Ausztrália az iOS védelmének gyengítésére kényszerítheti az Apple-t

Tech Hírek   |   2018.12.07 - 14:11   |   Írta: SzavaRicsi   |   1978
07. dec Ausztrália az iOS védelmének gyengítésére kényszerítheti az Apple-t

Összerúghatja a port az ausztrál vezetés és az Apple az ország egyik új törvénye miatt.

Új törvényrendeletet fogadtak el Ausztráliában, mely szerint az ott forgalmazó techcégeknek kötelességük hozzáférést engedni az állami szerveknek a felhasználók titkosított üzeneteihez. A Google, a Facebook, a Twitter és az Apple is gondban lehet az új törvény kapcsán, hiszen a négy cég üzenetváltó alkalmazásában egytől egyik alkalmaznak végpontok közötti titkosítást.

A rendeletben óvatosan fogalmaznak, éppen ezért kerülik a „hátsó kapu” kifejezést, de az Apple és a nagyok attól tartanak, hogy ehhez hasonló eszközt kér tőlük az ausztrál állam. Természetesen a polgárok védelme a fő indok, vagyis így kívánják felvenni a harcot a terrorizmussal. 

Várhatóan ellenállásra számíthatunk az említett cégektől az új törvénnyel szemben. Az Apple többek között korábban már álláspontot is foglalt a hasonló kezdeményezésekkel kapcsolatban. Szerintük nem helyén való, hogy többmillió felhasználó adatait és üzeneteit teszik ki veszélynek annak érdekében, hogy üldözzék azt a – az Apple megfogalmazása szerint – „nagyon kevés” személyt, akik veszélyt jelenthetnek.

Emellett az Apple és a többi techcég attól is tart, hogy a hasonló törvények példát mutathatnak a többi ország vezetésének is, így egyre több helyen próbálják majd meg hasonlókra késztetni őket. Talán említenünk sem kell, hogy minél nagyobb befolyást enged az Apple a kormányoknak a felhasználói üzenetváltásaiba, annál gyengébbé válhat maga az iOS mobilos operációs rendszerük védelme.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen lépéseket tesznek majd a technológia óriásai az új törvény kapcsán.

Forrás: 9to5Mac

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése