10. júl Tíz éves az App Store

Tíz éves az App Store

Apple Hírek           2018.07.10 - 15:30           Írta: SzavaRicsi           412

Tíz éve a mobilos alkalmazások új korszakát nyitotta az Apple az App Store-ral.

Ez elmúlt tíz évben az App Store fenekestül felforgatta a világot. Az Apple virtuális alkalmazboltja megváltoztatta azt, ahogyan dolgozunk, pihenünk, szórakozunk, alszunk és tartjuk a kapcsolatot másokkal. Gyakorlatilag mindent az Apple alkalmazása, amely 2008-ban ugyanezen a napon 500 letölthető szoftverrel indult útjára.

„Az első évtizedében az App Store még a legvadabb várakozásainkat is felülmúlta” – mondta Phill Schiller, az Apple marketingigazgatója. A benne rejlő lehetőségek és a fejlesztők kreativitása rohamosan növekvő piacot teremtett az App Store-ból, ami idővel a világ legbiztonságosabb és egyik legnagyobb alkalmazásáruházává nőtte ki magát.

Az Apple kezdeményezése egy teljesen új iparágat nyitott a mobilok területén, amely megállíthatatlan alkalmazáslavinát zúdított a felhasználókra. 2008 előtt a mobilprogramok piacát egyedül néhány nagyvállalat uralta. Az App Store bevezetése után azonban megnyílt a lehetőség, hogy akár kisebb stúdiók, esetleg magánszemélyek is eljuttathassák a nagyközönséghez a szoftvereiket.

Az Instagram, Calm, Uber és Instacart az iPhone-ban rejlő lehetőségek felhasználásával dollármilliárdos vállalkozásokká nőtték ki magukat, míg az olyan múlttal rendelkező vállalkozások, mint a Twitter, a Facebook, az eBay vagy az Amazon időben felismerték, hogy mivel elégíthetnék ki a felhasználók változó igényeit, és így még erősebbé válhattak a saját piacukon.

Az App Store-ral felszerelt iPhone-ok egy teljesen új játékélménnyel is szolgáltak a felhasználóknak. Már a kezdetekben olyan címekkel szórakozhattunk, mint az Angry Birds vagy a Real Racing, de később például a Pokemon Go volt képes a feje tetejére állítani a világot néhány hétig.

Az iPhone-ok és az iPadek méretesebb kijelzője a videózásra és a filmnézésre is ösztönözte a felhasználókat. Ennek hatására elkezdtek megjelenni az olyan streaming szolgáltatások, mint a HBO NOW vagy a Netflix. A hatalmas közönség a szórakoztatóipar egyik legfontosabb felületévé tette az okostelefonokat.

Idővel az egészségünkre és a kreativitásunkra is elkezdtek odafigyelni az alkalmazások. Az iPad 2010-es bemutatásakor megszületett egy hatalmas digitális vászon, ami teljes egészében az alkotásra termett. A hordozható okoseszköz a kreativitás új szintjeit segít kibontakoztatni, ami képtelenség lenne az 1,3 millió iPadre készített alkalmazás nélkül. A Procreate, a Lightroom és a Microsoft Office 365 mind-mind bivalyerős eszközök, amelyekkel bárhol és bármikor különleges dolgokat alkothatunk.

Az oktatás szintén fontos elemévé vált az iPadnek. A 200 000 tanító alkalmazással bárki, bárhol és bármikor elkezdheti gyarapítani a tudását, amellyel később fantasztikus dolgokat készíthet az iPadjével. Manapság pedig már az AR, vagyis a kiterjesztett valóság is részévé vállt az alkalmazásoknak, így egyre újabb és izgalmasabb módszereknek lehetünk szemtanúi a személyre szabott oktatásban.

A Watch és a HealthKit az egészségünkről gondoskodik a technológián keresztül. Az innovatív, interaktív és intelligens megoldások emberek millióinak javítottak az egészségén, ahogyan egyre több orvos is kezdi az Apple eszközeit használni. Mostanra több mint 500 doktor és kutató használta az Apple ResearchKitjét és CareKitjét a klinikai tanulmányaikhoz.

Ráadásul az App Store a fogyatékossággal élőkre is különös tekintettel van. Emberek milliói használják naponta az iPhone-ok és iPadek alkalmazásaiban a kisegítő lehetőségeket, amelyekkel a vakok számára is megnyílnak a szoftverekben rejlő lehetőségek.

Mindemellett Phil Schiller is felhívja rá a figyelmet, hogy az App Store továbbra is szárnyal: „Ez még csak a kezdet. Nem is lehetnénk büszkébbek arra, amit a fejlesztők alkottak, és amit az elkövetkezendő tíz év tartogat a számunkra.”

Az alkalmazások rengeteget változhatnak még az idő múlásával, ráadásul évről-évre egyre innovatívabb és egyre zseniálisabb megoldásokkal találkozunk az App Store-ban. Az éppen kibontakozóban lévő kiterjesztett valóságra komoly hangsúlyt fektet az Apple, ami a jövőben hatalmas újításokat vezethet be az alkalmazásokba.

Kíváncsian várjuk, hogy milyen újításokat rejt még az App Store, és mire lehet majd büszke az Apple a korszakalkotó alkalmazásának huszadik születésnapján.

Forrás: AppleRider

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólások

Több Apple hír
18. júl

4,3 milliárd eurós bírságot kapott a Google az Android miatt

Apple Hírek

Rekord mértékű bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re.

Bővebben

18. júl

Durván alulteljesít az idei MacBook Pro - rossz döntés a vásárlás?

Tech Hírek

Eddig csak a fagyasztóban erősebb az idei csúcskategóriás MacBook Pro.

Bővebben

Cikkek, amik tetszhetnek
16. máj

Úgyis csinálod, ha iPhone-od van!

Tech Hírek

Avagy miért húzzuk ki a gyufát az androidosoknál…

Bővebben