Mutatunk 10 iPhone-os tippet, amik megkönnyítik majd az életed!

Tippek és trükkök   |   2019.03.19 - 16:00   |   Írta: N Marcell   |   22233
19. márc Mutatunk 10 iPhone-os tippet, amik megkönnyítik majd az életed!

Nagy segítséget tudnak nyújtani a mindennapok folyamán, ráadásul a legtöbben nem is ismerik őket.

Az iOS nem hiába gyűjtött maga köré szinte fanatikus rajongókat: a rendszer minden szinten remekül ki van dolgozva, a legalapvetőbb funkcióktól kezdve a nüansznyi apróságokig minden koherens, összefüggő egészet alkot. Most a kevésbé ismert trükkökből mutatunk be tízet, melyek használata nagy könnyebbséget jelent a mindennapok folyamán. Szinte senki sem ismeri őket, megismerésük pedig nekem is gyakran heuréka-pillanatot okoztak – ha ezt tudtam volna, folyton használnám! Reméljük, számotokra is hasznosak lesznek a következő tippek.

1) Az AirDrop és Wi-Fi hotspot gyors bekapcsolása 

Amennyire figyeltem, az iPhone-osok nagy része nincs tisztában azzal, hogy az AirDrop és a Wi-Fi hotspot kapcsolgatásához nem szükséges beverekednünk magunkat a Beállítások erdejébe. Ha egyszerűen és gyorsan akarunk fájlokat küldeni és fogadni, esetleg az internetünket osztanánk meg másokkal, akkor elég megnyitni a Vezérlőközpontot – a telefon modelljétől függően alsó vagy felső suhintással – majd 3D Touch-olni a legelső, Wi-Fi és egyéb beállításokat rejtő panelen. Az AirDrop és hotspot beállításai is megjelennek, úgyhogy innen könnyedén állítgatható mindkét funkció, de a mazochisták használthatják persze a hosszabb metódust is.

2) Biztonsági kódok automatikus kitöltése 

Bár úgy vélem, munkám és mindennapjaim folyamán sikerült egészen jól kiismernem az iOS funkcióinak majdnem összes részét, az automatikus kódkitöltés felfedezése után nálam is megvolt a bevezetőben említett heuréka-momentum. Ha ezt tudom, mennyi ki-be lépegetést és pötyögést spóroltam volna meg! 

A biztonsági kódok ugyanis folyamatos macerát jelentenek, ha rendszeresen váltogatjuk a fiókokat vagy eszközöket különböző internetes szolgáltatások használata között. Miután beírjuk az e-mail címet és a jelszót, a program gyakran még egy kódot is küld a beállított telefonszámunkra, hogy az abban megtalálható kód beírásával egy újabb védelmi rendszert húzzon a csalók és a féltve őrzött adataink közé. Ez persze biztonsági szempontból remek lépés, kényelmi szempontból már annál kevésbé. Már az első pár alkalommal is kellemetlen kilépni, memorizálni a kódot, megpróbálni helyesen beírni, satöbbi – ebbe gyorsan belefárad az ember. Nos, mint kiderült, az Apple mérnökei erre a világrengető problémára is szolgálnak megoldással: az iPhone billentyűzete automatikusan felkínálja a kód kitöltését, amit az üzenetek között talált. Egy gombnyomással bemásolja a megfelelő mezőbe, és már suhanhatunk is tovább a bejelentkezés panelei közt. 

3) Trackpad mód 

Az iOS a szövegek szerkesztését is ott könnyíti meg, ahol csak tudja. A már bepötyögött betűk közötti navigálás igencsak nehézkes az iPhone-okon – a viszonylag kicsi felület és a “nagyítós” megoldás nem a legkényelmesebb, az biztos. Szerencsére erre is érkezett válasz a gyártótól: a 3D Touch-csal rendelkező telefonokon ha erősebben nyomjuk a billentyűzetet, akkor az trackpad módba kapcsol, ami azt jelenti, hogy innentől a kurzor úgy mozog, mintha csak egérrel irányítanánk. Sokkal egyszerűbb precíz mozgásokat végezni vele, a legjobb pedig, hogy még a 3D Touch sem feltétlenül szükséges: az iOS 12 megjelenésével az olyan telefonokon is elérhetővé vált, amik nem rendelkeznek nyomásérzékenységgel (pl. iPhone 6, iPhone XR). Ezeken a szóköz gombot kell hosszan megérinteni, hogy a billentyűzet trackpad módba kapcsoljon. 

4) Gyors váltogatás appok között 

Ez a tipp azokon az iPhone-okon érvényesül, melyekről már eltűntették a Home gombot, és csak a “Home indicator” (a kis csík a kijelző alján) van jelen. A legutóbb használt alkalmazások közötti váltogatáshoz ugyanis nem kell beugrani a kártyás App Switcherbe, de nem ám! Ha egy app használata közben jobbra suhintunk ezen a bizonyos “Home indicator”-ön, akkor egyből az utoljára használt programba ugrunk, ha pedig ismét az elsőben lenne dolgunk, akkor ismét jobbra kell húzni. Magyarul: ha használjuk a Safarit, hogy kimásoljunk onnan valamit, akkor egy jobbra suhintással átugorhatunk a Jegyzetekbe, ahova be is tudjuk másolni az imént kopizott szöveget. Egy újabb jobbsuhintással pedig ismét a Safariban találjuk magunkat, ahol folytathatjuk a másolgatást. Ilyen egyszerű. A trükk mindössze az, hogy ha nem lépünk interakcióba az alkalmazással, amibe éppen beugrottunk a Home indicator segítségével, akkor a következő húzás hatására nem az első appban találjuk majd magunkat, hanem a harmadikban, ami a megnyitott alkalmazások sorában következik. 

5) Egyszerre több app mozgatása 

Igen, rendezgetés közben akár egyszerre több alkalmazást is áthelyezhetünk! Miután hosszan nyomtunk egy alkalmazást, és a telefon belép a “wiggle mode”-ba (amikor az appok egy helyben táncolnak), akkor kezdhetjük is a tömeges pakolást. Fogjunk meg egy appot, majd – miközben lent tartjuk az ujjunk – nyomjunk rá az összes többi olyan alkalmazás ikonjára, amit mozgatni szeretnénk – azok egyből beugranak az első mögé, a csomagba. Innentől akárhány ikont rángathatunk egyszerre kedvünkre, ha pedig elengedjük őket, akkor a csomag kibomlik, és az alkalmazások elfoglalják a helyüket a kijelzőn. 

6) Egyszerre több fotó kijelölése 

Elengedhetetlen funkció a Fotók használatához! Valójában nem vagyunk arra korlátozva, hogy egyszerre vagy minden fotó ki legyen jelölve, vagy egyesével, egy nagy türelemjáték keretein belül jelölgessük ki a kezelni kívánt képeket. A kijelölés gomb megnyomása után akár húzhatjuk is az ujjunkat a fotók rácsán – amerre jártunk, minden ki lesz jelölve. Ugyanez vonatkozik a kijelölés törlésére is, egy suhintás, és máris eltűnt egy sornyi nemkívánt pipa. Rengeteg időt tudunk spórolni a funkció használatával, szinte kötelező minden iPhone-osnak! 

7) Elérhetőség (Reachability) 

Az Apple már az iPhone 6 megjelenésénél rájött, hogy az egy kézzel használható telfonok korának vége. Igaz, 2019-es szemmel nézve a hatos iPhone is meglehetősen kicsi, de a megjelenésekor mindenki szörnyülködött, hogy mekkora tepsit dobott az Apple piacra, aminek nem is lehet elérni a bal felső sarkát, ha a jobb kezünkben fogjuk! Éppen ezért beépítve érkezett a Reachability nevű funkció, aminek hála az egész kijelző szoftveresen lejjebb ugrik pár centit, hogy a legbénább helyen lévő gombok is az ember ujja alá simuljanak. A jól bevált technika azóta sem változott, csak az iPhone-ok dizájnjának változásával némi finomhangoláson esett át. 

Ha az iPhone 6 és iPhone 8 Plus közé eső generációkról beszélünk, akkor a Reachabilty ugyanúgy működik: a Home gomb kétszeres érintésével (érintésével, nem nyomásával) lejjebb siklik az egész kóceráj. Az iPhone X megjelenésével azonban eltűnt a Home gomb, így az Apple-nek valami mást kellett kitalálnia. A Home indicatior nevű csíkra tették a hangsúlyt, ugyanis ha azt (vagy a főképernyőn a Dockot) lefelé húzzuk, akkor ugyanúgy leugrik minden – a sima X-en, a szokatlan méretezésű XR-en és a batár Xs Maxon egyaránt. A probléma már csak az, hogy a Xs Max olyan hatalmas, hogy még a Reachability használatával sem lehet igazán átérni egy kézzel. Az egy kezes használathoz ragaszkodóknak mostmár tényleg át kell szoknia. 

8) Spotlight 

Bár a legtöbb iPhone-os tud a Spotlight létezéséről, sokan nincsenek tisztában, milyen fejlett eszköz valójában a beépített kereső. Ha esetleg valaki mégsem ismerné, annak elmondom: az iPhone főképernyőjén egy lefelé történő suhintással hívható elő a Spotlight Search, ami egy meglepően kiterjedt keresőmotor. Nem elég, hogy eltűnt alkalmazásokat hozhatunk elő gyorsan, akár a telefonon lévő dokumentumokban is kereshetünk, hiszen a Spotlight keze az e-mail fiókunk és jegyzeteink legmélyebb bugyraiba is elér, és ez csak két példa volt a rengeteg infóra, amit a telefonunk a szemünk elé tud tárni. És ez még csak a kezdet: a Spotlight-tal kereshetünk a weben, oldhatunk meg alapvető (vagy valamivel komplexebb) matematikai egyenleteket, csinálhatunk mértékegységek közötti átváltásokat, és akkor még nem is említettem a kedvencemet, a valós idejű árfolyamokat; a Spotlight villámgyorsan elmondja, mennyi is az annyi, ami nagyon hasznos lehet utazásokkor. 

9) PDF-be konvertálás egy mozdulattal 

Életmentő funkció, ha az ember sokat foglalkozik kinyomtatandó dokumentumokkal. Ha a telefonunkról akarunk kinyomatni valamit, akkor sem szükséges egy AirPrintet támogató nyomtató, hiszen a dokumentum “megcsípésével” automatikusan PDF-be konvertálható a fájl, amit innen simán megoszthatunk más eszközökkel, és bárhol kinyomtathatunk. Ráadásul még a csípő mozdulat sem kötelező, a megnyitott dokumentumon való 3D Touch ugyanolyan eredménnyel jár. 

10) Jelszavak küldése AirDroppal 

Vége már annak a kornak, ahol betűnként le kellett diktálnunk egy jelszót, ha meg akaruk osztani valakivel: az AirDrop technológiának hála jelszavainkat egy gombnyomással transzportálhatjuk a közelben lévő iPhone-készülékekre, ha úri kedvünk úgy tartja. Nyisd meg a megosztani kívánt jelszóhoz tartozó fiók adatait, majd egyszerűen nyomd hosszan a jelszót tartalmazó mezőt, és választ a felbukkanó AirDrop funkciót. Innentől már csak ki kell válsztani a címzettet, és már suhan is át az információ. Persze az iOS nekik is egyből betölti a megfelelő helyre, így ismét megúszhatunk egy sor pötyögést.

Ezek voltak azok a tippek és trükkök, amik viszonylag ismeretlenek az iPhone-felhasználók számára, azonban hatalmas könnyebbséget tudnak jelenteni. Ha kíváncsiak vagytok a fent említett funkciókra mozgás közben is, akkor egy angol nyelvű videót találhattok róluk a 9to5mac YouTube csatornáján

Forrás: 9to5mac 

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése