Szép csendben egy új szuper processzor került az új iPad Prókba

Apple Hírek   |   2017.07.05 - 10:24   |   Írta: L Ferenc   |   1018
05. júl Szép csendben egy új szuper processzor került az új iPad Prókba

Kiderült, hogy az Apple új tableteiben lévő chip már a legmodernebb gyártási technológia segítségével készül.

Az okostelefonokban és a számítógépekben használatos processzorok esetében a gyártók időről időre csökkenteni próbálják a csíkszélességet, melynek köszönhetően az új chipek kisebbek, alacsonyabb fogyasztásúak és nagyobb teljesítményűek lehetnek. A tavaly ősszel kijött 7-es iPhone-okban lévő A10-es chipset 16 nanométeres csíkszélességgel rendelkezik, az idén tavasszal debütált Samsung Galaxy S8-asokban viszont már eggyel modernebb, 10 nanométeres processzor található.

Az Apple nemrégiben leplezte le a vadonatúj iPad Prókat, melyek A10X chipsetéről eddig úgy tudtuk, hogy ugyanazzal a 16 nanométeres gyártási technológiával készül, mint az iPhone 7-esekben lévő A10. Most azonban kiderült, hogy az új tabletekben lévő "agy" már nem 16, hanem a legmodernebb 10 nanométeres FinFET gyártási eljárás segítségével készül, még pedig a tajvani TSMC gyártósorain. 

Noha az A10x kettő helyett három CPU maggal rendelkezik, körülbelül kétharmad akkora méretű, mint az A9x, ráadásul a magok nem 2,26, hanem 2,36 GHz-es frekvencián üzemelnek, az L2 cache mérete pedig 3 MB-ról 8 MB-ra nőtt. 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése