Az orosz kormányzati nyomás ellenére is engedélyezte a Telegram app frissítését az Apple

Alkalmazások - Játékok   |   2018.06.02 - 12:56   |   Írta: Máté Gergő   |   3278
02. jún Az orosz kormányzati nyomás ellenére is engedélyezte a Telegram app frissítését az Apple

Az üzenetküldő app mögött álló vállalat igazgatója, Pavel Durov korábban egy Twitter üzenetben jelezte, hogy az Apple Oroszországon kívül is blokkolja a Telegramot.

Az orosz kormányzat elsőként április közepén rendelte el a Telegram betiltását, mivel Durov vállalata megtagadta a folyamatban lévő bírósági ügyekkel kapcsolatos titkosított üzenetek megtekintéséhez szükséges kulcsok átadását a Federal Security Service (FSB) ügynökségnek. A tiltás nem éppen úgy sült el, ahogyan azt az oroszok szerették volna. Közel 16 millió IP-t tiltottak le a Telegramról, amellyel együtt valamilyen okból kifolyólag az Amazon és a Google felhőszolgáltatása is elérhetetlenné vált. Az orosz kormányzat ezenfelül azt követelte, hogy az olyan amerikai vállalatok, mint az Apple és a Google távolítsák el a Telegram alkalmazást az applikációs áruházaikból.

Az Apple nem volt hajlandó eltávolítani a Telegram applikációt az orosz App Store áruházból. Ez ahhoz vezetett, hogy az oroszok egy hivatalos felszólító levelet küldtek a vállalatnak, melyben a Telegram alkalmazás azonnali törlését követelték és jogi lépésekkel fenyegetőztek. A Durov által Twitteren bejelentett világszintű tiltást viszont teljesen mással indokolta az Apple: a Telegram nem felelt meg a GDPR követelményeinek, ezért kellett letiltaniuk egy időre.

Durov egy publikus Telegram üzenetben nehezményezte, hogy az applikációjuk felhasználói bázisának csupán 7 százalékát teszik ki az oroszok és ők mégis világszintű tiltást kaptak. Miután azonban értesült a fejleményekről és az újbóli engedélyezésről, Pavel Durov köszönetét fejezte ki Tim Cooknak és az Apple-nek. Egyelőre nem tudjuk, hogy mi lesz az orosz verziójú Telegram iOS applikáció sorsa, de nyilvánvalóvá vált, hogy az Apple nem enged az orosz kormányzati nyomásnak.

A Telegram alkalmazás ingyenesen letölthető az AppStore-ból.

Forrás: AppleRider/TheVerge

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése