen kívül szívesen látnék pár új, szemet gyönyörködtető vagy épp bonyolultabb számlapot is, elvégre egy órának ez a legfontosabb, legmeghatározóbb része. Hogy milyen más fícsőröket hozhat még, nem tudni, de ezt is épp oly kíváncsian várjuk, mint a többit. 

 

 

tvOS 13

Az Apple TV-k operációs rendszere valószínűleg nem fog akkora figyelmet kapni mint a többiek, de természetesen ez attól is függ, hogy hoz-e komolyabb változásokat. Szemely szerint nem igazán tudom, hogy hova lehetne tovább fejleszteni, de egész biztos fog egy fő frissítést kapni, pár újdonsággal ellátva. 

 

Hardver

A show nagy részét természetesen az oprendszerek viszik, ugyanakkor az elmúlt évek során az esemény végén gyakran mutattak be valami új eszközt is, ezek többnyire Macek vagy iPad-ek szoktak lenni. 

Remélhetőleg hallhatunk némi információt az új Mac Pro-ról, amit az Apple még 2017 áprilisában ígért be erre az évre, szóval már igen aktuális lenne hallani felőle. Ha minden igaz, akkor ez egy teljesen új és rendhagyó Mac lesz, ugyanis a modularitásra fekszenek majd rá - nem úgy, mint a most piacon lévő Mac Pro esetében – így könnyebben lehet majd cserélgetni benne a komponenseket és nem csak a vásárláskor felkínált bővítéseket közül válogathatunk, hanem akár otthon is fejleszthetjük benne alkatrészeket. Persze ezt halaszthatják az év másik felére is - és őszintén az sem lepne meg, ha tényleg ezt tennék.

Ezen kívül hallottunk pletykákat egy új, 16 colos MacBook Pro érkezéséről is, ami talán még 4K felbontású kijelzőt is kaphat. Ez egy érdekes frissítés lenne a MacBook kategórián belül.

Végezetül pedig sokan számítanak egy új Apple kijelzőre is, ha már nemrégiben elkaszálták a Thunderbolt Display-t. Egyes pletykák szerint 31,6 colos mérettel és 6K-s felbontással érkezne, ami bámulatos lenne, de ennél csak az árcédulája lenne meghökkentőbb, ez az egy biztos. Nem lepne meg, ha annyiba kerülne majd, mint egy Mac...

 

 

Már tűkön ülve várjuk, hogy leteljen ez a kicsivel több mint két hét, és lerántsák a leplet az újdonságokról. Természetesen a bemutatott szoftverek nem lesznek azonnal elérhetőek a nagyközönség számára. A végleges verziók majd csak valamikor szeptember folyamán érkezhetnek majd, hasonlóan az előző évekhez. Június 3, mentsétek el a naptáratokban!

Forrás: Macworld.com

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése