FIGYELEM: Újabb Nigériai csaló a láthatáron!

Tippek és trükkök   |   2017.08.31 - 16:52   |   Írta: Vendég_Blogger   |   10275
31. aug FIGYELEM: Újabb Nigériai csaló a láthatáron!

Nigéria csalások, vagy is a 419-es átverés...

Cole M újra feltünt

Privát emberként, mint mindenki más, ha eladó sorba kerül valamelyik szeretett almás logós eszközöm, én is Magyarország legnagyobb és legforgalmasabb portálját használom a hirdetéseim feladására, a hasznaltalma.hu-t. Évekkel ezelőtt, napi szinten csere-beréltem az eszközeim, mára már sokkal nyugodtabb vagyok, de a hirdetési rutin bennem van. A naponta történő csere-berét más árucikkre cseréltem, s jelenleg nemzetközi szinten kereskedek más termékekkel. Ez a napi rutin, olyan méllyen beleégett a minden napi rutinjaimba, hogy szinte azonnal gyanút fogok, ha valaki megpróbál átverni a kereskedelemben.

Igy történt ez nem is olyan túl régen, amikor eladó sorba került régi nagyon szeretett MacBook Air 11” (https://hasznaltalma.hu/aprohirdetesek/hordozhato-mac/macbook-air/macbook-air-11/macbook-air-11-late-2010--36720) gépem is. Feladtam a hirdetésemet a    hasznaltalma.hu-n, s vártam a potenciális vásárolók jelentkezését. Mivel volt elegendő kreditem, igy a hirdetés kiemelt és első oldalas hirdetésként jelent meg. Az első hetekben senki sem jelentkezett, míg augusztus 15-én este kaptam egy levelet ‘Cole M’-től. Nem volt túl bőbeszédű a levél, mindössze “Total selling price” volt a szöveg benne.

Az angol nyelv, napi használatban van nálam, így rögtön vissza is írtam a feladónak. Cole M megírta nekem, hogy a terméket euróban (DE JÓ, nem birodalmi magyar valutában!!! :-) ) fogja kifizetni nekem banki utalással, s kéri, hogy a terméket a fizetés után postázzam el neki Németországba. Természetesen, kifizeti a posta költségét is, s lehetőleg ne futárszolgálattal küldjem, mert a hagyományos postázás sokkal olcsóbb (a zsugori német!

Ez volt az a pont, ahol már nagyon villogtak a piros lámpák a fejemben, s 100%-ig biztos voltam benne, hogy pont egy ugyanolyan csalóval vagy adott esetben pont ugyanazzal akadtam össze, akivel tavaly novemberben hasonló módon leveleztem egy MacBook Pro Retina kapcsán. De kiváncsi voltam, hogy mi lesz a levelezés vége, ezért tovább folytattam az e-mailek váltását, a feleségem pedig szurkolt, hogy el tudjam adni a MacBook Air-t.

Cole M, aki Németországban állítása szerint Cole Micheal néven látta meg a napvilágot, Neugersdorf, Haputstrasse 20, Suite-8921-ben lakik. A régi Kelet-Németország. Sokan vagyunk még abban a korban az olvasók k.zül, akik tudjuk, hogy mit jelentett a Kelet- és a Nyugat-Németország kül.nbs.gben. Azt gondolják a csalók, hogy Magyarországon mindenki hülye, s elég csak egy Kelet-Magyarországi cimet megadni, máris alá van támasztva, hogy miért éri meg neki nem Németországban megvenni egy használt gépet…bár azért nekem ez nagyon sci-fi…

Néhány napot igénybe vett, amig mindent ami fontos lehetett megbesz.ltünk e-mailben a kedves Cole M-el. Egy pénteki nap este jutottunk el oda, hogy akkor minden rendben van (Cole M szerint! :D ) s hétfőn délelőtt utalja a pénzt a megadott euro számlámra. Két nappal később, vasárnap este kaptam egy levelet Cole M-től, hogy nagy örömmel gratulál, elutalta a vételárat és a postázási költséget, melyről hamarosan a bankjától is kapni fogok egy megerősítést. Így is lett, kb. 3 perccel később, Cole M-től jött egy újabb levél, melyben továbbította a SCOTIA BANK-tól jött megerősítést, hogy ‘Burtons C Micheal’ átutalta a kialkudott árat a MacBook Airre.

Eddig akár még jó is lehetne….ha igaz lenne… Álljon itt a SCOTIA BANK “hivatalos” értesítése:

A fizetést visszaigazoló levél után egy újabb két perccel később kaptam egy másik levelet Cole M-től, melyben szinte azonnal követelte a termék postázását, hiszen Ő a maga részéről letétbe helyezte a Scotia Banknál a vételárat és a bank csak a postázást igazoló dokumentumok után szabadítja fel a teljes vételárat és utalja át 1 napon belül a számlámra. Hasonló levelet kaptam tavaly novemberben is a MacBook Pro Retina kapcsán, akkor természetesen felvettem már egyszer a kapcsolatot a Scotia Bank-kal Kanadában, mert számomra felháborítónak tünt, hogy valaki ilyen pofátlan és amatőr hamisitvánnyal próbálja a jóhiszemű vásárlóktól a termékeket kicsalni. Nem tévedés, Kanadában, mert Scotia Bank központja Kanadában van… 

A fontos dolgok erről a levélről, mert Cole M nem csak engem találhat meg termék vételével kapcsolatban…

A feladó az accountant.com domain név alól küldte a levelet. A Scotia Bank és a hozzá tartozó minden szervezet a scotiabank.com domain név alól folytat vállalati levelezést. Tapasztalatból tudom. :-) Ha valaki megnyitja az accountant.com címet, akkor jól látja, hogy ez egy olyan domain név, ami csak arra vár, hogy valaki fantáziát lásson benne, s megvásárolja… A bankok csak hivatalos munkanapon bocsájtanak ki kötelező érvényű dokumentumokat. Nem munkanapokon csak befogadnak megbizásokat, de semmit sem bocsájtanak ki! A történet érdekessége, hogy megkerestem a postafiókomban a tavaly novemberi eset leveleit, akkor a Scotia Bank azt igérte, hogy rendőrségi feljelentéssel indulnak Cole M után….bár akkor még másik e-mail címet használt és az USA-ban lakott… :D A hirdetett terméket, sem most, sem tavaly novemberben nem postáztam el. A történetet röviden fontosnak tartottam megosztani veletek, mert sok embernél feltünhet Cole M és a nagyszámok törvénye alapján, próbálkozhat. Az e-mail ingyen van. 

Legyetek nagyon óvatosak és körültekintőek a hirdetésetekre jelentkezőkkel kapcsolatban!

…s az ALMA legyen Veletek!

Köszönjük a Vendég bloggerünknek (Imre) az anyagot, valamint szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy vegyétek nagyon komolyan a minden hirdetés alatt megtalálható BIZTONSÁGI FIGYELMEZTETÉS üzenetünket!

Próbálj az oldalon ☆ megbizható eladótól  vásárolni! - Soha ne utalj előre pénzt, ha nem ismered az eladót! - Legjobb, ha mindig személyesen intézed az adásvételt, valami forgalmas helyen, vagy HasznaltAlma Találkozási Ponton! - Ne menj egyedül a találkozóra! Soha ne postázz külföldre - Mindig ellenőrizd az Apple Garanciát!

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés

MentésMentés


Kommentek megjelenítése