Tudnivalók az edzéstípusokról

Tippek és trükkök   |   2018.09.09 - 17:50   |   Írta: H.A   |   5368
09. szept Tudnivalók az edzéstípusokról

Az Apple Watchon található Edzés alkalmazás többféle edzéstípust nyújt, amelyekkel követheti az edzéseit.

Gyaloglás

Válassza a Beltéri gyaloglás lehetőséget, ha futópadon készül gyalogolni. A Kültéri gyaloglás lehetőséget válassza az olyan tevékenységek esetén, mint a futópályán vagy parkban való gyaloglás. 

Az Apple Watchtól függően szükség lehet arra, hogy az iPhone-t is magával vigye:

  • Apple Watch Series 2 vagy újabb modell: A pontosság javítása érdekében végezzen összesen legalább 20 percnyi kültéri gyaloglást az Edzés alkalmazás használatával.
  • Apple Watch Series 1 vagy korábbi modell: A pontosság javítása érdekében vigye magával az iPhone-t is, és az Edzés alkalmazás használatával végezzen legalább 20 percnyi kültéri gyaloglást. 

 

 

Futás

Válassza a Beltéri futás lehetőséget, ha futópadon készül futni. A Kültéri futás lehetőséget válassza az olyan tevékenységek esetén, mint a síkfutás vagy a terepfutás.

Az Apple Watchtól függően szükség lehet arra, hogy az iPhone-t is magával vigye: 

  • Apple Watch Series 2 vagy újabb modell: A pontosság javítása érdekében végezzen összesen legalább 20 percnyi kültéri futást az Edzés alkalmazás használatával.
  • Apple Watch Series 1 vagy korábbi modell: A pontosság javítása érdekében vigye magával az iPhone-t is, és az Edzés alkalmazás használatával végezzen legalább 20 percnyi kültéri futást. 

 

Kerékpározás

A Szobabiciklizés lehetőséget válassza, ha spinningórán fog részt venni, vagy szobabiciklit készül használni. A Kültéri biciklizés lehetőséget válassza, ha a szabadban készül kerékpározni.

Az Apple Watchtól függően szükség lehet arra, hogy az iPhone-t is magával vigye:

  • Apple Watch Series 2 vagy újabb modell: Az óra beépített GPS funkciója kiszámítja és megjeleníti a sebességet és a távolságot, így nem kell az iPhone-t is magával vinnie az edzéshez.
  • Apple Watch Series 1 vagy korábbi modell: Vigye magával az iPhone-t is a sebesség és a távolság ellenőrzéséhez.

 

Elliptikus tréner

Válassza az Elliptikus tréner lehetőséget, ha elliptikus trénert készül használni, vagy hasonló tevékenységet fog végezni.

 

Evezőgép

Válassza az Evezőgép lehetőséget, ha evezőgépet készül használni, vagy hasonló tevékenységet fog végezni.

 

Lépcsőzőgép

Válassza a Lépcsőzőgép lehetőséget, ha lépcsőzőgépet készül használni.

 

Nagy intenzitású intervallumedzés (HIIT)

Válassza a HIIT lehetőséget, ha ciklusokban fog végezni intenzív edzést, amelynek során beiktat rövidebb pihenőket. Például eddzen ugrókötéllel 45 másodpercig, pihenjen 30 másodpercig, és mindezt ismételje meg többször. 

A HIIT-edzés során végzett rendszertelen mozdulatok némelyike megakadályozhatja a pulzusszámmérést. Ha a pulzusszámmérésre nincs lehetőség, a kalóriákat akkor is méri a beépített gyorsulásmérő. Ha nem mérhető konzisztens módon a pulzusszám a HIIT-edzések során, Bluetooth-mellkaspántot csatlakoztathat az Apple Watchhoz.

Úszóedzések

Az Apple Watch Series 2 készüléken és az újabb modelleken1 rendelkezésre áll az Úszás medencében és a Nyílt vízi úszás típusú edzés is. Az edzés indulásakor a készülék automatikusan zárolja a képernyőt, ezzel megakadályozva, hogy a vízcseppek véletlenül aktiváljanak valamit. 

A következők szerint fejezheti be az edzést, és oldhatja fel a képernyő zárolását:

  1. Egyszerre nyomja meg a Digital Crownt és az oldalsó gombot az edzés szüneteltetéséhez.
  2. Törölje szárazra a kijelzőt. Ha a kijelző nedves, az véletlen koppintásokhoz vezethet.
  3. A Digital Crown elforgatásával oldja fel a képernyőt, és távolítsa el a vizet az Apple Watchból. Az óra ekkor hangot ad ki, és előfordulhat, hogy víz kerül a csuklójára.
  4. Húzza el az ujját jobbra, és koppintson a Befejezés elemre.

A következők szerint méri az Apple Watch az adatokat az edzéseken: 

  • Úszás medencében: Az edzés megkezdésekor ügyeljen arra, hogy pontosan adja meg a medence hosszát, hogy az Apple Watch mérni tudja a hosszokat és a távolságot. Az Úszás medencében esetén nincs használatban a GPS, és a víz megakadályozhatja a pulzusszámmérést, viszont a kalóriákat, a hosszokat és a távolságot ekkor is méri a beépített gyorsulásmérő.
  • Nyílt vízi úszás: A GPS csak akkor méri a távolságot, ha gyorsúszásban úszik. A víz megakadályozhatja a pulzusszámmérést, viszont a kalóriákat ekkor is méri a beépített gyorsulásmérő.

Kerekesszékkel végzett edzések

 

Ha kézi hajtású kerekesszéket használ, a következő lehetőségek közül választhat: Kültéri kerekesszékes – lassú gurulás és Kültéri kerekesszékes – gyors gurulás. Válassza ki azt, amely a legközelebb áll az éppen végzett tevékenységhez, viszont nem szükséges folyamatosan tartania a tempót, és a sebesség is váltakozhat mindkét edzéstípus esetén. Könnyebben nyomon tudja majd követni az edzéseket a Tevékenység alkalmazásban, ha az egyiket a körülbelül sétáló sebességen végzett edzésekhez, a másikat pedig a körülbelül futó sebességen végzett edzésekhez választja ki.

A következők szerint méri az Apple Watch az adatokat az edzések során:

  • Az Apple Watch Series 2 és az újabb modellek optimalizálják a kültéri kerekesszékes edzések mérését gyaloglási és futási sebességen. Ez az óra beépített GPS-szel is rendelkezik, így nem szükséges magával vinnie az iPhone-t.
  • Az Apple Watch Series 1 és a korábbi modellek optimalizálják a kültéri kerekesszékes edzések mérését gyaloglási és futási sebességen. Vigye magával az iPhone-t, mert így mérheti a tempót és a távolságot.
  • A készülék mindkét típusú kerekesszékes edzés esetén méri az időt, a tempót, a távolságot, a kalóriákat és a pulzust. Használja az Egyéb kategóriát az idő, a kalóriák és a pulzus mérésére az olyan edzések során, mint a kézi kerékpározás és a kerekesszékes kosárlabda.
  • A készülék mindkét típusú kerekesszékes edzés esetén méri a lökéseket is a Tevékenység alkalmazásban.

Ha nem találja ezeket az edzési lehetőségeket, szükség lehet az adatok frissítésére:

  1. Nyissa meg az Apple Watch alkalmazást az iPhone-on.
  2. Koppintson a Saját óra ikonra, majd az Egészség menüpontra.
  3. Koppintson a Szerkesztés, a Kerekesszék, majd az Igen elemre. 
  4. Koppintson a Kész elemre. 

Egyéb

Válassza az Egyéb lehetőséget, ha nem talál megfelelő edzéstípust. Az Egyéb kategória esetén a készülék annyi kalóriát, illetve kilojoule-t számol, mint egy tempós gyaloglás során, amikor az érzékelő nem tud mérést végezni.

Az Egyéb típusú edzés végén lehetőség van az edzés elnevezésére. Így kategorizálhatók különböző típusú tevékenységek, például a tánc.

Forrás: AppleRider 

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése