Apple TV 4K - mire vagy jó?

AlmaBlogger   |   2019.06.16 - 19:55   |   Írta: Zsolty   |   29707
16. jún Apple TV 4K - mire vagy jó?

Óva intettek tőle, úgyhogy muszáj volt kipróbálnom...

„Dehogy is! Az ég világon semmire nem jó!” – ez volt minden esetben a válasza egyik nagy Apple-fan barátomnak, amikor nagyjából évente feltettem a kérdést: „Szerinted érdemes venni Apple TV-t?”

Mert az évek során sokszor felmerült bennem például, hogy megmutatnám a családnak egy-egy kirándulás, vagy bármilyen esemény képeit. Felmész a netre, és keresed a megoldást. Ilyen kábel, olyan streamer, MacBookról így, vagy úgy... Hát, kb. sehogy. Mármint ha csak úgy hirtelen mutatnál, vagy megnéznél valamit, ami a telefonodon, az iPadeden, vagy a MacBookodon van. Persze az Apple-nek van erre egy elvileg jó megoldása: Apple TV...

Hát, csak ezért nem veszek!

Volt egy jó csomagakció az egyik kedvenc film-franchise-omnál, úgyhogy iPaden meg is vettem... De hogyan vetítsem ki tévére? Ilyen kábelt dugjak ide, amolyan kábelt amoda, MacBook stb... NEM!

Nyilvánvalóan csak ezért nem veszek meg egy Apple TV-t!!!

Oké, ez már valójában két dolog, ami tök jól lenne, ha működne, de annyi pénzt nem ér meg. Viszont valahogy elkezdtem akarni, hogy valaki adjon egy lökést, szóval ismét hívtam az Apple-barátomat, hogy vajon mit gondol az új Apple TV 4K-ról – „Az ég világon semmire nem jó!” – jött a válasz.

Na jó, akkor ezt ki kell próbálnom! Felcsörögtem a Használtalma egyik tulajdonosát, van-e esetleg tesztre egy példány. „Nézd, épp van nálam egy teljesen új, csak én bontottam fel, épp mi is teszteltük, azt oda tudom adni, ha megtetszik maradhat is, kitalálunk egy jó árat.” 

A vásárlásról szó nem lehet - gondoltam -, de végre megismerem ezt a sokat (méltán?)  szidott Apple terméket.

A doboz a szokásos és már mások által agyonmásolt viszafogott dizájnos megoldás. Igazi Apple cucc, szépen csomagolva. Igényes anyaghasználat, érdekes távirányító és persze, csak az nincs, ami kellene, hogy beindítsd. HDMI kábel.

Pedig azt mondják az okosok, hogy annak a minőségén nagyon sok múlhat, szóval ha ez így van, akkor nagyon fura, hogy az Apple nem csomagol mellé egy HDMI kábelt, mert anno az volt a telefonoknál a kártyabővíthetőség hiányának oka, hogy akkor mindenféle noname kártyát raknának bele és azzal romlan a felhasználói élmény, és ezzel együtt az Apple jó híre is.

Hát itt ezt nem vették figyelembe, de mondjuk az is tény, hogy a HDMI kábel ilyen kis szexi dobozban nem fért volna el.

Nem gond, túllépünk rajta, bedugjuk, amink van, és már nyílik is az Apple tv-s világa.

„Mire vagy jó?”

Ákos örökbecsű dalának címét dúdoltam a fejemben, amikor először elindítottam a kis szerkezetet. Oké, a megvásárolt filmek ott vannak rögtön és indíthatók is, ez egy pipa. Elég gyorsan indul, szóval rendben vagyunk.

Na, de milyen a „tekerés”????  - jön az első gondolat, mert ez egy nagyon nagy kérdés minden olyan eszköznél, ami filmet játszik le. Abban nem olyan egyszerű keresgélni, mégis csak minimum másfél óra egy alkotás.

Veszettül gyors! – nyugtázom, bár a kezelésével vannak gondjaim. Ez utóbbiról majd később, a „csévélésről” most néhány szó. Anno egy Akai VHS videó volt a legjobb a jelenetkeresésben, pláne, ha tévéből vettél fel. Simán pakolhattad az index pontokat a filmbe, sporteseménybe, úgyhogy csak azt kellett tudnod az egyébként vak tekerés közben, hogy hányadik index pontnál van az imádott jelenet. Előtte és utána sem működött olyan zseniálisan semmi azon a rendszeren.

Aztán jött a DVD jelenetkeresővel, és egyéb új dolgok, és ma már itt vannak a például NAS-on tárolt filmek, aminek kezelése szinte egyedül a televízió programján múlik. És ez itt egy sarkalatos pont. Itt volt az a pillanat, amikor az Apple TV 4K megfogott.

Tényleg veszettgyors a tekerése. Pillanatok alatt meg lehet találni a keresett jelenetet, és ez például az én új okostévémen nagyon nem így működik. Valamiért a Samsung tévém bődület lassan tekeri a filmet. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy mennyi kattintásba és várakozásba kerül, mire megtalálom az épp nézni kívánt filmet/sorozatot.

Itt van egy óriási minőségi ugrás az Apple TV 4K esetében, amit nyilván mindenki, aki a Használtalmára feljön, tudja: kegyetlen gyors processzor került a kis masinába.

Egy új élmény

Na, ez meg az Aladdinból van, de nem feltétlenül ebben a kontextusban. Viszont abszolút igaz, hogy teljesen más élmény böngészni az Apple TV-n, mint egy okostévén. Pattannak elő az ikonok, a mappák és minden, amit csak keresel.

Sok okostévét láttam már, de nagyon nagy százalékban szenvedés volt a menükben járkálni, vagy épp keresni valami tartalmat a keresővel. A nyilakkal bolyongani a betűk tengerében, rányomni a választottra, majd még egyszer, mert mintha nem vette volna az adást.. De vette, hogy a fene egye meg, úgyhogy akkor keressük meg a törlés gombot... Oké, ez nem az volt, ez kitörölte, amit eddig írtam. Akkor kezdjük elölről...

Hát, valahogy így szokott ez menni sok esetben, de az Apple TV-nél jön az üzenet az iPhone-ra, hogy gépeljem be a keresett szót... Így tényleg más a felhasználói élmény.

Majd’ elfelejtettem, nézzük csak meg az AirPlay-t...

Kezdjük a telefonról. Azonnal, minden elsőre, flottul. PIPA!

Épp vágok egy videót és gondoltam, megmutatom, hol tartok... „Hoppá, hát van AirPlay”... csatlakozás, videolejátszás, örömködés ... zseniális!

Eddig nem tudtak hibázni. Egyre jobb!

Írjuk csak össze:

Saját filmek, amikhez olykor elég jó áron juthatok hozzá. – Nem rossz!!!

Pláne, hogy bármilyen eszközömön elérem – Nagyon nem rossz!!!

AirPlay – Bármit bármikor meg tudok mutatni, együtt átnézzük a képeket, videókat, egy közös kis családi élmény. Méghozzá instant... – Fantasztikus!!!

De miért is mondta az én barátom akkor, hogy semmire nem jó az Apple TV? Talán az otthon tárolt filmek lejátszásának hiánya miatt? Mert az van, hogy volt ilyen gond. Az egyik első okostévém például SONY tv volt, ami nagyon nem volt egy olcsó készülék, de hogy semmilyen otthon tárolt tartalmat nem játszott le, az is huzat. Amikor el akartam adni, úgy kerülték, mintha leprás lett volna.

Valóban itt vérezne el az Apple TV? Mert nem képes tárolt videókat lejátszani?

Infuse a barátod!

Az enyém, vagy az Apple-é? Nem nagyon lehet tudni, de telepítettem. Az előfizetős Pro verziót, amit egy hónapig ingyen lehet tesztelni. Gondoltam, bármi van, egy hónapon belül amúgy is vissza kell adni a gépet, úgyhogy lejárat előtt inaktiválom az előfizetést.

Az van, hogy itt dőlt el! ÁLL A DEAL!– Még nem hívtam a Használtalma tulajt, de a cikkből úgyis megtudja. Megveszem az Apple TV 4K-t.

Az Infuse olyan kiegészítő programja a TV-nek, ami pótolhatatlan tulajdonságokkal vértezi fel, és ami legalább annyira átgondolt és legalább olyan jól működik, hogy azt gondolnánk „built-in” app.

Felismer minden filmet, sorozatot, beleértve annak epizódjait, amihez borítóképet és leírást is „mellékel”. Vannak hasonló appok, de valahogy ezt nagyon átgondolták. Használok pár hasonlót, de nem... hát minek másik, ha van egy, ami úgy működik, ahogy azt én eleve szeretném, még akkor is, ha nem tudtam, hogy így szerettem volna.

Szóval az Infuse adta el nekem az Apple TV 4K-t, pedig tényleg eleve egy remek és sokoldalú termékről van szó, csak már engem nehéz meggyőzni.

A végtelenbe és tovább

Űrhajónk nincsen, úgyhogy ahhoz, hogy elkormányozzuk magunkat mindenféle világba, használnunk kell a távirányítót.

Hívhatjuk így is, de ez valami újszemléletű kontroller, aminek alapjait már többféle okostévé távirányítója letette már. Míg azonban azok majdhogynem teljesen használhatatlanok, az Apple megoldása közel használható, de inkább idegesítő.

Az huzat, hogy minden ötödik suhintásra kettővel több filmet ugrok át, mint akartam. Az is biztos, hogy amikor megtalálom a keresett jelenetet, akkor az „OK”ézásos kattintás helyett naná, hogy a tekeréses panelhatárhoz tévedek. Ez marhára idegesít, úgyhogy... úgyhogy az van, hogy a televízióm saját kontrollere tökéletesen irányítja az Apple TV-t. Ez legalább annyira volt lenyűgöző számomra, mint szükségszerű is.

Rövid tesztem alatt minimum percenként nyomtam meg teljesen más funkciógombot, és csak nagyon sokadjára tanultam meg, hogy mit kell megnyomnom, ha ki akarom kapcsolni a TV-t, és melyiket, ha a távirányítót.

És itt van egy hatalmas probléma. Nem tudom, mennyire egyéni, de az tény, hogy míg ki nem kapcsoltam azt a lehetőséget, hogy az Apple távirányítója átvehesse az irányítást a tévém felett, többet volt akaratomon kívül bekapcsolva a televízióm, mint amennyit szerettem volna.

Bekapcsolt, ha elmentem otthonról, bekapcsolt, ha hazaértem, bekapcsolt, ha kikapcsoltam. Ha így folytattuk volna tovább, az áramszámla keretet is meg kellett volna emelnem, úgyhogy megvontam tőle a jogot. El a kezekkel a tévékészülékemtől!

Idősebbek is elkezdhetik!

Na, ez az első dolog, ami szerintem nem lenne igaz, ha az Apple ezt a szlogent is rá akarná erőltetni erre a termékére. Az egyszerűsítése során olyan bonyolult lett a távirányító kezelése, amit szerintem kicsit korosabb tévénézők egyszerűen nem tudnának megszokni. Suhints így, nyomd meg úgy... nem, nem úgy!... lejjebb... suhints felfelé. Ezt nyomd 3 mp-ig, akkor kikapcsol... ahhoz meg hozzá ne érj, mert bekapcsol...

Nem, ez olyannyira fiatalos és szexi cucc, hogy ha ezzel a fiatalokat akarták megcélozni, akkor reméljük, hogy eltalálták őket, mert idősebb felhasználók eret vágnának, mire elhallgattatnák valahogy a tévéjüket.

Olyan ez, mint a PS4-em, azon a mai napig nem tudom, hol kell megérinteni, hogy bekapcsoljon és hol, ha a DVD-t akarom kivenni belőle. Persze nem is nagyon játszom vele, de az biztos, hogy mire én kicserélek egy DVD-t, az egész gép tele van az ujjlenyomatommal.

Hát, valami ilyesmi az Apple TV távirányítója is.

Szükségtelen minőség!

A 4K nagyon jól hangzik! Az már a csodálatos tűéles világ. Hát még a HDR. Már csak képesnek kell lenni a lejátszására... Akár az internetnek is, mert ugye streamelt tartalmakról is beszélünk nagy tételben.

Az van, hogy ez a része egyelőre picit túl van tolva. Ami persze nem baj, mert jobb, ha előre menekülünk, bár már jön a 8K, amit valahogy úgy tudok elképzelni, hogy a kedvenc sorozatom kicsit korosodó, de még nagyon is dögös főszereplőnője úgy fog festeni a részletgazdag tévén, mint Palpatine császár a Csillagok háborújának VHS verziójában.

A részletgazdagság ugyanis egyet jelent a... hát a részletgazdagsággal. Szóval, ha valaki pattanásos arccal megy be egy reggeli show-ba, akkor simán diagnosztizálhatjuk majd, hogy érett pattanással állunk-e szemben, vagy csak most gyűlik.

Tény és való, hogy sokszor nagyon rosszul tud jönni a 4K, de még sokszor a HD is! A modern család 10. évada például úgy néz ki HD-ben, mintha valami 10 éves reuniont néznénk. 

Szóval az történik, hogy a 4K, elhozta a tinédzserek diadalát, - talán ezért is van már minden szuperhősös akárminek tini sorozata - a 8K-nál viszont már csak azok a tinik rúghatnak labdába, akik legalább egy tízest le tudnak tagadni a korukból.

Szóval én nem feltétlenül mentem rá az Apple TV 4K minőségi tesztjére. Egyrészt sok, rajta kívül álló ok miatti korlátja van neki, másrészt annyira nem vagyok híve a részletgazdagság újkori meggazdagodásának.

De mi is akkor a konklúzió?

Az, hogy az Infuse-zal felvértezett Apple TV 4K kegyetlenül jó eszköz, ami minden téren megkönnyíti és felturbózza az otthoni mozizás és egyéb vizuális élményre érzékeny emberek életét. Olyan eszköz, ami méltán viseli az Apple megkezdett alma logóját.

Ez a pozitívum. A negatívum nekem csakis a távirányító, ami olyan egyszerű, hogy napokig kell tanulni a használatát.

Megvettem!

 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése