Monsieur Plant valószínűleg a világ legdrágább kaspóit használja

AlmaBlogger   |   2017.02.25 - 19:30   |   Írta: Pausch Rita   |   2682
25. feb Monsieur Plant valószínűleg a világ legdrágább kaspóit használja

Ültess Mac-et! Ó, elnézést, Mac-be… Elvégre az Apple jelmondata sokáig a „Gondolkodj másképp!” volt.

Az almás cég az utóbbi években többször is hangsúlyozta kiemelt környezetvédelmi programját, aminek része az újrahasznosítás is. Nos, Christophe Guinet (39), francia művész tökéletesen azonosult az Apple eszménnyel.

A művésznevén csak Monsieur Plant, azaz Növény Úr úgy alkot, hogy ültet. Gyökeret vert a fejébe, hogy bárhova, ahova mezei kertészeknek eszébe sem jutna, ő bizony ültet. Nike cipőbe, fülhallgatóba, arcra, falra és kiemelten erős vonzalmat érez például a régi Apple termékek beültetése iránt!     

A galériában – a cikk alatt – látható „Ültesd be a Mac-ed!” című fotósorozatban régebbi Mac modellek (és egerek) virágoznak ki, illetve lényegében egyfajta terráriummá alakulnak. Az ötlet pedig nem is rossz, elvégre gyakran nem nagyon tudunk mit kezdeni régebbi műszaki cikkekkel, de ugyanakkor kidobni sem akarjuk őket.

Guinet a művészetével a szorongását akarja kifejezni, amit az iparosodás, elüzletiesedés és média hatalma miatt érez – ha csak néhányat említenünk a listájáról. A Cult of Mac-nek azt mesélte, hogy ő pont a két véglet között nőtt fel (város és vidék), így egyaránt vonzotta a városi élet és a természet is. 15 éves korától orchideákat gyűjtött és mikor a városba költözött, szokatlan helyekre kezdett növényeket ültetni. Majd ez vált a városi művészete tárgyává.

Az „Ültesd be a Mac-ed!” sorozattal egész pontosan arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az emberek ne feledkezzenek meg a természet erejéről.  

„Három éve kezdtem a projektet a régi Mac-ekkel, amikor az ügynökség, akikkel dolgoztam, bezártak. Akkor még nem volt kialakult tervem.”

Azért is döntött a Mac-ek mellett, mert régóta Apple komputereket használ, ezért jól ismeri őket. Azt mondja, egyébként is szeret játszani az ellentétekkel. Például, hogy a kapitalista szimbólumoknak adjon egy természetes és etikai csavart, hiszen „a természet mindig győzni fog az ember és az eljárásai felett”.

Minden egyes darab elkészítése 3 napba tellett. Miután kiszedi az elektronikát, egy automata öntözőrendszerrel szereli fel őket. A végeredmény: így a kompozíció tovább gyarapszik a kreatív ügynökségnél, ahol Guinet dolgozik. 

Egy kedves, kék iMac G3-at például húsevő növényekkel ültetett tele és Macarnivornak nevezte el. Egy régi Macintosh pedig egy bonsai otthona lett.

Forrás: CultofMac és MonsieurPlant

Kapcsolódó cikk: 



Galéria képek

mac művész
mac művész

Kommentek megjelenítése