Ma hét éve, hogy az Apple a világ legdrágább cégévé nőtte ki magát

Apple Hírek   |   2018.08.10 - 18:55   |   Írta: SzavaRicsi   |   1829
10. aug Ma hét éve, hogy az Apple a világ legdrágább cégévé nőtte ki magát

2011-ben még messze nem ért ennyit az Apple, mégis megszerezte a világ legértésebb vállalata címet.

Hét éve, 2011 augusztus kilencedikén attól zengett a tech és a tőzsdei sajtó, hogy az Apple meghaladta az amerikai ExxonMobil olajvállalat értékét, ezzel átvéve a világ legdrágább cége címét. Aznap a cupertinói tech óriás 341,5 milliárd dolláros piaci kapitalizációval zárt a tőzsdén.

A hatalmas mérföldkövet két héttel azután lépte át az Apple, hogy Steve Jobs, az Apple társalapítója és legmeghatározóbb alakja lemondott a vállalat vezetéséről, és Tim Cookot nevezte ki utódjául. Jobs ugyanebben az évben, október ötödikén a rákkal folytatott hosszú küzdelme után távozott az élők sorából.

Az elmúlt hét évben az Apple többször is az ExxonMobil alá csúzott, párszor pedig a Google anyavállalata, az Alphabet is megszorongatta a cupertinóiakat a tőzsdén, de a periódus nagy részében az Apple maradt a legértékesebb vállalat. A sikert még dicsőbbé teszi, hogy az 1990-es évek végén majdnem végleg leáldozott az Apple-nek. A csődközeli, kilátástalan állapotban sínylődő céget Steve Jobs emelte újra a nagyok közé, akit korábban elbocsátottak, de a nehéz helyzet miatt újra visszahívtak a céghez. Nélküle valószínű, hogy végleg becsődöl a tech cég.

A napokban egy újabb hatalmas sikert jegyezhetett az Apple, hisz elsőként érték el az 1000 milliárd dolláros piaci értéket. Tim Cook, aki azóta is az Apple élén áll, hatalmas eredményként tekint a tizenhárom számjegyű értékre, de a piaci kapitalizáció elmondása alapján nem szerepel a vállalat fő feladatai között. Szerinte azt úgyis hozza magával a folyamatos innoválás és a jobbnál jobb termékek.

Forrás: MacRumors

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése