A Barátok keresése app életet mentett

Alkalmazások - Játékok   |   2017.07.30 - 22:13   |   Írta: Pausch Rita   |   7878
30. júl A Barátok keresése app életet mentett

Bajba került hegymászó köszönheti az életét egy gyári, almás alkalmazásnak.

A hazánkban kevésbé népszerű, gyári Apple alkalmazással az apphoz hozzáadott rokonok, barátok, ismerősök helyzetét tudhatjuk meg. Noha első hallásra talán tényleg nem olyan izgalmas a még Apple Watch-on is használható applikáció, nemrég igazán hasznosnak bizonyult.

Történt ugyanis, hogy egy angol hegymászó egy neves, de kissé kieső barlang meghódítását vette a fejébe. A férfi a túrázók és hegymászók által kedvelt kirándulói célpontot, a Tóvidék Nemzeti Parkban található, kieső, Priest Hole elnevezésű barlangot vette célba. Csakhogy azt nem kalkulálta a túrájába, hogy mi lesz, ha valami baj éri…

A hegymászó vagy 20 méter zuhanás után fejsérülést szenvedett. A Daily Mail értesülései szerint a hegymászó mászás közben valamiféle ködbe keveredett, ahol megcsúszott és lezuhant. Noha magához tért, segítségre szorult. Talált térerőt, sőt segítséget is tudott hívni, de a keresői pontos helymeghatározás nélkül, sehogy sem találták.

A mentést irányító, Mike Blakey szerint, a „fickó igazán szerencsés”, a Barátok keresése alkalmazásnak hála viszonylag pontosan be tudták lőni a tartózkodási helyét és mentőhelikoptert küldtek érte. Igen ám, de a fiatalember közben nekiállt dokumentálni a közösségi médiában a megmentését, ezért a telefonja akkuja hamar bedobta a kulcsot. Így az őt kereső szakembereknek megint megnehezítette kissé a dolgát, de addigra azért ismerték már annyira a helyzetét, hogy viszonylag könnyebben akadtak a nyomára.  

A hegymászót miután kimentették, kórházba szállították, majd még aznap könnyebb sérüléssel távozott is az egészségügyi intézményből.

Mindebből több tanulság is levonható. Egy eredetileg nem túl hasznosnak ítélt app is igazán jól jöhet bizonyos helyzetekben, nem csak hegymászóknak, túrázóknak, de például aggódód szülőknek is. Emellett az is egyértelmű, hogy nem mindig a közösségi média szereplés a legfontosabb, különösen, ha egy mentőcsapat kutatja a nyomunkat…

Aki szeretne többet megtudni a Barátok alkalmazásról és beállításáról, az megteheti ezt az Apple oldalán.

Forrás: AppleRider / Cult of Mac

Kapcsolódó cikk:

MentésMentés


Kommentek megjelenítése