20+ kötelező HomePod tipp és trükk

Tippek és trükkök   |   2018.02.21 - 20:53   |   Írta: N Marcell   |   9901
21. feb 20+ kötelező HomePod tipp és trükk

Az Apple-rajongók kedvenc hangszórója tartogat még meglepetéseket.

A HomePod nemrég befutott az első körös országokba, és a baljós előjelekre fittyet hányva egy remek eszköz lett. A hangzása oly fantasztikus, hogy a teszterek nem győztek ájuldozni - hátránynak mindössze az enyhén debil Sirit és a szinte kötelező Apple Musicot tudták felhozni. Ráadásul rengeteg olyan parancsot rejt magában, amik megkönnyítik a használatát; most ezek közül következik húsz. 

A HomePod beállításai 

Mivel a hangszóró tetején lévő OLED-panelt nem a beállítások birizgálására tervezték, így az Otthon appon belül kell keresni azokat. Az Otthon fül kiválasztása után a HomePod ikonját kell hosszan nyomni, végül a Részletek gombot a jobb felső sarokban. 

A HomePod átnevezése 

Bár a HomePod a beállításnál megadott szobára változtatja a saját nevét, az egy szobában lévő több hangszóró esetén célszerű lehet őket külön-külön elnevezni. A fentebb leírt módszerrel kell a beállításokig navigálni, végül a kijelző tetején található mezőben átnevezni az eszközt. 

Siri utasítgatása

Siri figyelmét két módon hívhatjuk fel magunkra: a HomePodon lévő panel hosszú érintésével, vagy egy ‘Hey Siri’ kurjantással (igaz a normál hangerő is megteszi). A kéréssel viszont célszerű sietni és nem megvárni, hogy elteljen az az egy másodperc, ami alatt összeszedi magát az asszisztens. Magyarul: 

A “Hey Siri! What’s the weather today?

-nél jobb a 

“Hey Siri! What’s the weather today?”

 

 

A ‘Hey Siri!’ kikapcsolása 

Siri hívószavát a beállításokon belül, vagy szóban is megszüntethetjük.

“Hey Siri, disable Hey Siri.”

Ő még vissza fog kérdezni, hogy biztos-e a döntés, az igenlő válasz után pedig nem fog hallgatni a nevére. A parancs visszakapcsolásához ismét az appot kell meglátogatni, vagy a HomePodon keresztül felkelteni őt, és visszaállítani a “Hey Siri”-t.

A HomeKites kiegészítők vezérlése

A HomePod képes az összes HomeKit-kompatibilis eszköz vezérlésére, így a lámpák kapcsolgatása, a termosztát tekergetése és a kávéfőzés sem kihívás neki. Elég megkérni Sirit, hogy végezze el a feladatot: 

“Hey Siri, turn on my lights!”

Az előre leprogramozott szcenáriókat is képes használni.

“Hey Siri, goodnight.”

Ébresztők beállítása a HomePoddal

Érdemes megjegyezni, hogy a HomePod ébresztői nem egyeznek meg az iOS eszközön beállítottakkal. Ezt észben tartva ismét két metódus lehetséges: 

“Hey Siri, set an alarm for 8:00 AM!”

Vagy a HomePod menüjén belül a bal alsó sarokban található Ébresztés opció alatt. 

Zenelejátszás a HomePoddal 

A legegyszerűbb mód ismét csak Siri használata: 

“Hey Siri, play DE!

Csak az Apple platformjain megvásárolt zenék játszhatóak le hanggal kiadott parancson kereszül (Apple Music, iTunes Match, iCloud Music Library és iTunes). A Spotify felhasználók az AirPlay használatára vannak kényszerítve. 

A HomePod hangerejének állítása 

A legnyilvánvalóbb módszer a HomePod tetején lévő érintőkijelző használata - az ott található + és - gombok hosszú nyomásának esetén felgyorsul a hangosítás/halkítás. Természetesen Siri is hozzáfér a hangerőhöz: 

“Hey Siri, set volume to max!” (ilyenkor visszakérdez, biztosak vagyunk-e benne, mondván az nagyon-nagyon hangos) 

“Hey Siri, mute.” 

“Hey Siri, increase volume by 50%!”

“Hey Siri, set volume to 10.” 

Ésatöbbi, ésatöbbi. 

 

 

A lejátszás vezérlése

A szokott módon folyik: 

“Hey Siri, play/pause/skip/go back 30 seconds, stb.”

Valamint az OLED-panel nyomkodásával is elérhetjük célunkat, ugyanis a sima érintés megállít/elindít, duplakoppintás hatására a lejátszás következő számra ugrik, míg háromszoros után az előzőre. Az appon belüli HomePod-ikon megnyomására a zene elindul/megáll.

Hasonló zenék keresése a HomePod segítségével 

Ha megtetszik az éppen szóló zene, akkor könnyedén rávehetjük Sirit, hogy készítsen nekünk egy válogatást a hasonló számokból. 

“Hey Siri, play more songs like this!” vagy “Hey Siri, make a station from this song!”

Az aktuális szám hozzáadása a könyvtárhoz 

Gondolom már mondanom sem kell, kihez kell fordulni. 

“Hey Siri, add this song to my library.” 

Podcastok lejátszása a HomePodon

Szimplán kérni kell a kedvenc podcastunk lejátszását (akár cím alapján).

“Hey Siri, play the latest episode of …”

A friss hírek lekérdezése 

Az iPhone-hoz hasonlóan működik; ha más forrásból szeretnénk híreket hallgatni, elég megnevezni azt. 

“Hey Siri, what’s the latest news?”

“Hey Siri, switch to CNN/NPR/Fox News/Washington Post.”

A következő szám megadása

A számok listáját is szabadon változtathatjuk, sőt, egy kis unszolásra Siri a következő számot is hajlandó megosztani velünk. 

“Hey Siri, add ‘Californication’ to Up Next.”

“Hey Siri, what song is up next?”

A HomePod lejátszásának vezérlése telefonról 

Bár nem túl feltűnő opció, a Vezérlőközponton belülről is megtekinthetjük a lejátszás részleteit, valamint a megszokott módon irányíthatjuk azt. Ha egy kompatibilis iOS eszközzel ugyanarra a hálózatra csatlakozunk, amin a HomePod van, már kezdhetjük is. A Vezérlőközpont felhúzása után meg kell nyitni a lejátszó widgetet, majd legörgetni a HomePod vezéréséig; egy koppintás után ki is bomlik az ablak. 

 

 

Az Apple Music irányítása egy iOS eszközről

A HomePod által használt Apple Musicot is irányíthatjük kézzel, csak egy kicsit macerásabb, mint azt megszoktuk. Az előző pontban leírt módon kell felkeresni a HomePod lejátszásvezérlőjét, majd az album borítójára nyomva megnyitni az Apple Musicot. Onnantól telefonról is cserélgethető a zenék sorrendje, a listák kezelése, stb. 

Ha valakinek túl időigényes az első módszer, az az Apple Musicon belül kiválaszhatja az AirPlayt, amivel rácsatlakozhat a HomePodra. 

A zenék sorrendjének közös kezelése 

Jópofa, hogy telefonról (vagy más iOS eszközről) akár többen is kezelhetik az aktuális lejátszást. Persze minden eszköznek egy hálózaton kell lennie, majd 3D Touch segítségével hozzáadnia a kívánt számot. Ennyi az egész.

 

 

Telefonálás a HomePod segítségével

Bár hívást nem lehet indítani közvetlenül a hangszóróról (sajnálatos, hasznos funkció lett volna), a folyamatban lévő beszélgetést ki lehet hangosítani rá. A hívás menüjében kell az audió kimenetének a HomePodot beállítani. Jópofa részlet, hogy a HomePod tetején a “Siri-lámpa” zölden világít hívás közben. 

 

Az AppleTV és a HomePod csatlakoztatása

Több módon is össze lehet kötni a két eszközt annak érdekében, hogy a HomePod legyen a TV audiókimenete. A legegyszerűbb módszer a távirányító Siri gombjának hosszú lenyomása, minek következtében megjelenik a képen látható menü. Elég kiválasztani a HomePodot, már kész is a kapcsolat. 

 

 

Kicsit macerásabb, de szintén működik: a TV beállításain belül kell megkeresni a Videó és hang menüpontot, majd a Hangkimenet alatt kiválasztani a HomePodot. Appokon belül is ugyanez a helyzet. 

Az AppleTV vezérlése a HomePoddal 

Az egyik előnye a HomePodnak, hogy bár audiókimenetként van beállítva, bizonyos mértékig tudja vezérelni az AppleTVt. Siri tudja a szokásos állj/indítsd, ugorj bizonyos időt, menj vissza valamennyit-parancsokat.

A HomePod használata a Mackel 

Rendszerbeállítások, Hang. Egyszerű, mint az egyszeregy. 

A HomePod gyári helyzetbe állítása 

Ismét két módon juthatunk el a kívánt állapotig. A könnyebb az alkalmazáson belüli reset, a kaldvágyók viszont manuálisan is nekiállhatnak. Először is áramtalanítani kell a HomePodot, kis idő elteltével pedig visszadugni a kábelt. Három másodperc várakozás, majd az OLED-panel hosszan nyomva tartása. Először Siri fénye vált pirosra, utána pedig három sípolás hallható. A HomePod ezek után reseteli önmagát, hogy ismét nulláról kezdődhessen a konfiguráció. 

 

 

Bár még semmit sem lehet tudni a Magyarországi megjelenésről, a HomePod már kapható a HasználtAlmán!

Forrás: AppleRider/9to5mac.com 

Képek/pictures: 9to5mac.com

Kapcsolódó cikkek: 

 


Kommentek megjelenítése