4,3 milliárd eurós bírságot kapott a Google az Android miatt

Apple Hírek   |   2018.07.18 - 16:45   |   Írta: SzavaRicsi   |   3142
18. júl 4,3 milliárd eurós bírságot kapott a Google az Android miatt

Rekord mértékű bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re.

Eszméletlen, 1404 milliárd forintos bírságot szabott ki az Európai Bizottság a Google-re a versenyjogok megsértése miatt. A szabálysértést az Andorid rendszerben, vagyis pontosabban a Google a telefongyártókkal kötött szerződésében találták, amelyben a Play áruház használatának feltételeként szabták ki, hogy az okostelefonok előtelepített legyen az amerikai cég böngészője (Chrome) és webes keresője (Search).

Mivel a mobilgyártók tudták, hogy a Google Play áruház nélkül az androidos okostelefonok szinte eladhatatlanok, az amerikai cég ráerőltette a gyártókra a saját keresőjének használatát, ezzel szinte teljesen ellehetetlenítve a mobilszférában való versengést. Azzal is vádolják az amerikai céget, hogy külön fizettek azért, hogy semmilyen konkurens szolgáltatást se telepítsenek az okostelefonokra gyárilag.

Az Európai Bizottság szerint az, hogy a Google így próbálja fenntartani saját keresőmotojának dominanciáját, teljesen elfogadhatatlan, ráadásul a fogyasztók is megisszák a levét, hogy nincs egészséges versengés ezen a piacon. A szerv a 4,3 milliárd eurós büntetés mellett arra utasította a céget, hogy 90 napon belül változtassanak a feltételeiken, különben további bírságokkal számolhatnak.

A Google nem ért egyet az ítélettel, mondván, hogy az élénk ökoszisztéma és a gyors innováció a versengés sajátosságai, illetve hogy éppen elég választási lehetőséget adtak mindenki számára.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése