Hivatalosan is vége a Macek független szervizelésének

Hardver Hírek   |   2018.11.13 - 14:09   |   Írta: N Marcell   |   3137
13. nov Hivatalosan is vége a Macek független szervizelésének

Az Apple egy huszárvágással kinyírta mind a szakszerű, mind az otthoni javításokat - mindent, ami nem hivatalos szervizekben történik.

Nemrég fény derült az Apple ördögi tervére: a vadonatúj, nagyobb biztonságot nyújtó T2-es chip nem teljesen az, aminek látszik. Pontosabban de, tényleg komoly fejlesztéseket hoz az Apple gépek védelmi vonalaiba, azonban van egy komoly hátulütője is. Korábban cikkeztünk róla, hogy minden T2-es chippel szerelt Macet lehetetlen független szervízben vagy otthon javítani; az Apple egy szoftveres megoldással egyszerűen megtiltotta. A lényeg, hogy a számítógépek automatikusan felfedezik egy-egy alkatrész cseréjét, és összeszerelés után inaktív állapotba kapcsolnak, nem lehet használni őket. Csak akkor hajlandóak ismét rendesen működni, ha lefut rajtuk egy diagnosztikai szoftver - ezt a szoftvert pedig csak az Apple hivatalos szervizei kapják meg, ami nagyon rossz hír a független szervizeknek és az otthon barkácsolóknak. Bár az intézkedés még nem lépett életbe (létezéséről is csak egy kiszivárgott céges dokumentumból tudtunk), az Apple most hivatalosan is bejelentette, mire is készül pontosan. 

“Az Apple T2-es chippel felszerelt Maceknél a javítási folyamatnak (bizonyos alkatrészeknél) addig nincs vége, amíg a rendszer le nem futtatja az AST 2 System Configuration szoftvercsomagot. A lépés sikertelensége esetén a rendszer tétlen marad és a javítás nem fejeződik be.” 

A Verge-nek adott sajtójelentésben tették ezt hivatalossá, ebben a dokumentumban fejtik ki, hogy az újabb Macek működéséhez szükség lesz a szoftverre, ha kicserélnek bennük bizonyos alkatrészeket, például a logic boardot vagy a TouchID ujjlenyomatérzékelőjét. A cég viszont nem adta közre az alkatrészek pontos listáját, így egyelőre nem tudjuk, mennyire kiterjedt a rendelkezés. 

“Az Apple igazolta a Verge számára, hogy bizonyos alkatrészek cseréjekor tényleg szükséges lesz a szoftvercsomag a Macek újraindításához. Sajnos nem pontosították sem a szóban forgó alkatrészek listáját, sem azt, hogy mennyire új a protokol; az is elképzelhető, hogy az ügy már az iMac Próval elkezdődött.”

Ennek fényében a T2 chip kétélű karddá válik. Az egyik oldalról komoly erősítés a Macek védelmi bástyáin (akár a külsős hallgatózást is képes meggátolni), a másik oldalról viszont gátat szab a szervizeknek, a felhasználóknak és a sufnituning hódolóinak egyaránt. 

Szerintetek megéri az extra biztonság a nehezebb szervizelhetőségért cserébe?

Forrás: AppleRider / 9to5mac

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése