Az Apple Watch miatt kábítószereznek bátrabban a fiatalok

Hardver Hírek   |   2018.10.11 - 17:00   |   Írta: Zakariás Zsombor   |   4651
11. okt Az Apple Watch miatt kábítószereznek bátrabban a fiatalok

Bár nem sokan mesélnek szívesen saját tapasztalataikról, a CNBC-nek most megszólalt egy sokat látott ember.

Az Apple Watch és más okoskarpántok púlzusmérőjét elsősorban a sportembereknek találták ki, hogy nyomon követhessék egészségi állapotukat, az emberek egy csoportja egészen másra használja ezen funkcióját az óráknak. A kábítószer-fogyasztók ugyanis előszeretettel figyelik szívük gyorsaságát, ezzel megnyugtatva magukat, hogy “minden rendben van”, ha a mért érték a megszokottak közé esik. A témában megszólaló orvosok ugyanakkor vitatják ennek hatékonyságát. Elmondásuk szerint ez csak egy alaptalan megnyugvást ad az embereknek, ugyanis ezek az okoseszközök meglehetősen pontatlanok, de nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogy a drogok nem csak a pulzusra, de a vérnyomásra és a szívritmusra is hatással lehetnek, így ez semmilyen formában sem véd meg senkit egy esetleges túladagolástól vagy agyvérzéstől.

Twitteren és Redditen egyre többet került elő ez a téma az évek során, főleg a kokainra és az MDMA-ra (legismertebb formájában az ecstasyra) koncentrálva. Egyes elgondolások szerint könnyebben megelőzhető egy szívroham, ha nyomon tudják követni az emberek a pulzusukat, amikor az emelkedett állapotban van. Egyes orvosok attól tartanak, hogy ez nagyobb mennyiségű kábítószer-használatra bátorítja az embereket, ami komoly gondokhoz vezethet. 

Ne feledjük hát, hogy bár a kábítószer használata szigorúan tilos, és ha mégis áthágjuk ezeket a szabályokat, az okoseszközeink akkor sem védhetnek meg az egészségügyi következményektől!

Forrás: 9to5mac.com

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése