iPhone XS, a megapixelek vonzásában

Tech Hírek   |   2018.11.15 - 11:53   |   Írta: H.A   |   3340
15. nov iPhone XS, a megapixelek vonzásában

Az elmúlt évek alapján egyre inkább úgy tűnik, hogy a telefonok háborújából a legjobb kamerával rendelkező készülék kerülhet ki győztesen

A csata egyre élesedik, hiszen egymást érik a duál- és tripla kamerák, az egyre növekvő számú megapixelek, miközben a legújabb smart technológiák segítenek, hogy mindig a lehető legjobb fotókat készíthessük.

Az Apple legújabb üdvöskéi, az iPhone XS és az XS Max minden eddiginél jobb megoldásokat ígérnek. Többek között azt, hogy mindkét telefon hátlapi kamerája még gyenge fényviszonyok között is, a színek megtartása mellett készít majd tökéletes képeket. Még egy fontos feature, hogy portré módban, a továbbfejlesztett bokeh effektnek köszönhetően minden eddiginél jobb fotók születhetnek.

Technikai paraméterek

Az iPhone XS és XS Max hátoldalán két, egyenként 12 megapixeles kamera található. Az egyik, egy ƒ/1,8-as nagylátószögű kamera, a másik egy modern ƒ/2,4-es teleobjektív. Mindkét kamera optikai képstabilizátort tartalmaz, így jelentősen csökken az esélye az elmosódásnak.

A kamerák felvértezve az új, A12 Bionic processzorral, sokkal gyorsabbak és okosabbak, így akár világos, akár árnyékos környezetben készíted a felvételeket, azok mindig részlet­gazdagok lesznek. Ezenkívül a telefon érzékeli, amikor sok képet készítesz egymás után és profi módon összefűzi őket egyetlen tökéletes fotóvá.

Az előlapi kamera egy 7 megapixeles ƒ/2,2-es fényrekesszel rendelkezik, amely öt féle portré megvilágítást kínál ahhoz, hogy tökéletes szelfit készíthessünk. A Face ID egyik alappillére, a truedepth technológia pedig mintegy 30 000 pontból építi fel az arcunk "térképét". Így nemcsak biztonságban lesz a telefonod a precíz arcfelismerésnek köszönhetően, de bármikor készíthetsz egy vicces Animojit vagy Memojit és elküldheted a haveroknak. 

Szelfizz kényelmesen

Nem is olyan régen egy jó szelfihez meg kellett találni a megfelelő szöget, a megfelelő pózt. Ezenkívül, ha jó képet akartál, akkor figyelni kellett a nap állására, annak beesésiszögére és nagyjából még a csillagok együttállására is. Úgy érezhetted magad, mintha igazolványképet készítenének rólad. Viszont az iPhone Smart HDR funkciójának segítségével már nem kell mindenre egyszerre odafigyelni, hiszen akár nappal szemben is készítheted a képet, a fókuszon pedig utólag is állíthatsz, ha szükséges.

Irány a természet!

Minden iPhone-os életében eljön az a pillanat, amikor az új telefonját ki akarja vinni terepre. Az Apple pedig meg is adta rá a lehetőséget, hiszen mindkét készülék egyaránt megfelel az IP68-as szabványoknak, tehát víz- és porállóak.

Az üvegeket szintén rugalmasnak és strapabírónak tervezték a mérnökök, így a kisebb-nagyobb háztartási baleseteket könnyen túlélhetik a készülékek, azonban mindennek van ára. Amint kilépsz a természetbe és a fotózás kerül fókuszba, kevesebb figyelmet kap a telefonod. Ha szeretnéd megőrizni az iPhone-od kifogástalan állapotát, akkor azt javasoljuk, hogy indulás előtt mindenképpen szerezd be a számodra, (az igénybevételt figyelembe véve) leginkább megfelelő védőborítást, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés. Nem is beszélve arról, hogy ilyenkor az optika is kellőképpen védve van a karcolásoktól.

Mindkét iPhone előlapi kamerája képes 1080p-s felbon­tású HD-videókat készíteni. A  hátoldali kamerák pedig akár 4K-s felvételre is alkalmasak 24, 30, vagy akár 60 képkocka/mp-el, ami még nagyobb képernyőn is elképesztően jól néz ki. Ha pedig amatőr dokumentumfilmesnek szeretnél felcsapni, akkor a moziminőségű videostabilizálás is a kedvenc funkciód lesz.  

Az iPhone XS és nagytestvére tehát fotózás terén is felvették a kesztyűt és keményen odacsaptak a konkurenciának. A kameraháború azonban még korántsem ért véget, így korai lenne győztest hirdetni. Arra azonban nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy hová fejlődhet tovább a technológia ezen a fronton és a gyártók milyen új funkciókkal kápráztatnak el minket.

iKiegészítők.hu

 

 

 


Kommentek megjelenítése