Így készíthetitek el a tökéletes egyedi kezdőképernyőt az iOS 14-gyel

Tippek és trükkök   |   2020.09.26 - 22:37   |   Írta: N Marcell   |   27513

A Parancsok app és az új widgetek megnyitották a lehetőségek végtelen tárházát.

Az iOS 14 egyik legfontosabb újítása a widgetek fejlesztése és használhatóbbá tétele volt, hiszen azon felül, hogy mostmár tényleg hasznosak lettek, egy csomó személyre szabási lehetőséget is megnyitottak, pedig az iPhone ezen a téren eddig nem volt túl erős. A felhasználók azonban nem álltak meg a widgetekkel való játéknál, hanem egy kis trükk alkalmazásával egészen elképesztő, egyedi kezdőképernyőket kezdtek varázsolni, majd azt az interneten (főleg a TikTokon) megosztani. Ezek a kedvenceink:

 

 

A személyre szabás nulladik lépése a tervezés és a megfelelő ikonok letöltése, ezt most nem tárgyalom tovább, hanem a kedves Olvasóra bízom; rengeteg ingyenes, illetve fizetős ikoncsomag érhető el, mindenki meg fogja találni azt, ami a leginkább megfelel az ízlésének. Ugyanez vonatkozik a hátterekre is, a fenti képekből talán tudtok egy kis inspirációt meríteni. 

 

Az egyedi ikonok beállítása 

Hogyha sikerült letölteni az ikonokat azokhoz az alkalmazásokhoz, melyeken meg akarjuk változtatni, akkor nyissuk meg a Parancsok alkalmazást.

A lépéseket szemléltető képek egy angolra állított iPhone-on készültek, de a leírásban részletesen feltüntettem a menüpontok magyar neveit, melyek ugyanott helyezkednek el, ahol a bekarikázott elemek láthatók.

  • Nyomjuk meg a “+” ikont a jobb felső sarokban 
  • Nyomjunk a nagy, kék “Művelet hozzáadása” gombra
  • Keressünk rá a felső sávban, hogy “Alkalmazás megnyitása” / válasszuk ki ugyanazt a “Szkriptek írása” opció megnyitása után
  • A “Kiválasztás” mező megnyomása után válasszuk ki a listából azt az alkalmazást, melynek meg akarjuk változtatni az ikonját

  • Ha ez megvolt, nyomjuk meg a három pontot a jobb felső sarokban
  • Itt elnevezhetjük a parancsot (figyelem, ez a név nem a főképernyőn fog megjelenni, hanem csak a Parancsok alkalmazáson belül)
  • Válasszuk a “Hozzáadás a Főképernyőhöz” opciót

  • Itt nevezzük el a parancsot - ez fog megjelenni a kezdőképernyőn az alkalmazás ikonja alatt. Hogyha nem akarunk rajta változtatni, akkor írjuk be az alkalmazás eredeti nevét, de az igazán minimalisták kipróbálhatják a letisztult, szövegtelen alkalmazásikonokat is
  • Utána nyomjuk meg a szövegbeviteli mező melletti kisebb ikont, itt válasszuk ki, honnan szeretnénk importálni az ikont (én a fotóim közül fogom)

  • Ha megvan a kép, zoomolással vágjuk le a felesleges keretet, majd ha kész, a Kiválasztás gombbal lépjünk tovább
  • Végül nyomjuk meg a “Hozzáadás” gombot, és ha kilépünk már láthatjuk is az új ikon az alkalmazásaink között. 
  • Ismételjük a lépést addig, amíg el nem érjünk a megfelelően egyedi kezdőképernyőt

 

 

Megjegyzés: az egyedi ikonok beállításának annyi hátránya van, hogy ezzel nem egy valódi hivatkozást készítünk az alkalmazásra, hanem egy parancsot, ami utasítja az iPhone-t, hogy nyissa meg az appot. Ez azzal jár, hogy a megnyitáskor először a Parancsok app fog feltűnni egy fél másodpercre (hiszen onnan irányít minket át), és csak utána nyílik meg rendesen az alkalmazás. Ez általában nem szokta zavarni az embereket, de lehetnek olyanok, akik számára ez elviselhetetlenné teszi az egyedi ikonok használatát.

 

Spéci widgetek

 

 

Az iOS 14 widgetjei már önmagukban rengeteg lehetőséget nyújtanak a személyre szabásra. Ha megnyitjuk a widgetkönyvtárat (mely a kezdőképernyőtől balra található), akkor válogathatunk is, hiszen már az alap Apple widgetek is nagyon hasznosak, de egyre több alkalmazás készíti el a sajátját, úgyhogy nem kell a gyáriaknál megállnunk.

A kedvenc (alap) widgetjeim, a teljesség igénye nélkül:

  • akkumulátor (egy helyen az összes Apple kütyüm töltöttsége)
  • Részvények (a legfontosabb statisztikák folyamatosan a szemem előtt)
  • Fotók (az automatikus válogatások és emlékek könnyedén jobb kedvre derítenek nap közben)

Ezek persze csak azok, melyek automatikusan elérhetők az iOS-ben, de ha a tökéletes kezdőképernyőre vágyunk, akkor még ennél is tovább kell mennünk. Itt jön képbe a Widgetsmith alkalmazás, mellyel olyan szintű személyre szabhatóságot nyerünk, hogy az leírni sem lehet. Tényleg mindent megváltoztathatunk, így a minimalistáktól kezdve a sok adatot kedvelőkig mindenki megtalálja majd a számítását. A Widgetsmith használatáról pontos leírást nem adok, hiszen napestig lehetne sorolni a funkcióit - azt tanácsolom, hogy játsszatok egy kicsit a beállításokkal, rá fogtok érezni az ízére. 

 

 

Ha sikerült összeállítanotok a tökéletes személyre szabott kezdőképernyőt, akkor osszátok meg velünk Facebookon!

Kapcsolódó cikkek: 




Kommentek megjelenítése