Az új Samsungok mind elverik az iPhone 11 Pro Max kameráját

Tesztek   |   2020.08.19 - 09:10   |   Írta: L Ferenc   |   4387
19. aug Az új Samsungok mind elverik az iPhone 11 Pro Max kameráját

A közelmúltban piacra dobott dél-koreai csúcsmobilok ellen nincs esélye az Apple tavaly debütált készülékének.

A Samsung nemrégiben jelentette be a mostanság boltokba kerülő legújabb csúcskészülékét, az elsősorban business felhasználóknak szánt, ceruzával is használható Galaxy Note20 Ultrát. Értelemszerűen jelenleg ebben érhető tetten a Samsung legfejlettebb képalkotó technológiája, a PhoneArena munkatársai pedig kíváncsiak voltak, hogy kamera fronton mennyivel jobb a riválisainál a hazánkban 485 ezer forintos listaáron forgalmazott Note20 Ultra.

Az összehasonlító teszt legrégibb készüléke a Note20 Ultra tavaly augusztusban leleplezett elődje, a jelenleg 320 ezer forinton jegyzett Note10+, melynek hátoldalán egy 12 megapixeles főkamera, egy 12 megapixeles 2x-os zoomos telefotó egység és egy 16 megapixeles nagylátószögű modul található. Az előlapi kamera 10 megapixeles felbontású.

A tavaly szeptemberben leleplezett, 440 ezer forintos alapárú Apple iPhone 11 Pro Max főkamerája, 2x-es zoomos telefotó modulja, nagylátószögű egysége és szelfikamerája egyaránt 12 megapixeles felbontással rendelkezik. 

Az idén februárban debütált és mostanság 400 ezer forintos áron kínált S20 Ultra hátoldali főkamerája nem kevesebb, mint 108 megapixeles felbontással bír, és bár alaphelyzeben 12 megapixeles képeket rögzít, természetesen 108 megapixeles módban is használható. A 4x-es optikai zoomos modul 48 megapixeles felbontású, a nagylátószögű kamera 12 megapixeles, a frontkamera pedig 40 millió képpontot számlál.

Az idén augusztusban kijött Note20 Ultra főkamerája és nagylátószögű modulja egyenesen az S20 Ultrából érkezett, a telefotó egység azonban új. Utóbbi felbontása ugyan csak 12 megapixel, cserébe viszont a korábbinál nagyobb fényerővel és 5x-ös optikai zoommal rendelkezik. A frontkamera révén maximum 10 megapixeles önarcképek készíthetők.

És akkor a lényeg: a tesztet nem meglepő módon a legfrissebb delikvens, a Note20 Ultra nyerte meg, a maga 8,7 pontos eredményével. Nem sokkal, mindössze 0,1 ponttal lemaradva az S20 Ultra lett a második, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a 8,3 pontos Note10+ állhat fel. Az utolsó, vagyis negyedik hely az iPhone 11 Pro Maxé, mely mindössze 8,1 pontot tudott bezsebelni.

A tizenkét fordulós összecsapásból két fordulót azért megnyert az almás készülék, mely nagylátószög és szelfi portré teljesítmény fronton a riválisai fölé tudott emelkedni, ellenfényes szelfije pedig holtversenyben végzett az első helyen. A legrégibb fejlesztésű Note10+ megnyerte az egyik nappali felvételes fordulót, valamint naplementekor és az egyik éjszakai szituációban is brillírozott. Az iPhone 11 Pro Max és a Note10+ nem meglepő módon zoom fronton teljesített a leggyengébben. 

A tesztelt készülékek közül az S20 Ultra található a DxOMark toplistájának legelőkelőbb helyén: a 122 pontos készülék nyolcadik a listán. A Note10+ és az iPhone 11 Pro Max egyaránt 117-117 pontot szerzett a DxOMark tesztjében, a Note20 Ultra viszont egyelőre még nem járt a tesztelők kezében. A toplista élén a Xiaomi nemrégiben leleplezett csúcsmobilja, a 130 pontos Mi 10 Ultra található, melynek hátoldalán egy 48 megapixeles főkamera, egy 12 megapixeles 2x-es zoom kamera, egy 48 megapixeles 5x-ös zoom modul és egy 20 megapixeles nagylátószögű egység teljesít szolgálatot. 

Érdeklődve várjuk, hogy az előreláthatólag októberben leleplezendő iPhone 12 termékcsalád legdurvább tagja, az iPhone 12 Pro Max mennyit fejlődik majd képalkotás fronton. Amennyiben hihetünk a pletykáknak, az új almás csúcsmobil hátoldali főkamerája az elődjénél jelentősen nagyobb, de a riválisokénál némileg kisebb képérzékelőt vonultat fel. És ebben a készülékben debütálhat a mobil iparág első szenzormozgatásos képstabilizátora, mely egyrészt jobb képminőséggel, másrészt kompakt kialakítással kecsegtet.

Kapcsolódó cikkek:




Kommentek megjelenítése