Hogyan nem lett Apple egyenruha Jobs pulcsijából? 

AlmaBlogger   |   2017.06.28 - 20:15   |   Írta: Pausch Rita   |   3045
28. jún Hogyan nem lett Apple egyenruha Jobs pulcsijából? 

…és hogyan tehetsz szert egy ilyen darabra.

Steve Jobs-ról talán az Apple fanoknak több dolog is beugrik, de egy tuti: a fekete, magasított nyakú póló (pulcsi?) mindenkinek bejön képzettársításba. Azt viszont talán csak kevesen tudják, hogy Jobs ezt az általa ikonikussá vált darabot igazából egyenruhának akarta a cupertinói céghez...

Merthogy az Isaacson-féle életrajz szerint Jobs a 80’-as években, mikor Japánban járt, ellátogatott a Sony-hoz. Teljesen lenyűgözte, hogy a gyártósori munkásoktól a vezérigazgatóig a 30 000 ott dolgozó mind egyforma munkaruhát viselt. Ez Akio Morita vezérigazgató szerint fokozta az összetartást és barátságos légkört. Annyira megtetszett az ötlet a néhai Apple vezérnek, hogy maga is be akarta vezetni, hogy az Almánál egyenruhát viseljenek.

Steve ezért Issey Miyake, neves, japán dizájnerhez fordult, így már mintadarabokkal tért vissza japán útjáról. Elő is adta a cégnél, ahol az ötletért a legkevésbé sem lelkesedő amerikai dolgozók szabályosan lehurrogták. Az almás vezér saját bevallása szerint is utálták az ötletet. 

Szóval, így nem lett egyenruha az Apple-nél. Ugyanakkor Jobs és Miyake barátságot kötött. Steve meg is kérte Miyake-t, hogy tervezzen neki magának egy egyenruhát, amit viselhet. Erre a japán tervező adott neki 100 fekete, magas nyakú pulcsit. Ezt Jobs aztán a ’90-es évek végén kezdte viselni, amikor visszatért az Apple-höz és innentől nem is nagyon vett fel mást. (Persze az alulra viselt Levi’s 501-es nadrágon és a New Balance 911 cipőn kívül.) 

A fekete, magasított nyakú pólók gyártását Miyake 2011-től, nagyjából Jobs halálát követően leállította.  Ugyanakkor a japán tervező pártfogoltja, Yusuke Takahashi újratervezte a korábbi Jobs-pólót, valamivel szűkített fazonnal és magasabb vállakkal. Vagyis a divatkövető, de vérbeli Alma-fanoknak is lehetősége nyílhat jövő hónaptól, 270 amerikai dolláros áron hozzájutni a megújult ikonikus darabhoz.  

Forrás: AppleRider/Bloomberg

Kapcsolódó cikk:




Kommentek megjelenítése