Miért kezdek teljesen kiábrándulni az Apple-ből?

AlmaBlogger   |   2019.02.11 - 18:38   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   14572
11. feb Miért kezdek teljesen kiábrándulni az Apple-ből?

Az almás cég ma már az egyik legnagyobb és legsikeresebb vállalattá nőtte ki magát, ugyanakkor nekem egyre inkább kezd elegem lenni belőlük.

Néhány évvel ezelőtt az Apple volt az a cég, akinek a termékeire az emberek a legjobban vágytak, a népszerűség középpontjában pedig a telefonjaik voltak. Mindenki, aki kicsit is értett a technológiához - vagy csak kíváncsi volt rá - iPhone után vágyakozott. Azóta eltelt már pár év, a cég pedig egyre nagyobb sikertörténetet tudhatott maga mögött, főleg bevétel tekintetében. Az innovációk egyre inkább elkezdtek hanyatlani, késni és unalmassá válni. Mára már ott tartunk, hogy kezdenek lemaradni más cégekkel szemben, de nem csak a technológiát illetően, árakban is magasan elrugaszkodtak a talajtól.

Nézzük csak részletesen: mit tudtak az elmúlt pár évben felmutatni telefon tekintetében? Említésre méltó dolog csak a Face ID volt, ami el kell ismerni, még mindig veretlen és az egyik legkényelmesebb, legbiztonságosabb titkosítási módszer. Ez tény! Ugyanakkor ez az egyetlen. Évről évre nagyobbak lesznek a telefonok és persze OLED kijelzőt is kaptak, na de ez lenne a nagy újítás? Nem, nem az, Samsungéknál ez már szinte egy elavult technológia. És persze el ne feledkezzek a vízállóságról! Idén, a történelem során először az iPhone teljesen vízálló lett az XS széria megjelenésével. Persze a Samsung már 2015-ben kísérletezett a vízállósággal a Galaxy S5 szériában. Üdv 2015-ben kedves Apple. Ugyan ez a helyzet a Dual SIM-mel. Kínában már szinte ki sem lehet adni telefon anélkül, hogy ne lehetne bele két SIM-kártyát tenni, de idén ez is megjelent az iPhone-okban.

 

 

De persze, ezek a teljesen alap dolgok. Lássuk a szoftver részét. Az iOS érdemben a hetedik fő frissítés óta nem fejlődött. Kaptunk rengeteg dizájn frissítést, amit persze egyik évben hatalmas újításként adtak elő, majd következő évben dobták is a kukába. Emlékszik még bárki is az iOS 8 gyorshívó funkciójára? Erősen kétlem...

 

 

De hogy ne legyek ilyen szőrösszívű, be kell látni, hogy azért elég sok apró újítást kapott a szoftver az évek alatt. Mondjuk ennek nagy része csak Amerikában, vagy az általuk fontosnak tartott országokban érhető csak el. De sebaj, legalább jó tudni, hogy van ilyen is. És akkor mi van azokkal a funkciókkal, amik Android fronton szinte teljesen természetesnek mondhatók, mi meg évek óta könyörgünk értük? Igen, most a Dark Mode-ról beszélek. Megkaptuk végre a hőn áhított OLED kijelzőket iPhone-jainkba, szóval már a technológia is megkövetelné ezen újítást. Persze idén kaptunk Dark Mode-ot... Igaz, Macre (ami persze baromi jó, én csak ezt használom).

 

 

Manapság az újdonságok – szoftvert illetően -, főként iPadre jönnek. Egyre nagyobb újításokat kap, köztük például az osztottképernyős multitasking, ami sokak véleménye szerint, köztük szerintem is, bőven elférne a 6,5 colos iPhone-okban is. iPadeken már a Dock is nagy szerepet játszik, ebből is látszik, hogy egyre közelebb kezd kerülni a MacOS-hez, de ez már más tészta. Az Apple-nél főleg az AR technológiára gyúrnak, ami egy nagyszerű fejlesztés, hatalmas lehetőségekkel és önmagában az egész jövőt jelentheti, ugyanakkor nem játékokban, főleg nem IKEA alkalmazásban.

Még milyen szerencse, hogy Siri is egyre inkább fejlődik. Milyen kár, hogy magyarul még mindig nem tud, persze ez az, ami sosem fog bekövetkezni. Apropó, használja bárki is Sirit? Egyetlen módja annak, hogy használjam az Apple személyi asszisztensét, ha a HomePodnak parancsolgathatnék, de persze nálunk azt sem árulják.

De ne ragadjunk le a szoftver témánál. Sokkal komolyabb vizekre evezve elég, ha megnézzük a pletykákat a Samsung Galaxy S10-ről: kijelző alá rejtett ujjlenyomatolvasó, 3 hátlapi és két előlapi kamera, és ami talán az egyik legérdekesebb, egy grafén alapú akkumulátor, amivel akár 12 perc alatt feltölthetjük majd a telefont 0-ról 100-ra. Ez az, amire minden okostelefon tulaj vágyik, főleg az iPhone-os táborban, ugyanis az iPhone-ok a listavezetők töltési időben, de semmiképp sem a pozitív értelemben. Elképesztő újdonságok és egy csomó mindenről még nem is tudunk. Mondjuk erősen úgy tűnik, hogy a 2019-es év a kamerák háborújáról fog szólni, ebbe aligha hinném, hogy az Apple is beszáll majd. Pedig mióta vágyok egy ultra széleslátószögű kamerára az iPhone-ban, épp olyanra, mint amivel a Samsung újított. A Huawei legújabb csúcskészüléke, a Mate 20 Pro olyan képeket csinál alacsony fényviszonyok között, mintha csak fényes nappal készültek volna. 

 

 

De mit is akarok mindezzel mondani? Azt, hogy az Apple-nél a felhasználok mind magasról le vannak szarva. Pontosan. Saját arroganciájukkal próbálják ránk erőltetni azokat a dolgokat, amiket ők tartanak jónak, az pedig, hogy mi vásárlók mire vágyunk, senkit sem érdekel. Mint az egyik legnagyobb kapitalista vállalat, egyre látványosabban csak a pénzünkre hajtanak és egyre kevésbé próbálnak értéket teremteni. És el kell ismerjem, hogy valami fantasztikusan csinálják. Minden évben el tudják nekünk adni a semmilyen újdonságokat, mintha épp a spanyolviaszt találták volna fel, vagy éppen egy elég régi technológiának adnak igen hangzatos nevet, ezzel azt az érzést keltve, hogy valami teljesen újat kapunk.

És mi van akkor, ha épp valami újat is bemutatnak, mint például az AirPower, vagy az új AirPods tok. Eltűnik a süllyesztőben. De nem is ez a legdühítőbb az egészben, hanem a pofátlan hallgatás, ami körül lengi az egész ügyet, mert hát a bemutató napja óta nem is hallottunk róla semmit. Ami engem illet, szerintem már soha nem is fogunk, de ha mégis, lesz bárki is aki ezek után még megvenné? 

 

 

A végső kérdés, hogyha mindezek miatt ennyire elegem van az egész cégből, akkor mért nem váltok? Ez egy nagyon jó kérdés. Csak azért nem, mert egy olyan világot hoztak létre, ami sokkal kényelmesebb, hogyha minden létező Apple készülékkel rendelkezel. Mind működik egymás nélkül, de együtt csodálatos dolgokra képesek. Viszont nekem csak az iPhone-ból kezd elegem lenni és őszintén szólva nagyon erősen gondolkozom azon az S10-en. De miért esélytelen ez mégis? Három okból: Apple Watch, AirPods és az összes online szolgáltatás, mint az Apple Music vagy az iCloud. Na meg persze kiválóan együttműködik az iPhone, Mac és iPad. Ezek mind azok a termékek, szolgáltatások és funkciók, amelyek a legjobbak a piacon és semmilyen más gyártó nem tud felmutatni még csak hasonlót sem. Így teljesen ellehetetlenítették azt, hogy valaha is lecseréljem az iPhone-omat valamelyik más gyártó csúcskészülékére. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése