Gyilkos telefonok

AlmaBlogger   |   2016.04.25 - 21:41   |   Írta: Pausch Rita   |   3010
25. ápr Gyilkos telefonok

Mégis veszélyes töltés közben telefonálni?

Vannak olyan hoaxok, amik újra és újra felütik fejüket az interneten. Ilyenek a különféle telefontöltős balesetek is, amiknek a fele sem igaz. Ez annyira régi dolog, hogy néhány ilyen hír, még a mobilok hőskorából, az iPhone megjelenésénél korábban kapott szárnyra, ám időnként – ahogy most is – előfordulnak újak, sőt feltehetően igaz történetek is.

Néhány napja megint téma lett a telefonok és töltők veszélye. Ugyanis egy újabb töltős halálesetet jelentettek, ezúttal Malajziából, ahol egy harmincéves nő egy töltőre csatlakoztatott telefonon beszélt és halálos áramütés érte. A helyi lapokból nem derült ki, hogy milyen típusú okostelefon volt a tettes, de magát a balesetet mindenképpen a készülék kontójára írták.

2013-ban viszont egy 23 éves kínai hölgy járt ugyanígy és ott a ludas egy iPhone 5 készülék volt. Az akkori híradás szerint azt a telefont egy hivatalos Apple Store-ban vásárolták és a gyári töltőre csatlakoztatta épp az áldozat, amikor halálos áramütés érte.

Mivel az ilyen balesetek meglehetősen ritkák, ezért a termékbiztonsági szakemberek szerint nincs mitől tartani. Noha, elismerik, hogy az ilyen rejtélyes áramütéseken kívül, néha előfordulnak túlmelegedésből adódó balesetek is. Mi is írtunk tavaly egy férfiről, akinek felrobbant egy iPhone a farzsebében.

A robbanó telefonokról több urbán legendákkal foglalkozó portál is kíváncsiskodott már. A legfőbb ellenérvük az volt a jelenségre, hogy abban a világban, ahol a gyártók a legnagyobb blődségeket is képesek ráírni a készülékek használati utasítására (pl. ne szárítsa a haját álmában), csak azért, hogy bevédjék magukat a későbbi fogyasztói perekkel szemben, nem esélyes, hogy pont egy töltésre vonatkozó figyelmeztetés maradna le.

Mi is utánanéztünk a dolognak és alaposan átnyálaztuk az iPhone-hoz mellékelt papírkákat, de semmi jelét nem találtuk ilyen jellegű intésnek. Noha a hírek nagy valószínűséggel ez esetben igazak, de feltehetően a körülmények is szerepet játszanak az ilyen balesetekben.

Azért, ha egy mód van rá, inkább ne telefonáljatok töltés közben! Fő az óvatosság!    

Kép forrása: Picjumbo

Kapcsolódó cikk:
Robbanó iPhone-ok?
Hamis iPhone töltő miatt kaphatott halálos áramütést egy kínai nő



Kommentek megjelenítése