33 000 képet vesztett el egy nő az iPhone-járól

AlmaBlogger   |   2017.06.26 - 23:49   |   Írta: Pausch Rita   |   3714
26. jún 33 000 képet vesztett el egy nő az iPhone-járól

Egyszerűbb okosabban tölteni, mint úgy járni, ahogy az Insider divatújságírója…

Korábban már írtunk róla, hogy hogyan is érdemes egy iPhone akkujával bánni, hogy ne nyírjuk ki túl gyorsan. A sok kisebb töltés hosszabb élettartamot adhat az akkumulátornak, mint a sorozatos teljes lemerítések.  

Ez a hír viszont a hülyeség netovábbja. Elrettentő példa, miért is nem érdemes szokásunkká tenni, hogy teljesen kisütjük a telefont. Amellett, hogy az aksinak sincs éppen a hasznára, akár adatvesztéssel is járhat.

Az alábbi történet főszereplője, az Insider magazin egyik divatújságírója, Brianna Arp, aki cseppet sem foglalkozott azzal, hogy hogyan is érdemes az iPhone 6 készülékét töltenie. Ezért viszonylag gyakran merítette csutkáig a készülékét. Egy számára tragikus napon, februárban azonban különösen túllőtt a célon.

Multifunkciós üzemmódban, egyszerre zenét hallgatott a telefonjáról és szelfiket lődözött. Közben az akkumulátora 3%-ig lemerült. Mivel a lány még ekkor is tovább folytatta a szelfibajnokságot, az agyonkínzott iPhone 6 megadva magát, egyszerűen kikapcsolt. Hősnőnk ekkor gyorsan töltőre tette, elvégre mivel is szelfizzen, ha a teló kikapcsolt... A divatíró olyan türelmesen várta, hogy a telefon feltöltsön, hogy már az 5%-ot is elérte, amikor lehúzta a töltőről, és tovább önfényképezett. Aztán, csak hogy még tetézze a hülyeséget, ezt ismételgette egészen, amíg a készülék be nem intett.

Brianna, jó technológiai érzékéről tanúbizonyágot téve, felismerte, hogy gáz van, amikor a készülék már be sem kapcsolt. Bő 25 perc múlva (végig töltőn hagyva!) a készülék egy hard resetet követően kezdett éledezni. Persze ezt nem a lány kezdeményezte… Illetve igen, csak nem szándékosan.

A készülék jelezte, hogy azonnal iTunes-t kér. A lány persze ijedten teljesítette a kérést, megszeppenten követte a megjelenő utasításokat. Mikor végre sikerült visszakapcsolni a telefon, kiderült, hogy már késő. Az eset előtt lőtt csodás szelfijeit kivéve és néhány jelentéktelen jegyzetet leszámítva nagyjából minden adat törlődött a készülékről. Évek alatt felhalmozott, nagyjából 33 000 kép, videó és további tartalmak vesztek el örökre. Igen, ezek után már sejthetitek, hogy nem nagyon készített biztonsági mentést sem a hölgy…

Ahogy azt Brianna megtudhatta később az Apple Store-ban két dolog történhetett az ájfónkájával. Az egyik, hogy a folyamatos töltögetés miatt túlhevült és azért került sor a törlésre és a resetre. A másik, hogy egy véletlen adatkorrekcióra került sor. Utóbbira úgy kerülhetett sor, hogy amikor fotó vagy videó készül a készülékre, vagy alkalmazást töltünk le, az módosítja a rendszer kódjait. Viszont, bár ez nagyon ritkán fordul elő, de ha pont ekkor kapcsol ki a telefon, akkor ez késztetheti a készüléket, hogy visszaállítson. Az Apple szakemberei ezért nagyon nem ajánlják a fenti műveletek bármelyikét is végezni, amikor a telefon aksija nagyon merülőben van.

A lány persze egy életre megtanulta a leckét. Hát, jobb később, mint soha…

Forrás: AppleRider / BusinessInsider

Kapcsolódó cikk:

MentésMentés


Kommentek megjelenítése